JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


A kígyóáldozat - 7: Sorsfordítás

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Augusztus 21. Megtekintve: 2744
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebből a hetedik részből azt tudhatjuk meg, hogyan tervezték a kígyók elkerülni kijelölt sorsukat: a pusztulást Dzsanamédzsaja kígyóáldozatán.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Amikor a kígyók rájöttek, hogy át lettek cseszve, egyéni pszichológiájuknak megfelelően külön- s különbféle megküzdési stratégiákat kezdtek alkalmazni. Sésa, a Végtelenség Kígyója (aki elvileg amúgy sem ebbe a bagázsba tartozna, hiszen a világ teremtése óta léteznie kellene) úgy döntött, hogy elege van ármánykodó testvéreiből, és szerinte kizárólag az erény aktív gyakorlása adhat megoldást a szorult helyzetre, s így kemény aszkézisbe kezdett. Rongyokba öltözött és haját kontyba kötötte (ez komoly teljesítmény lehet egy kígyótól!), és különféle szent helyeken sanyargatta magát.

Ezt látván Brahmá megkérdezte tőle, hogy mit óhajt, Sésa pedig azt felelte, hogy kizárólag a világ üdvét akarja szolgálni. Végül abban egyeztek meg, hogy legyen mostantól Sésa a világ tartója: kússzon le a föld alá, és zsákrugó formájában elhelyezkedve hordozza hátán a földet ezentúl, hogy ne imbolyogjon, mint korábban. És lőn.

A többi kígyó viszont együtt kezdett pusmogni, hogy ha már halhatatlanító italuk nem lett, hogyan úszhatnák meg az elpusztításukkal fenyegető átkot. (Emlékszel? A mamájuk megátkozta őket, mert nem akartak segíteni neki a hazugságában: A kígyóáldozat - 1: Kadrú és Vinatá története. Ezért el kell pusztulniuk Dzsanamédzsaja király kígyóáldozatán.) Brainstorming szeánszuk során ilyesfajta ötletek merültek fel:

- Öltsük fel kiváló bráhmanák alakját, és kérjük meg Dzsanamédzsaját, hogy ne áldozzon.

- Férkőzzünk a kegyeibe, és váljunk bizalmas tanácsosaivá. Aztán majd ha eljön az idő, beszéljük le az áldozatról.

- Marjuk meg az áldozópapját, és akkor meghiúsul az áldozat.

- Váljunk felhőkké, és záporral oltsuk ki az áldozati tüzeit.

- Szarjunk bele az áldozati ételbe, és akkor a tisztátalanság miatt nem folytathatják.

- Ejtsük foglyul a királyt, amikor fürdik, és zárjuk be egy barlangba.

De Vászuki, a kígyók vezére, minden ötletre csak a fejét csóválta, mert ő tudta, hogy az átokkal kijelölt sorsot nem lehet ilyen könnyen elkerülni. Ekkor megszólalt egy Élápatra nevű kígyó, és elmondta, hogy ő kihallgatta, miket beszéltek az istenek az átok elhangzása után.

Az istenek serege megkérdezte Brahmát, hogy miért hagyott jóvá egy ilyen igazságtalan átkot, a Teremtő pedig azt felelte, hogy azért, mert a kígyók csúnyák, gonoszak és ravaszak. De nem fog az összes kígyó elpusztulni az áldozatban, hanem az erényesek megmenekülhetnek majd, méghozzá egy Ásztíka nevű ember révén. Ásztíka pedig Dzsaratkáru remete fiaként fog megszületni. Csakhogy ez a Dzsaratkáru - ha majd egyszer megszületik, mert egyelőre csak próféciában él - a fejébe veendi, hogy kizárólag magával azonos nevű nőszemélyt hajlandó feleségül venni.

De sebaj: történetesen Vászukinak volt egy Dzsaratkáru nevű húgocskája, és a kígyók mindjárt el is határozták, hogy azt hozzáadják majd feleségül Dzsaratkáru remetéhez, ha eljön az idő.

A folytatás itt olvasható: A kígyóáldozat - 8: prológus Paríksit és Taksaka történetéhez.

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.