JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


sáfrány
sötétvörös szálacskák; a sáfrányvirág szárított bibéje

Megtekintve: 7349
 
Szótan

Ajánlott magyaros: sáfrány


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A valódi sáfrány – a sáfrány avagy krókusz (Crocus sativus) bibéje – a világ legdrágább fűszerei közé tartozik. Akárhol olvasol a sáfrányról, mindenütt dobálóznak számokkal. Én is dobálozom egy kicsit: egy kilogramm száraz sáfrányfűszer előállításához százötvenezer virág bibéjét kell kiszedni – egyenként, kézzel. (Ez egy szakképzett sáfrányszedő munkásnak körülbelül 25 napi melója.) Ezért aztán természetesen hamisítják is balról-jobbról.

A valódi sáfrány sötétvörös vagy bordó szabálytalan szálacskákból áll, amelyek nem vörösre, hanem sárgára festik az ételt. Festőhatásuk leginkább hevítés és zsíros közeg (zsiradék vagy tej) hatására érvényesül. De a sáfrány nem csak színez, hanem rendkívül kifinomult – kesernyés-édeskés-illatos – íze is van. Más, erős fűszerek jelenlétében a sáfrány íze nem igazán érvényesül (bár az intenzíven de ésszel fűszerezett mugláí stílusú ételekben azért érezhető lenne a hiánya), önmagában, vagy kevés és nem túl domináns fűszerrel kombinálva viszont mennyeien finom.

Magyarországon sáfrányt két alapvető módon lehet beszerezni. Az egyik a nagy fűszercégek által csomagolt változat, amiben körülbelül egytized grammot kapsz egy olyan csomagban, amilyenben más fűszerből húsztól ötven grammot kapnál. Azt hiszem, ezekben általában spanyol vagy olasz sáfrány van, ami elég jó minőségű. A másik, hogy keleti fűszerboltban veszed meg a sáfrányt, valamivel olcsóbban. Ez úgy tűnik, általában iráni vagy egyéb közel-keleti származású, gyengébb minőségű, vastagabb szálú és halványabb színű sáfrány. Végül, előfordulhat, hogy Indiából importált kasmíri sáfránnyal találkozol – ez a legjobb (vagyis Kotányihoz és Horváth Rozihoz sosem kerülő) spanyol sáfránnyal egy klasszisú csúcsminőségű sáfrány. Vagy olcsó hamisított szemét.

Ha Indiában jársz, és sáfrányt szeretnél venni, lehetőleg állami boltban vegyél átlátszó kis műanyag dobozba csomagolt sáfrányt. Ha nem ismered a valódi sáfrányt, ez a legbiztosabb tipped. Őrölt sáfrányt soha, semmi szín alatt ne vegyél – egyrészt ezerrel hamisítják (jó esetben téglapor lesz benne, rossz esetben mérgező mínium vagy egyéb festékanyag), másrészt nem áll el. Mozgóárustól csomagolatlan sáfrányt csak akkor vegyél, ha tudod, mit akarsz. Rám már sokszor próbáltak parfümözött, festett papírfecniket tukmálni sáfrány címén. (A XV. században Bajorországban állítólag élve elégették a sáfrányhamisítókat...)

Ha pedig Magyarországon jársz mondjuk a Váci utcában, és látod az árusokat, akiknél Echt Safran című zacskók vannak a német szájtátik számára, és pár száz forintért adnak egy maroknyit, akkor tudd, hogy az sáfrányos szeklice. A szeklicének annyi köze van a sáfrányhoz, hogy mindkettővel sárgára lehet festeni az ételt – csak a szeklicével sokkal kevésbé, és mellesleg kellemetlen íze van. Ha már a szeklicénél tartunk, a kurkuma is felbukkan időnként, mint javasolt sáfrányhelyettesítő. De ismét csak annyi közös van a két fűszerben, hogy sárgítani lehet velük az ételt.

A sáfrányt hindíül vagy a szanszkrit eredetű készar illetve késar szóval, vagy az arab eredetű záfrán névvel szokták illetni.

 
További anyagok


Képek

Sáfrány

Cikkek

[Tudod-e...]  hány sáfrányvirágból lesz egy kiló sáfrány?

(Kulcsszó: sáfrány)
Részletek...

[Receptek]  Sáhí tukrá: anglo-indiai kenyérpuding

(Kulcsszó: sáfrány)
Mi történik, ha az angol ízlés találkozik az indiaival? Lehet jó is, rossz is az eredmény. Például elterjed egész Indiában a habszivacsízű gyári szendvicskenyér. No de gondolnád, hogy ebből a szivacskenyérből pompás desszertet lehet csinálni?

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.