JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


csilipaprika
nyers erőspaprika

Megtekintve: 13832
 
Szótan

Ajánlott magyaros: csilipaprika
Alternatív magyaros: chili, erőspaprika, csípőspaprika


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Amikor itt a honlapon csilipaprikáról beszélek, akkor nyers csípőspaprikát értek alatta – ami esetenként sárga vagy piros, sőt, akár lila színű is lehet. Amint azt a piros csili leírásánál is megtalálod, az egyszerűség kedvéért csilinek nevezek mindenfajta csípős paprikát, és nem csak a valóban Chiléből származóakat.

Az indiai konyha a leggyakrabban apró, hosszú, hegyes, sötétzöld és méregerős csilipaprikát használ – amikor azonban Magyarországon főz az ember indiait, nyugodtan lehet – és érdemes – variálni az éppen beszerezhető erőspaprikákat.

A nagy méretű klasszikus "hegyes erős" kellemes paprikaízt ad az ételeknek anélkül, hogy durván csípős volna. Ennél ütősebb a kora ősszel piacokon zölden is és pirosan is kapható kisebb, az indiaira nagyon hasonló erőspaprika. A nyers cseresznyepaprika intenzív aromájú; a cserépben tartható macskapöcse-paprika pedig arra jó, hogy az ember fülén is tűz jöjjön ki.

A csilipaprika neve hindíül mircs – azonban (sok európai nyelvhez hasonlóan) ez a szó borsot (és zöldpaprikát) is jelent. Megkülönböztetésül a harí mircs – zöldpaprika – kifejezés használható, illetve az apró nyers csilit gyakran illetik a becézett mircsí illetve harí mircsí névvel.

 
További anyagok


Képek

Csili

Cikkek

[ Források]  A nága marása

(Kulcsszó: csilipaprika)
Kezd bekúszni a magyar köztudatba is egy korábban ismeretlen „kígyó”: a nága dzsolokia. Ezért úgy gondoltam, ideje lesz megírnom ismerkedésünk történetét. Hogy mivel is? Aki még nem hallotta ezt a fura hangzású szópárt, annak mindjárt elárulom, hogy a világ legcsípősebb ismert paprikájáról van szó. Jó három éve hallottam először erről a paprikáról, mégpedig épp a saját honlapomnak köszönhetően: amikor érdekességeket gyűjtöttem a Tudod-e? rovatba, akkor futottam bele a nágába, és írtam meg a melyik a világ legerősebb paprikája? cikkecskét. Azóta kóstoltam szárítva és frissen, és magam is termeltem dzsolokiát. Így aztán a téma botcsinálta szakértőjeként most közrebocsátom, amit tudok róla. És végre fényképeket is tettem fel ehhez a cikkhez!

[Tudod-e...]  melyik a világ legerősebb paprikája?

(Kulcsszó: csilipaprika)
Részletek...

[Receptek]  Márvárí csiliacsár

(Kulcsszó: csilipaprika)
Rajtunk a kánikula, és a tavasszal ettem egy rendkívül finom mustáros acsárt. Azt hittem, házi, és a kínáló felesége készítette - de tévedtem: piacon vette Rádzsaszthánban. Azóta tervezgetem, hogy megpróbálok valami hasonlót csinálni, ha itt a nyár és lesz időnk. Megcsináltam, és majdnem olyan jó lett, mint az ihletadó. Az acsár készítése kissé rizikós dolog, hiszen erjeszteni kell - a biztonság kedvéért sok sót és sok olajat tettem bele, hogy meg ne romoljon. Itt van tehát a recept - próbálja ki, akinek kedve van. Mivel a kánikula folytatódik, most karfiol-sárgarépa acsárt próbálok éppen készíteni.

[ Szófejtők]  pirospaprika

(Kulcsszó: paprika)
édes szárított pirospaprika

[ Szófejtők]  csili

(Kulcsszó: paprika)
szárított csípőspaprika – nem a csili nevű keverék

[ Szófejtők]  mircs

(Kulcsszó: paprika)
paprika vagy bors

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.