JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Étlapszörnyek

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. December 29. Megtekintve: 13119
Aki járt már Indiában étteremben - vagy épp csak olvasta már valamelyik Lonely Planet útikönyvet - az tudja, hogy az étlapokon időnként egészen különös tételek képesek szerepelni. No persze magyar éttermek angol nyelvű étlapjain is jókat lehet néha vidulni, de India laza attitűdjeivel nem versenyezhetünk. Meg azzal sem, hogy az egyik étterem gyakran a konkurensének az étlapját másolja le - kézírással másolja valaki, akinek gőze sincs, minek kéne ott állnia, aztán valaki más meg átírja ezt nyomtatáshoz. Itt van hát egy csokorra való az én gyűjtésemből. Persze sok remek példány mellett elmentem már életemben, de a legjavát azért igyekeztem feljegyezni. Ha vannak hasonló trófeáid, szívesen látom őket a cikkhez fűzött kommentben.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A tételek megfejtéséhez segítséget adok a szövegben, de ha ez nem lenne elég, és azt mondod, szabad a gazda, akkor az itt-ott elszórt halványsárga mezőket jelöld ki az egereddel húzva - és voilà, feltárul a megoldás.

Kezdjük talán az előétellel. Vagy ahogy azt az étlapon láthatjuk: jöhet az Adatiazar (appetizer, előétel). Ha vékony a pénztárcánk, akkor ebből a kategóriából a legjobb választás a Cashnut (cashewnut, kesudió) lesz - gondolom, ez olyan dió, amit ha feltörünk, pénzt lehet benne találni, mint a csipszes zacskóban.

Folytassuk egy kis levessel? Ha továbbra is aggódunk a költekezés miatt, nem kell aggódni, majd egy Sweet Loan Soup (sweet corn soup, kukoricaleves) megédesíti az anyagi helyzetünket egy kis gyorskölcsönnel.

Akkor tehát jöhet is a főfogás. Mondjuk valami indiai. Teszem azt: Mixed Vej with Atamond Cashunut (mixed vegetable with almond and cashewnut, vegyes zöldség mandulával és kesudióval). De ha még mindig az anyagiakon jár az eszünk, vegyük fel fizetésünket zöldség formájában: jöhet egy Vegetable Pay (halvány gőzöm sincs, mi akar ez lenni; talán pea, borsó?). Körítésnek válogassunk a remek indiai kenyerek közül. A magamfajta filológust persze egy Plain Noun vagyis sima főnév nemigen hozza lázba, de vannak itt izgalmasabb hapax legomenonok is: Batar Nan vagy Girilig Nan  (plain/butter/garlic nan, sima/vajas/fokhagymás nán).

Vagy elképzelhető, hogy elegünk van már az indiai kajából - de bízvást számíthatunk az éttermek kínai kínálatára. Kipróbálhatnánk például, milyen az a Vej Munehurian (Manchurian), esetleg a Vegetable Friednice, bár ha szépen sült zöldséget várnánk, meglepetéssel kell majd konstatálnunk, hogy rizst kapunk, éppúgy, mintha a Peeaking Fride Rise vagy a Vej Fride Rise lett volna a választásunk (fried rice, kínai pirított rizs zöldségesen illetve "pekingi" módra).

De ha minden fűszerre ráuntunk, kontinentális kaja is kerülhet a terítékre. Esetleg, ha diétázunk, beérhetjük egy Cold Slow Sandwich-csel  (coleslaw, reszelt káposztás szendvics), de lehet, hogy mire a hideg és lassú harapnivaló megérkezik, megkívánunk valami erősebbet is. Jöhet mondjuk a Chicken Strong Naff (Stroganoff), gondolva, hogy az már elég erős lesz? Vagy ennél is jobban bedurvulunk, és megkockáztatjuk ezt a vogon költeményt: Siralion Stroganuff (Cooked-Brawn Suace Baikd Vege-Chipps)? Ezt mindjárt meg is próbálom lemagyar fordítani: Vecsekecsege Sztrogamuff (Főtt-barma zausz sűtt zdsg rosájbe! (Serloin Stroganoff, cooked with brown sauce, served with baked vegetables and chips, vagyis vesepecsenye Sztroganoff módra, barna szószban, sült zöldséggel és rósejbnivel.) Vagy ha totális gyomorkímélés a cél, akkor rutinosan egy Veg. Egg Routine (au gratin, csőben sült zöldség) lehet a választás.

Olaszos táplálékot is könnyűszerrel kaphatunk. Kezdőknek elég egy Pasta Mushrum Sous (pasta with mushroom sauce), a haladók pedig kérhetik ezt: Thagalli Telli (Special Food Italin) (tagliatelle). A szuperhaladók érdemlik csak meg örök kedvencemet: Pasta Oilu Oilu Paporant Chale. Könnyítésnek itt van ugyanez a kaja a szomszéd étterem menüjéről: Pasta Aglio Olio Paper-Chilino  (pasta aglio, olio e peperoncino).

No persze elképzelhető, hogy pusztán reggelizni ültünk be, és akkor hiába volt mindez a felhajtás. A legjobb lesz angolosan egy Egg's Water Pouch-ot (eggs poached in water, kb. buggyantott tojás) rendelni, és talán a tojás vizesszütyőjéből szomjunkat is olthatjuk.

De ha már a szomjoltásnál tartunk, hátra van még a feketeleves! A Braverages (beverages, italok) kategória különösen akkor ajánlható, ha a számla vitézi dührohamba hajszol. Vagy nyugisabb megoldásnak jöhet egy pohár Tot Milk (felteszem, hot milk: forró tej). Ha pedig hideg éghajlati sportteljesítményre készülünk, talán segíthet egy forró futótarsoly: Hot Run Pouch (hot rum punch).

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Étlapszörnyek
( Abhinanda – 2008.02.29, 23:32 )

Trichy-i étterem étlapján láttam, talán a desszertek között: Four Square Barf.

Étlapszörnyek
( Bill Chr. – 2008.03.21, 11:22 )

Éljen, sok ilyet! Vigyor

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.