JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


bors
szemes vagy őrölt bors

Megtekintve: 4492
 
Szótan

Ajánlott magyaros: bors


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A bors egy trópusi kúszónövény (Piper nigrum) szárított termése, az indiai Malabár-part (a mai Kerala állam vidéke) fekete aranya. Ízét, küllemét, használatát Magyarországon bemutatni nem szükséges; nézzük meg inkább a fajtáit.

A legelterjedtebb a feketebors, amely az éretlen (zöld) borstermés erjesztésével és szárításával készül.

A fehérbors az érett (vörös) borsbogyócskákból készül, de a terméshúst áztatással és dörzsöléssel eltávolítják róla, így csak a halvány színű és visszafogottabb ízű mag marad hátra.

A gyantásabb-vadabb ízű zöldbors az éretlen termés gyors szárításával készül (illetve időnként találkozhatunk sós lében savanyított zöldborssal is).

A rózsabors vagy vörösbors pedig az érett termés egészben szárított változata, amely szintén kevésbé csípős a feketénél.

Létezik még egy másik borsfajta, a hosszúbors, amely egy rokon növény (Piper longum) termése; Indiában időről időre használják, de Európában nemigen lelhető fel, és jól el is vagyunk nélküle. (Viszont érdekességképpen elárulom, hogy ennek a termésnek a szanszkrit neve pippalí – és ebből a szóból lett a latin piper, aminek ilyen vagy olyan alakja máig is a bors neve a legtöbb európai nyelven.)

Végezetül pedig borsnak neveznek még néhány dolgot, ami nem is bors. A szecsuáni bors egy teljesen más növény (Zanthoxylum piperitum) csípős és zsibbasztó ízű terméshéja. A cayenni bors pedig bizonyos dél-amerikai chilipaprikák neve (Cayenne egy francia-guyanai város), illetve általánosítva az őrölt, szárított piros csili szinonimája.

Ma már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk bors-alapú fűszerkeverékekkel, mint például a fokhagymás bors vagy a citromos bors. Ezek kényelmesek lehetnek, ha kutyafuttában kell főznöd valamit, de komoly főzőcskénél inkább kerüld őket, és pláne ne dőlj be se a címkéjüknek, se másoknak, ha azt mondják, hogy ezek nem keverékek, hanem speciális borsfajták. Még akkor se hidd ezt el, ha citrombors és fokhagymabors néven jelennek meg.

A bors neve hindí nyelven mircs – azonban (sok európai nyelvhez hasonlóan) ez a szó paprikát is jelent. Megkülönböztetésül a kálí mircs – feketebors – kifejezést használják a borsra (a többi borsváltozat Indiában nem túl elterjedt).

 
További anyagok


Képek

Bors
Zöldbors

Cikkek

[ Szófejtők]  mircs

(Kulcsszó: bors)
paprika vagy bors

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.