JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


kurkuma
intenzív sárga színű fűszer

Megtekintve: 13565
 
Szótan

Ajánlott magyaros: kurkuma


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A kurkuma a Curcuma longa nevű gyömbérféle növény gyöktörzse. Maga a friss gyökér nagyon hasonlít a gyömbérre, bár általában tömzsibb nála, és sárgás a színe kívülről is. Termőhelyein ebben az állapotában is használják, de sokkal fontosabb – és nálunk egyedül beszerezhető – a szárított gyökérből őrölt por. A kurkumanövény színes virágú tenyészváltozatai egyre gyakrabban jelennek meg a magyar dísznövénykereskedésekben is.

A kurkuma szinte bármilyen nem-édes indiai ételben megjelenhet. Kellemes, enyhe íze van, és intenzív sárga festőhatása. Gyomornyugtató, emésztést segítő, fertőtlenítő és ételtartósító hatása talán még inkább magyarázza, hogy miért ennyire alapvető egy meleg – és sokféle baci által lakott – ország konyhájában. Bőrápolásra és sebkezelésre is széles körben használják. Az indiai ízek utánzására kitalált currypor sárga színét a kurkuma adja.

A kurkuma magyaros neve indiai sáfrány, ez azonban fölöttébb félrevezető, mivel a valódi sáfrány és a kurkuma egyetlen közös vonása az, hogy sárgára lehet festeni velük az ételt. Semmi szín alatt nem helyettesíthető egyikkel a másik.

Ha kurkumát vásárolsz, azt tanácsolom, hogy kerüld a közismert magyarországi fűszerkiszerelő cégek termékeit, amelyekben általában halványsárga, a kelleténél szúrósabb – és ugyanakkor gyengébb – ízű port találsz. Vegyél keleti fűszerekkel foglalkozó boltból vagy hipermarketek egzotikumos polcáról rendes indiai kurkumát, amelynek színe nagyon telt sötétsárga, és aromája kellemes és erős.

Hindíül a kurkuma neve haldí.

 
További anyagok


Képek

Kurkumavirág
Kurkumapor

Cikkek


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.