JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


bhakti
Rajongó vallásosság

Megtekintve: 1349
 
Szótan

Standard:bhakti
Jelentés:odaadás, imádat
Ajánlott magyaros: bhakti
Bővített magyaros: bhakti
Kerülendő magyaros: bakti
Ajánlott angolos:bhakti


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A bhakti szó a szanszkrit bhaj igegyökből származik, amelynek jelentéséről a bhagavat szófejtő alatt olvashatsz. A bhakti elsősorban szeretetet, imádatot, odaadást jelent, mind világi, mind vallásos értelemben.

A hindu vallásosságban a bhakti az olyan irányzatok gyűjtőneve, amelyek szerint a transzcendencia elérése kizárólag (vagy elsősorban) valamely istenség iránti személyes, érzelemmel átfűtött, rajongó odaadás és szolgálat által érhető el, szemben azokkal a vallási iskolákkal, amelyek a gnózisra, az áldozatra, az aszkézisre, vagy éppen az érzelemmentes elmélyedésre helyezik a hangsúlyt.

A bhakti tárgyát képező istenség lehet személytelen és emberi érzékek számára felfoghatatlan, ám a ma elterjedt bhakti-irányzatok túlnyomó többsége megszemélyesített, emberszerű alakkal és tulajdonságokkal bíró istent tisztel. Bár mind Sivának, mind Déví különféle megnyilvánulási formáinak vannak bhakti-jellegű kultuszai, a legismertebb bhakti-mozgalmak Visnu két megtestesülése, Ráma és Krisna körül fejlődtek ki a középkorban. A Krisna-bhakti legfontosabb alakjai a bengáli Csaitanja (XV–XVI. század) és a Gószvámík, a Ráma-bhaktié pedig Tulszídász (XVI–XVII. század).

A bhakti követője, vagyis a bhakta, elsöprő erejű vágyakozást érez az istenséggel való egyesülésre. E vágyakozást gyakran erotikus, esetleg expliciten szexuális metaforákkal fejezik ki. Minden (vagy majdnem minden) más indiai spirituális iskolához hasonlóan a bhaktinak is a megszabadulás (móksa) a célja, ám itt a megszabadulás nem a személyiség teljes feloszlását jelenti, hanem a vágyott isten társaságában töltött örökkévalóságot. Fontos különbség még sok más vallási irányzathoz képest, hogy a megszabadulás vagy megváltás elérése nem a személyes törekvésen, erőfeszítésen múlik, hanem csak és kizárólag az istenség kegyéből érhető el.

A hindu bhakti-kultusz kialakulása során kölcsönös eszme- és befolyáscserét folytatott az iszlám vallás szúfí irányzataival. Kabír (XV–XVI. század) költészetében mindenféle, így a hindu-muszlim vallási megkülönböztetés ellen is fellépett az egyetlen Isten iránti odaadás jegyében.

 
További anyagok


Képek

Cikkek

[Letöltések]  Raidász ünnepén

(Kulcsszó: bhakti)
Raidász XV. századi költő-szent volt, akinek misztikus versei az odaadó istenszeretetről (bhakti) szóltak. Művei közül sok bekerült a szikh vallás szent könyvébe is. Szülőhelyén, Benáreszben, máig is évente nagy csinnadrattával megünneplik születését – a felvonuláson főleg szikhek vesznek részt.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.