JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


A kígyóáldozat - 5: Egy kis visszatekintés

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Június 1. Megtekintve: 2743
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben az ötödik részben még mindig nem térünk rá az első komoly alsztori lényegére, hanem a múltról tudunk meg még néhány részletet.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Amikor Garuda jóllakottan útnak eredt, hogy beszerezze a halhatatlanság italát, az istenek különféle baljós ómeneket kezdtek észlelni. Nappal is látható üstökösök és hullócsillagok jelentek meg, derült égből villámok csapkodtak, amikor meg beborult, akkor véreső hullott. Indra kissé aggodalmasan fordult Brihaszpatihoz, hogy mire lehessen vélni ezt a meteorológiai és kozmológiai anomália-sorozatot. A bölcs teremtő isten így felelt:

- Tudd meg, Indra, hogy saját gondatlanságod és felfuvalkodottságod következtében most egy irtózatos hatalmú madár közelg, hogy elrabolja tőled a halhatatlanság nektárját.

Indra persze tudta, hogy miről is van szó. Valamikor sok idővel azelőtt ugyanis volt neki egy szerencsétlen találkozása az előző epizódban megismert válakhilja remetékkel. Akkoriban Kasjapa nagyszabású áldozati ceremóniára készült, és minden égi lénynek kiadta az utasítást, hogy hozzon hozzá tüzelőt. Indra le is tarolt egy-két cédruserdőt a Himalájában, felkapta a fát, és szállította Kasjapának.

Mentében megpillantotta a válakhilja remetéket, akik hüvelyknyiek voltak, és az egész seregük együttes erőfeszítéssel egyetlen gallyacskát szállított a nagy áldozatra, kerülgetve útközben a tehénpatanyomokat, amikben elsüllyedtek volna. Indra körberöhögte őket, és - ami még ennél is nagyobb sértés - átlépett fölöttük.

A válakhilják erre iszonyatosan bepipultak, és - miután Kasjapa nagy áldozata véget ért - maguk is hatalmas áldozgatásba, és még a korábbinál is intenzívebb önsanyargatásba kezdtek. Rituáléjuk célja pedig az volt, hogy a meglévő helyébe új Indrát támasszanak.

Kasjapa is meghallotta, hogy mire készülnek, és szívében megkönyörült Indra iránt. Odament tehát a válakhilja remetékhez, és a következő javaslattal állott elő:

- Mi lenne, ha nem a mostani Indra helyett támasztanátok újat, hanem mellé? Végül is a mi Indránk jól végzi a dolgát, és ha kissé el van szállva magától, hát ez mégiscsak munkaköri kötelessége. Úgyhogy csináljátok azt, hogy a ti áldozatotokkal amolyan mellékindrákat csináltok - én vállalom, hogy az apjuk leszek - a mostani meg maradjon csak szépen a helyén.

A válakhilják jóváhagyólag bólogattak a bölcs Kasjapa szavaira. Így történt tehát, hogy az áldozati energiától izzó új teremtmény Kasjapa két gyermekeként született meg - egyikük lett Aruna, a Hajnal, a másikuk pedig Garuda, a madarak Indrája, vagyis királya és legjobbika. 

Nos, térjünk vissza a jelen időbe. Brihaszpati szavait hallván Indra egy kissé megborzongott, és figyelmeztette az amrita őreit, hogy duplázzák meg éberségüket. Az őrök - kivert bőrdzsekiben és művészien szakadt farmerben, aranyozott mellvérttel, biciklilánccal és nuncsakuval - szorosan körülállták a nektárt tartalmazó köcsögöt. Indra maga is közéjük állt, és együtt várták az orozni jövő Garudát.

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.