JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


lepkeszegmag
kesernyés-aromás ízű világosbarna mag

Megtekintve: 10872
 
Szótan

Ajánlott magyaros: lepkeszegmag
Alternatív magyaros: görögszéna


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A lepkeszegmag a görögszéna néven is ismert lucernaféle növény (Trigonella foenum-graecum) magja. A magyar konyhában gyakorlatilag ismeretlen, bár itthon is termesztik, és a mag időnként gyógynövényboltokban is kapható étvágygerjesztő és gyomornyugtató hatása miatt.

Kellemesen kesernyés íze miatt sok sós indiai ételben előfordul; a bengáli konyha előszeretettel használja. A műindiai currypor tipikus ízét is részben a lepkeszegmag adja. Fontos tudni róla, hogy pirításra a lepkeszegmag keserűsége intenzívebbé válik. Ezért vagy pirítatlanul illetve csak pár pillanatig pirítva érdemes használni, vagy pedig egészen sötétre kell pirítani – ekkor a keserűség ismét megszűnik, és diós-pörköltes íze lesz a magnak.

A lepkeszeg aromás levele szintén gyakori az indiai konyhában. Kiválóan passzol ízesítőként a krumplihoz (mint a petrezselymes krumpli), sőt, a friss lepkeszeglevelet önmagában is fogyasztják levélzöldségként, a spenóthoz hasonlóan megfőzve. Ha kíváncsi vagy az ízére, a lepkeszegmag ablakpárkányon is kihajtatható egy cserépben. Néha szárítva is kapható a lepkeszeglevél, de annak leginkább csak szénaillata (görög szénaillata?) van.

Hindí elnevezése maithí; levele a kaszúrí maithí avagy maithí ká szág névre hallgat.

 
További anyagok


Képek

Lepkeszegmag

Cikkek

[Receptek]  Sukto: bengáli kesernyés főzelék

(Kulcsszó: lepkeszegmag)
A bengáli konyhában a kesernyés íz kiemelt helyet kap, és úgy tartják, minden rendes étkezéshez kell tartoznia egy kesernyés fogásnak. A leggyakoribb keserű ízesítők a keserűtök (karéla) és a ním-fa levele - ám nálunk az előbbi igen ritkán kapható, az utóbbi pedig soha. Itt van hát egy lepkeszegmaggal keserített főzelék.

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

lepkeszegmag
( Névtelen – 2011.07.29, 15:44 )

Magyarországon készült zölddió-lekvárt vettem. Abban volt lepkeszegmag.

Görögszéna az araboknál
( Névtelen – 2011.12.22, 11:50 )

Üdv!Lévén, hogy a férjem arab származású, ismerem a görögszénát, amit előszeretettel használnak a konyhában. Legfőkébbképpen az egyik számomra legfinomabb ételben a "madhuuza"-ban, ami egy csircomb, hagyma, más fűszerek és lencse alapú ragu, és egy előre elkészített, majd apró darabokra felszagatott kenyérre ( "melwi" ) szedik egy nagy tálban. A görögszéna az egyik legjobb tejszaporító, épp ezért az ottani kismamáknak szülés után ezt adják, éppúgy, mint itthon a madártejet. Teának is el lehet készíteni. Én csíráztatni is szoktam. Mindemellett imádom az indiai konyhát is Mosoly Minden ami fűszeres.Nálunk minimum 50 féle fűszer található meg. Nélkülük, mit sem érnének az ételek. Mj. nagyon szép ez a marokkói motívumo háttér Kacsintás Üdv. Amira

lepkeszegmag
( Dániel – 2011.12.22, 12:09 )

Szia, köszi a megjegyzést. A lepkeszeget Indiában is sokat használják tejszaporítónak; ilyen céllal úgy tudom, leginkább vízbe áztatják, hogy kissé felpuhuljon, aztán megeszik kanállal. A háttér akár marokkói is lehetne, de hát az áttört kőcsipkék Indiában is elterjedtek, és ez a konkrét minta Muín-ud-dín Csistí sírjáról való Fatéhpur Szíkríben.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.