JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


A kígyóáldozat - 9: Taksaka és Kasjapa

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2010. Március 21. Megtekintve: 1721
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben a kilencedik részben Paríksit átka a beteljesedéshez közeledik.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Miután Sringin megátkozta Paríksitot, dühében és szomorúságában a könnyeit nyelve az apja elé járult. A tiszteletreméltó remete - vállán még mindig a döglött kígyóval - csendben hallgatta fia beszámolóját az átokról, majd így szólt:

- Fiam, nem helyesen cselekedtél. Aszkétákhoz nem illik a harag, a királynak pedig adósai vagyunk, hiszen az ő birodalmában élünk, és ő gondoskodik a zavartalanságunkról. Amikor nálam járt, fáradt és rosszkedvű volt, és nem tudta, hogy hallgatási fogadalom alatt állok, ezért bocsánatot érdemel.

- Talán igazad van, apám; de amit egyszer kimondtam, az valótlan nem lehet.

A papa (akinek ezek szerint időközben lejárt a hallgatási fogadalma) elismerte, hogy a szavát rendes ember meg nem másíthatja. Fiához futó paranesist intézett a türelem és az önmegtartóztatás erényeiről, majd egy Gaurmukha nevű tanítványát elküldte a királyhoz, hogy tájékoztassa a fejleményekről.

Gaurmukha el is mesélte Paríksitnak, hogy mi történt, a királyt pedig elöntötte a bűnbánat, hiszen csak most ébredt rá, hogy bunkó volt egy hallgatási fogadalmat tett szenttel. Megtudván, hogy hét nap múlva halálra fogják marni (bár ez persze kevésbé aggasztotta őt, mint az, hogy megbántott egy remetét), gyorsan összehívta a kabinetet. A miniszterek javaslatára gyorsan új házat építtetett magának, méghozzá egy magas oszlop tetejére, ahová senki nem juthatott fel észrevétlenül. Az oszlop köré őröket állított, az oszlopon forgó palotát pedig telepakolta gyógyszerekkel, és tudós orvosokat meg ráolvasókat telepített bele. A továbbiakban innen intézte az államügyeket.

A hetedik napon Kasjapa, a híres ősbölcs látogatóba utazott Paríksithez - gondolván, hogy ha Taksaka megmarja a királyt, ő majd meggyógyítja, és ezzel hírnevét is, vagyonát is gyarapíthatja. Útközben nem mással találkozott, mint magával Taksakával, aki öreg bráhmana alakját viselte, és a célját tudakolta. Kasjapa őszintén el is mondta neki, hogy mire készül, mire a kígyókirály sem akart alulmaradni őszinteségben, és elárulta, hogy ő speciel pont Taksaka. Kedvesen azt is tanácsolta még Kasjapának, hogy inkább menjen haza, mert ha ő valakit megmar, azt esélye nincs meggyógyítani. A bölcs ezt nemigen hitte, úgyhogy a kígyó demonstrációt ajánlott neki:

- Ha azt hiszed, meg tudod gyógyítani azt, akit én megharapok, akkor nosza: megmarom itt ezt a banjánfát, te meg nyomasd a mantráidat, és lássuk, mire mész velük.

Azzal beleharapott a fába, az pedig nyomban hamuvá égett. Na de Kasjapa sem most kezdte a szakmát: belemarkolt a hamuba, és - láss csodát - apró csíra növekedett a keze között, amely hamarosan törzzsé erősödött, ágakat és leveleket hajtott, és kisvártatva ott állt eredeti dicsőségében az erdő királya. Taksaka erre stratégiát váltott:

- Szóval azt mondod, ó nagytudású bölcs, hogy hírnévért és vagyonért akarod meggyógyítani a fickót? Akkor gondold csak át egy kicsit: attól, hogy a fát feltámasztottad, még nem biztos, hogy a királyt is sikerülni fog. Az is lehet, hogy a neki rendeltetett élet már lejárt, vagy közbejöhet bármi. Ami meg a pénzt illeti, mondd csak meg bátran, milyen összegre gondoltál, és tőlem is megkaphatod, ha megígéred, hogy nem mész Parkísithez.

Kasjapa elfogadta a jattot (a narrátor - szerintem későbbi szövegbetoldásban - megjegyzi, hogy csinált még egy gyors jógaszeánszot, amelynek során meggyőződött róla, hogy a királynak rendeltetett élet tényleg lejárt), és elslattyogott, mint aki jól végezte dolgát.

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.