JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


csili
szárított csípőspaprika – nem a csili nevű keverék

Megtekintve: 5669
 
Szótan

Ajánlott magyaros: csili
Alternatív magyaros: chili, erőspaprika, csípőspaprika, cayenni bors


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A csili szót kicsit sokféleképpen használhatjuk. Eredetileg a "csilei bors" – vagyis egy bizonyos fajta apró csípőspaprika neve – rövidítéseként terjedt el. Ezeken az oldalakon ha önmagában a csili kifejezéssel találkozol, akkor az a szárított, piros (vagy esetleg sárga) színű csípőspaprikát (különböző Capsicum fajok) jelenti. Annak bármilyen fajtáját, a magyar cseresznyepaprikától a macsakapöcsén át az egzotikus csilikig.

Hogy milyen fajta csípőspaprikát használsz, az egyéni ízlésen múlik – érdemes többfélével is kísérletezni. Ne használj viszont csili-keveréket, ami a chili con carne főzéséhez ajánlott gyári kutyulmány, és a csilipaprikán kívül van benne római kömény, bors, és esetleg még egyéb fűszerek is.

Ha száraz csilivel főzöl, ízét és színét is jól kihozza, ha olajban pirítod. Az egész vagy durvára tört csilipaprikákat hosszabb ideig is lehet pirítani, ha azonban finomra van őrölve, csak néhány másodpercig szabad, különben megég.

Hindíül a csípőspaprika mircs – azonban (sok európai nyelvhez hasonlóan) ez a szó borsot (és zöldpaprikát) is jelent. Megkülönböztetésül a lál mircs – pirospaprika – vagy a szúkhí mircs – száraz paprika – kifejezés használható.

A zöld csilipaprika kezelése természetesen teljesen más tészta.

 
További anyagok


Képek

Piros csili

Cikkek

[ Források]  A nága marása

(Kulcsszó: csili)
Kezd bekúszni a magyar köztudatba is egy korábban ismeretlen „kígyó”: a nága dzsolokia. Ezért úgy gondoltam, ideje lesz megírnom ismerkedésünk történetét. Hogy mivel is? Aki még nem hallotta ezt a fura hangzású szópárt, annak mindjárt elárulom, hogy a világ legcsípősebb ismert paprikájáról van szó. Jó három éve hallottam először erről a paprikáról, mégpedig épp a saját honlapomnak köszönhetően: amikor érdekességeket gyűjtöttem a Tudod-e? rovatba, akkor futottam bele a nágába, és írtam meg a melyik a világ legerősebb paprikája? cikkecskét. Azóta kóstoltam szárítva és frissen, és magam is termeltem dzsolokiát. Így aztán a téma botcsinálta szakértőjeként most közrebocsátom, amit tudok róla. És végre fényképeket is tettem fel ehhez a cikkhez!

[Tudod-e...]  melyik a világ legerősebb paprikája?

(Kulcsszó: csili)
Részletek...

[ Szófejtők]  mircs

(Kulcsszó: csili)
paprika vagy bors

[ Szófejtők]  pirospaprika

(Kulcsszó: paprika)
édes szárított pirospaprika

[ Szófejtők]  csilipaprika

(Kulcsszó: paprika)
nyers erőspaprika

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.