JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


tulszí
indiai szent bazsalikom

Megtekintve: 2736
 
Szótan

Standard:tulasī
Ajánlott magyaros: tulszí
Alternatív magyaros: tulaszí
Bővített magyaros: tulaszī, tulszī
Kerülendő magyaros: tulsi, tulszi
Ajánlott angolos:tulsi, tulasi


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A tulszí (Ocimum sanctum) a mi bazsalikomunk közeli rokona. Nevének szanszkritos alakja tulaszí (ezt preferálják nálunk a krisnások), de mivel napjainkban gyakori és fontos növény, szerintem érdemesebb a hindís tulszí alakot használni magyarul – hacsak nem kifejezetten ókori kontextusban beszélünk róla.

A tulszí-növény az európai bazsalikomokhoz hasonlóan előfordul a konyhán is, de inkább gyógyteaként (légúti problémákra kiváló), mint fűszerként. Konyhai jelentőségét azonban messze meghaladja vallási jelentősége. A tulszí-növény fontos szerepet játszik elsősorban Krisna kultuszkörében, és másodsorban minden Visnu-tisztelő hindu életében. Tulszít istennőként is megszemélyesítik, és azt tartják róla, hogy egy halandó hölgy volt, aki olyan odaadóan imádta Krisnát felemelt karokkal, hogy végül ez a felemelt ágacskájú növény lett belőle, hogy örökké imádkozhasson. A tulszí másik szanszkrit neve vrindá – ez a szó található meg Vrindávana nevében. Ez annak a falunak és vidéknek a neve, ahol Krisna a gyermekkorát töltötte.

A nálunk előforduló bazsalikomok közül a tulszí a legkevésbé a nagylevelű, puha "olasz típusú" bazsalikomra hasonlít. Közelebb áll a magyar kertek hagyományos, keskenyebb és keményebb levelű bazsalikomához, és talán még jobban hasonlít arra, amit hipermarketek zöldfűszerei között néha "thai bazsalikom" néven látni.

 
További anyagok


Képek

Sivatagi porta

Cikkek


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.