JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


hindí
A legelterjedtebb modern indiai nyelv

Megtekintve: 3016
 
Szótan

Standard:hindī
Jelentés:kb. „indiai”
Ajánlott magyaros: hindí
Alternatív magyaros: hindi
Bővített magyaros: hindī
Ajánlott angolos:Hindi


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A hindí az indoeurópai nyelvcsalád ind ágához tartozó újind nyelv, amelyet elsősorban kialakulásának helyén, Észak-Indiában beszélnek. Ez az Indiai Köztársaság állami nyelve, és a kormány nagy erőkkel dolgozik a hindí népszerűsítésén mind nemzetközi, mind belföldi téren. Igyekezetük egyik célja az, hogy az ország közigazgatásában az érintkezési nyelv – a különféle vidékekről való, más-más anyanyelvű indiaiak kontaktusteremtő nyelve – szerepét egyedül, vagy legalábbis elsősorban a hindí tölthesse be. (Ezen a téren a fő vetélytársa az angol, amely egyrészt gyarmati örökségként, másrészt a mai globalizáció hatására igen elterjedt Indiában.)

Indián kívül a hindí hivatalos nyelv Fidzsin, Guyanában és Mauritiuson. 2008-ban a hindít anyanyelvként beszélő emberek számát 600 millióra becsülték, a később tanult nyelvként hindíül tudókét pedig további 200 millióra. E a hatalmas szám mögött az bújik meg, hogy számos – némi csúsztatással hindínek nevezhető – dialektust is hozzászámolnak az anyanyelvi beszélők számának megbecslésekor. A standard hindí anyanyelvi beszélőire vonatkozó konzervatívabb becslés inkább 200 millió körül van (plusz 200 millió második vagy további nyelvként). A lélekszám megbecslésének módjától függően a világ legelterjedtebb nyelveinek listáján a hindí a második és a hatodik hely között szokott mozogni.

A nyelv indiai gyökerekből alakult ki, amelyek közvetlenül a késői középind (apabhransa) nyelvekig vezethetőek vissza. A középkori észak-indiai irodalmi nyelveket – a bradzs és az avadhí nyelvet – gyakran egy kalap alá veszik a hindível, bár valójában mind nyelvtanukban, mind szókészletükben sokkal jobban különböznek a mai standard hindítől, mint mondjuk a Halotti Beszéd nyelve a mai magyartól.

Az ezen irodalmi nyelvekkel rokon középkori beszélt nyelvekből a hindí kialakulására igen nagy hatással voltak a muszlim bevándorlók által beszélt nyelvek – a perzsa, az arab és a török. A katonai táborokban mindezen nyugati és indiai nyelvek és nyelvjárások keveredéséből kialakult nyelv – az urdú vagy hindusztáni – évszázadokon át használatos volt Indiában, és maga is irodalmi nyelv szintjére emelkedett. A szabványos modern hindí lényegében ebből a nyelvből vált le jórészt tudatos nyelvújító és nyelvművelő munka eredményeképpen, amelynek részeként a nyelvet a 19. századtól fogva „megtisztították” számos idegen eredetű szótól, és helyettük szanszkrit szavakat vezettek be eredeti (csak kiejtésben némileg különböző) formájukban, valamint új szanszkrit összetételeket alkottak a modern fogalmak lefedésére.

A mai hindí és urdú nyelv az utcák hétköznapi szintjén gyakorlatilag nem különbözik egymástól. Minél emelkedettebb és formálisabb a regiszter, annál nagyobb a különbség: itt válik érezhetővé, hogy az urdú az arab és perzsa eredetű, a hindí pedig a szanszkrit eredetű, vagy szanszkritból eredeti alakban feltámasztott szavakat preferálja. Az írott nyelven szintén azonnal látható a különbség: a hindít az indiai eredetű dévanágarí írással, az urdút pedig az arab írás nasztálíq nevű változatával írják.

A magyar gyakorlatban bevett a rövid i-s „hindi” írásmód és kiejtés. Közismertségének okán ez az írásmód elfogadható, azonban az eredeti helyesírást tükrözve helyesebb és pontosabb a hosszú í-s „hindí” alak. Én általában ezt az utóbbi írásmódot használom, és mindenkinek azt javaslom, hogy legalábbis nyelvészettel, nyelvtudománnyal kapcsolatos szövegkörnyezetben ugyanezt tegye. Vonatkozik ez a legtöbb i-re végződő nevű indiai nyelvre is (amikből igen sok van), bár én személy szerint pártolom a rövid i-s magyaros alakot azokban az esetekben, ahol a nyelv nevét értelmezhetjük helynév és a magyar -i képző kombinációjaként. Példa erre többek között a pandzsábi és a gudzsaráti nyelv, amelyeket elsősorban Pandzsáb és Gudzsarát területén beszélnek – ellentétben a hindível, mivel nálunk nem szokás „Hind” nevű helyet emlegetni, vagy például a maráthí nyelvvel, amely a maráthá nép nyelve, de – magyarul legalábbis – „Maráth” (vagy „Marátha”) földről nem szoktunk beszélni.

 
További anyagok


Képek

Cikkek

[ Hírek]  Bérindológia - szolgáltatások a JÉ! Indián

(Kulcsszó: hindí)
Viszonylag kevesen ébrednek reggel azzal a mindent elsöprő vággyal, hogy sürgősen indológust béreljenek - de azért bizony előfordul, hogy valakinek Indiához és indiai nyelvekhez értő emberre van szüksége - az ilyen embernek pedig munkára van szüksége. Tehát ha Indiával kapcsolatos fordítás, lektorálás, szakértés, nyelvtanítás, előadástartás vagy épp fotók beszerzése érdekel valakit, akkor nem árt, ha tudja, hogy itt helyben jó eséllyel meg is találja.

[ Hírek]  Második Nemzetközi Hindí Konferencia Budapesten

(Kulcsszó: hindí)

2007. október 24-26. között az Indiai Köztársaság Külügyminisztériuma, a budapesti Indiai Nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének együttműködésével Nemzetközi Hindí Konferencia kezdődik.

Az ünnepélyes megnyitón, amely az ELTE aulájában, október 24-én de. 10 órakor lesz, a vendégeket Őexc. Ranjit Rae, az Indiai Köztársaság nagykövete fogja köszönteni.


[ Hírek]  Meet India Club - Új helyszín

(Kulcsszó: hindí)
Ingyenes hindí-magyar nyelvklub indul július elsején, mely szeretettel vár minden gyakorolni vágyót. Családias közegben tervezzük a klubot mindazoknak, akik szeretnék hindí anyanyelvűek segítségével fejleszteni a nyelvtudásukat, és készek hasonló segítséget nyújtani az itt élő indiaiaknak akik szeretnének magyarul tanulni. A további hírek a klubról ebben a fórumban találhatóak.

[ Hírek]  A hindí nyelv napja

(Kulcsszó: hindí)
Február 17-én, szombaton megünnepeltük a hindí nyelv világnapját. Tavaly óta létezik ez az esemény; azelőtt csak a hindí nyelv sima napja volt, amit Indiában – ha jól emlékszem – nyáron ünnepelnek. Mivel azonban az Indián kívül hindível foglalkozók általában egyetemi körökbe tartoznak, a nyári időpont nem túl alkalmatos, így hát 2006-tól létezik egy hindí világnap is, amelynek hivatalos dátuma január 10. A nyári hindí-napot általában ősszel ünnepeltük itt Magyarországon; a januárira pedig most, februárban került sor. Következzék egy kis személyes beszámoló róla.

[ Hírek]  Február végi pezsgés

(Kulcsszó: hindí)
Kicsit megkésve, de végre kialakult a Hindí Nyelv Napjának és az e havi Filmklubnak a programja. Mindkét buli nagyon elközelgett már; a részleteket az oldal jobb széléről elérhető Eseménynaptárban találjátok (dátumsorrendben kissé összekutyulva – erről nem tehetek, ilyen a naptárkezelőm és kész).

[ Hírek]  Indiai állami kitüntetés magyar tanárnak

(Kulcsszó: hindí)
Bár tagadhatatlan, hogy az indológusi szakma nem olyan közkedvelt, mint a közgazdászi vagy politikusi pálya, és nem lesik paparazzók a legkiválóbb indológusok lépteit sem, azért mégiscsak kissé furcsa, hogy a magyar sajtó egyáltalán nem foglalkozott azzal a ténnyel, hogy egy hazánkfiát – pontosabban hazánkleányát – jelentős kitüntetésben részesítette India kormánya. Addig is, amíg kikerül a hír a nagyvilágba, szeretném legalább ezen a szűk publicitást élvező helyen elmondani annak, akit érdekel, hogy...

[ Források]  A bővített magyaros átírás

(Kulcsszó: hindí)
Ma, amikor a virtuális világfalu már-már valósággá vált, és a tényleges utazás is egyre kevesebb akadályba ütközik, egyre gyakrabban bukkannak fel az India iránt különösebb érdeklődést nem tanúsító ember mindennapi életében is újonnan hozzánk érkező ind szavak és kifejezések. A magyarul könnyen kiolvasható, és mégis a teljesen pontos kiejtésre vonatkozó információt is megadó átírási megoldás az úgynevezett bővített magyar átírás. Ez azt jelenti, hogy egyes betűk alatt vagy fölött mellékjeleket találsz; ha azonban ezeket (a magyarban is használt ékezetek kivételével) teljesen figyelmen kívül hagyva egyszerűen józan magyar paraszti ésszel kiolvasod a szót, akkor máris nagyon közel jársz a helyes ejtéshez.

[ Források]  Turistaszótár 6: Vásárlás

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek hatodik szakasza a bazározás élményének fokozásához járul hozzá.


[ Források]  Turistaszótár 5: Étkezés

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek ötödik része az éttermek és ételek közötti navigációt szolgálja.


[ Források]  Turistaszótár 4: Szállás

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek negyedik része a szállások intézéséhez ad segítséget.


[ Források]  Turistaszótár 3: Tájékozódás, segítségkérés, közlekedés

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek harmadik fejezete a tájékozódásban segít.


[ Források]  Turistaszótár 2: Számok

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek második részében a hindí számolás rejtelmeibe vezetlek be.


[ Források]  Turistaszótár 1: Társalgási alapok

(Kulcsszó: hindí)

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek első szakaszában arról tanulhatsz, hogy hogyan szokás Indiában köszönni és dolgokat megköszönni, kedélyesen cseverészni, és a nem kívánt csevelyt elhárítani.


[ Források]  Ismerős szavak 1 – A dzsungel könyve

(Kulcsszó: hindí)
Gondolom, hogy nem sokan vagyunk, akik ne olvastuk volna gyerekkorunkban A dzsungel könyvét Kiplingtől. Ha te a kivételek közé tartozol, sosem késő; felnőtt fejjel is szórakoztató olvasmány. (Hogy mi is az a dzsungel voltaképpen, azt pedig hamarosan megtudhatod ugyanezen a lapon.)

[ Források]  Szanszkrit és modern kiejtés

(Kulcsszó: hindí)
India hagyományos kultúrájának nyelve elsősorban a szanszkrit. A történelemmel, vallással, kultúrával kapcsolatos kifejezéseket európai szövegben általában a szanszkrit kiejtést tükrözve szoktuk megadni – én is ezt teszem az oldalaimon. Azonban nem árt tudatában lenni, hogy e kifejezések kiejtése a mai élő nyelvekben nem mindig azonos a klasszikus szanszkrittal – éppúgy, ahogy az olaszok sem úgy ejtik ki a latin szavakat, ahogyan Cicero tette valaha, vagy ahogy mi tanultuk az iskolában.

[ Források]  Hindu, hindí, indus és egyebek

(Kulcsszó: hindí)
Sok hasonló hangzású szó. Folyton bajunk van velük. „Te tényleg tudsz hinduul?” – kérdezik tőlem számtalanszor. Általában rábólintok, aztán – ha olyan a szituáció – hozzáteszek egy kis magyarázatot. Minek kukacoskodni? Azért kukacoskodom, mert ha a szavak jelentését elkenjük, összekeverjük, abból később félreértések támadhatnak. Való igaz, hogy ez a hind-ind szóbokor meg-megváltozott az idők során; azonban ma nagyjából az egész világon egyezményes, jól definiálható jelentéssel bírnak a virágai. Lássuk hát először is a lényeget: melyik szó mit jelent, mire helyes használni.

[ Források]  Dióhéjban India nyelveiről

(Kulcsszó: hindí)
Indiában ma 24 olyan nyelv létezik, amelyet egymilliónál több ember beszél. Az elsősorban nyelvi választóvonalak mentén elhatárolt mai államok külön-külön hivatalos nyelveit is beleértve pillanatnyilag 22 nyelv kap állami elismerést – ezeket elvileg használhatják a polgárok hivatalos beadványaikban, kérvényeikben, pereikben. A kisebb nyelvek és nagyobb nyelvjárások számát 1600 körülre teszik. Sok indiai születésétől fogva két- vagy háromnyelvűként nő fel: anyanyelvével együtt tanulja a hindít, és ugyanakkor vagy nem sokkal később az angolt is.

[Linkek]  Hindí világkonferencia

(Kulcsszó: hindí)
http://www.vishwahindi.org/

[Linkek]  Shabdkosh.com

(Kulcsszó: hindí)
http://www.shabdkosh.com/

[Linkek]  Lanka Link

(Kulcsszó: hindí)
http://www.lankalinksystems.com/directory/tools/search/hindi_dictionary.htm

[Linkek]  Languages and Scripts

(Kulcsszó: hindí)
http://www.cs.colostate.edu/~malaiya/scripts.html

[Linkek]  The Indology Homepage

(Kulcsszó: hindí)
http://www.ucl.ac.uk/~ucgadkw/indology.html

[Tudod-e...]  hányadik helyen áll a hindí a legelterjedtebb nyelvek rangsorában?

(Kulcsszó: hindí)
Részletek...

[Tudod-e...]  mit jelent Sir Kán neve a Dzsungel Könyvében?

(Kulcsszó: hindí)
Részletek...

[Tudod-e...]  mit jelent Akela neve a Dzsungel Könyvében?

(Kulcsszó: hindí)
Részletek...

[Tudod-e...]  honnan származik a sampon szó?

(Kulcsszó: hindí)
Részletek...

[ Olvasmányok]  Nyelv

(Kulcsszó: hindí)
Michaux benyomásai India nyelveiről

[Letöltések]  Hindí nyelvi verseny

(Kulcsszó: hindí)

A UK Hindi Samiti (angliai hindí bizottság) idén is meghirdeti a nem hindí anyanyelvűek számára a nemzetközi hindí versenyt. A verseny különféle díjakat ígér a helyezetteknek, és országonként egy győztes Indiába utazhat.

A verseny pályázói – négy különböző szinten – március folyamán írhatják majd meg a vizsgát, a csütörtök esték keretében. Innen a honlapról letölthető (elsősorban hindí, másodsorban angol nyelven) a pályázat leírása.

A versennyel kapcsolatban Dr. Négyesi Máriánál lehet érdeklődni.


[Hirdetések]  Szanszkrit és hindí nyelvórák

(Kulcsszó: hindí)
Eddig a fórumban tudott kutakodni az, aki magánórákat szeretett volna venni hindí vagy szanszkrit nyelvből. Persze továbbra is lehet ott is tanárt keresni (és találni is), de most nyitottam egy hivatalos csatornát ennek. Én magam is felkínálom nyelvtanári szolgáltatásaimat, és ha úgy alakul, hogy nem tudok tanítványt vállalni, vagy nem jutunk közös nevezőre, még mindig van esély, hogy találok más tanárt.

[Hirdetések]  Fordítás és lektorálás

(Kulcsszó: hindí)
Fordításkritika már nemegyszer szerepelt a honlapon. Mostantól magamat is ajánlom fordítóként - így másnak is alkalma nyílhat kritizálni. Ugyanakkor szaklektori munkákat is vállalok, ami végső soron a fordításkritika civilizáltabb és produktívabb formája.

[Hirdetések]  Csütörtök esték

(Kulcsszó: hindí)
Szeretném felhívni a figyelmedet egy ingyenes programra, amely – az Indiai Nagykövetség támogatásával – immár 1993 óta rendszeresen várja az India iránt érdeklődő látogatókat.

[Tudod-e...]  mi a Bikáner városa melletti Karnídéví templom szent állata?

(Kulcsszó: hindí)
Részletek...

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.