JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


dévanágarí
A legismertebb indiai írás

Megtekintve: 3365
 
Szótan

Standard:devanāgarī
Szóelemzés: deva|nāgarī
Jelentés:kb. „istenvárosi”
Ajánlott magyaros: dévanágarí
Alternatív magyaros: déva-nágarí
Bővített magyaros: dēvanāgarī
Kerülendő magyaros: devanagari, dévanágari, dévanagari, devangari, devanagri
Ajánlott angolos:Devanagari
Modern:devnagari, devnagri


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Maga a dévanágarí szó annyit tesz, hogy „isteni városi” vagy „istenvárosi”, és nőnemben áll, mivel az írás, szanszkrit nyelven lipi (nyelvtanilag nőnemű főnév) jelzője. A „városi” kevésbé szó szerint fordítva lehet még „civilizált, kifinomult” is. Egyesek szerint egy bizonyos városban találták fel ezt az írásrendszert, és ezért kapta ezt a nevet, de további értelmezések is lehetségesek. A nāgarī szó például nőt is jelent (eredetileg városi, nagyvilági, kifinomult hölgyet, de általánosítva már bármilyen női személyt jelenthet). Sok mai indiai nyelvben a szóösszetétel határán álló rövid a hang néma, így modern kiejtésben gyakran dévnágarí vagy dévnágrí hallható.

Bár az egyszerűség kedvéért sokszor és sokan – én is – ábécének nevezik, a dévanágarí valójában szillabárium, vagyis az írásjelei (többnyire) nem betűket (önálló fonémákat), jelölnek, hanem szótagokat (konkrétan egy vagy több mássalhangzó után álló egy magánhangzót). A magánhangzók írására önálló jel is van az írásrendszerben: ez akkor használatos, ha szó elején áll magánhangzó, vagy ha több magánhangzó követi egymást mássalhangzó nélkül.

Ugyanebben a rendszerben működik India minden más hagyományos „ábécéje” is, amelyek mind a bráhmí nevű ókori írásból származnak, ez pedig valószínűleg a végső soron Föníciából átvett arameus írásból ered.

Gyakori tévedés, hogy nyugaton a dévanágarít úgy hívják, „a szanszkrit ábécé” – tévedés, mivel a szanszkrit nyelvnek nincs „saját” írása, hanem régen is és ma is számos különböző írásrendszerrel örökítették meg. Napjainkban azért kötődik erősen a dévanágarí a szanszkrithoz, mert a modern India legszélesebb körben használt írása a dévanágarí – ugyanezt az írást (néha egy-két apró módosítással) használják a hindí, a maráthí és a nepáli nyelv írásához, valamint számos nagyobb dialektus és kisebb nyelvjárás írásához is.

 
További anyagok


Képek

Cikkek

[ Források]  Betűtípusok

(Kulcsszó: dévanágarí)
A honlap egyes részein - különösen a szófejtőkben - előfordulnak különleges mellékjelekkel ellátott betűk. Ha modern operációs rendszert használsz, akkor valószínűleg az ezek korrekt megjelenítéséhez szükséges betűtípusok már telepítve vannak a gépedre; előfordulhat azonban, különösen régebbi gépeken, hogy csak fura krikszkrakszot vagy üres négyzeteket látsz a helyükön.

[Letöltések]  Unicode dévanágarí makrók

(Kulcsszó: dévanágarí)

A letölthető vagy online megnyitható Microsoft Word dokumentum két makrót tartalmaz. Ha nem tudod, mi az a makró, akkor nem biztos, hogy szükséged van rájuk. Az egyik unicode kódolású szabványátírásos szöveget konvertál unicode dévanágarí szöveggé, a másik pedig ennek a fordítottját végzi: unicode dévanágaríból szabványátírást állít elő. A makrók csak MS Word szövegszerkesztő alatt futnak; szerzőjük és jogtulajdonosuk Ruzsa Ferenc.

A makrók szanszkrithoz készültek. Ha hindí nyelvű dévanágarí szöveget szeretnél latin betűkből előállítani, fontos odafigyelned arra, hogy az írásképet vidd be latin betűkkel, ne pedig a kiejtést: be kell írnod az összes, hindíben ki nem ejtett rövid a hangot.

A letöltés nem telepíti magát, és nem azonnal működőképes; neked magadnak kell a Word alá telepítened őket. Ebben a dokumentum elején található angol nyelvű instrukciók segítenek.

Ne ijedj meg, semmi bonyolultról nincs szó. A letöltött dokumentum "ártalmatlan" szöveg formájában tartalmazza a makrók programkódját. Ezt a szöveget teljes egészében kijelölöd, és a vágólapra másolod (CTRL + A majd CTRL + C). Utána elindítod a Word makrószerkesztőjét. Word XP-ben ezt úgy teheted meg, hogy az Eszközök menü Makrók almenüjéből a Makrók parancsot választod (vagy megnyomod az ALT + F8-at), és a megjelenő párbeszédpanelen megnyomod a Szerkesztés gombot. Erre megjelenik egy új főablak, benne egy vagy több szerkesztőablakkal. Az elöl lévő szerkesztőablakban (vagy, ha tudod, mit csinálsz, a tetszésed szerintiben) a szöveg legvégére ugrasz, és oda beilleszted az előbb másolt szöveget (CTRL + V).

Ekkor már csak mentened kell (CTRL + S), majd bezárnod az egész makrószerkesztőt. Ezután az új makrókat már láthatod a fenti Makrók párbeszédpanel listájában, és innen lefuttathatod őket – de ha gyakrabban szándékozol használni, akkor célszerű az Eszközök menü Testreszabás parancsa segítségével gyorsbillentyűket létrehozni nekik, illetve menübe illeszteni őket.Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.