JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


saivizmus
Siva hite

Megtekintve: 1687
 
Szótan

Ajánlott magyaros: saivizmus


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A saivizmus a hinduizmus azon irányzata, amely szerint Siva a legfőbb vagy egyetlen isten. A szó a szanszkrit saiva szó és a nemzetközi „-izmus” képző kombinációjából származik, és elterjedtebb, mint a szintén legitim módon képzett, de inkább kerülendő „sivaizmus” szó.

A saivizmus a hinduizmus számos irányzatainak egyik – ma a vaisnavizmus után a legnagyobb – csoportja. E doktrínán belül további jelentős (történelmi és kortárs) iskolák a pásupata hit, a saiva sziddhánta, a kasmíri saivizmus és a lingájata irányzat. A saiva tanok sokszor szorosan összefonódnak a (hindu és buddhista) tantrikus irányzatokkal és a sákta hinduizmussal.

 
További anyagok


Képek

Rituális füvezés
Megfáradt remete

Cikkek

[Letöltések]  Tandzsávúr szentélye

(Kulcsszó: saivizmus)

Egy kis besurranós videó. A tamilföldi Tandzsávúr hatalmas Siva-temploma, a Brihadísvara, nemcsak építészeti csoda, hanem élő vallási központ is. Belső szentélyében tiltják a fényképezést - de itt van róla egy lopva készített felvétel, nyakban szabadon lógó géppel. A filmecske eleje a templom eggyel kintebbi csarnokában készült, a vége pedig a szentélyben.

Én úgy vélem, hogy senki vallását, istenét nem kéne, hogy bántsa az, ha megörökítik és megmutatják másoknak is, és mindig pipa leszek, ha egy hindu templomba nem akarnak beengedni, vagy nem engednek fényképezni. Ez a videó tehát mondhatni, dacból készült. Amúgy semmi nagy vizuális titokról nem rántja le a leplet, mivel a felvétel második része töksötét. Bent a szentélyben csak egy-két apró mécses világít. Ennek ellenére a videó szerintem nagyon érdekes; a mécsláng és a hipnotikus kántálás csodálatos hangulatot kelt. Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.