JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


mustármag
csípős-aromás mustármag

Megtekintve: 2837
 
Szótan

Ajánlott magyaros: mustármag


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A "mustármag" névvel többféle rokon növény magját illetjük. Mifelénk a leggyakoribb – és fűszerként a legkönnyebben beszerezhető – a fehér mustár (Sinapis alba). Ezt a valójában sárga színű mustármagot nyugodtan használhatjuk a mustármagot előíró indiai receptekhez.

Indiában azonban gyakoribb a fekete mustár (Brassica nigra), és a barna mustár (Brassica juncea). Az előbbi a fehér mustármagnál észrevehetően apróbb szemű; színe szürkés-vöröses sötétbarna, aromája pedig intenzívebb, csípősebb. A barna mustár a fehérhez hasonlóan nagyobb szemű, középbarna vagy sárgásbarna színű. A fekete mustármag keleti fűszerekkel foglalkozó boltokban ma már könnyen beszerezhető, és érdemes is használni.

Mindegyik mustármagra jellemző, hogy pirításra csípősségét elveszti, és édeskés, kissé mogyorószerű ízt kap, ami kiválóan egészíti ki például a krumplis ételeket. A dél-indiai és a kelet-indiai konyhában a leggyakoribb alapfűszerek közé tartozik a fekete mustármag.

A mustárnövény zsenge leveleit (amiket nálunk csak zöldtrágyának használnak) India sok vidékén fogyasztják levélzöldségként.

A fekete mustármagból olaj is sajtolható, amelyet néhol – főleg Bengálban – főzőolajnak használnak. A mustárolaj egészségre káros anyagokat tartalmaz, és nagyobb mennyiségben csak akkor érdemes használni, ha először rendkívül forróra – füstölésig – felhevítettük.

A nagyszemű (fehér és barna) mustármagok hindí neve szarszón; a fekete mustáré ráí.

 
További anyagok


Képek

Fehér mustármag
Fekete mustármag

Cikkek


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.