JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


A kígyóáldozat - 10: Dzsanamédzsaja trónra lépése

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2010. Március 28. Megtekintve: 1712
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben a tizedik részben megtudjuk, hogyan került a trónra Dzsanamédzsaja király.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Taksaka kígyókirály további nehézség nélkül megérkezett Paríksit palotájához - ám rádöbbent, hogy a jól őrzött, oszlopon álló épületbe nem lesz olyan könnyű bejutnia. Cselhez folyamodott hát. Néhány kígyó-csatlósát vánaprasztha aszkétákká változtatta, és meghagyta nekik, hogy járuljanak a király elé, tiszteletajándékul gyümölcsöt, vizet és kusafüvet vive neki.

A jóhiszemű Paríksit fogadta az aszkétákat, átvette az ajándékokat, az aszkéta-kígyók pedig némi udvariaskodás után távoztak. Ekkor a király így szólt minisztereihez:

- Kóstoljuk hát meg a remeték hozta gyümölcsöt.

Így is tettek, és amikor Paríksit bele akart harapni a kiválasztott gyümölcsbe, abból egy apró, ronda kukac bújt elő. Paríksit nem tudta, hogy a kukac maga Taksaka, aki kukaccá változva csempésztette be magát hozzá; ám - mivel a sors által neki rendelt idő valóban lejárt - mégis így beszélt:

- Barátaim, híveim, lám, lenyugvóban a nap. Megbékéltem, és nem félek többé sem méregtől, sem haláltól. Váljon hát Taksakává ez a kukac, és marjon engem halálra.

Azzal saját nyakára helyezte a kukacot, az pedig visszaváltozott Taksakává, gyűrűibe tekerte a király testét, és megharapta. A király holtan esett össze, a palota kigyulladt a kígyókirály mérgének erejétől, a miniszterek pedig fejvesztve ugráltak ki az épületből és szaladtak a szélrózsa minden irányába. Lentről figyelték, hogyan száll el dolga végeztével Taksaka piros kondenzcsíkot húzva az égen át.

Amikor kissé lenyugodtak a kedélyek a királyságban, a trónt Paríksit fia, Dzsanamédzsaja örökölte. A csinos fiatalember ügyesen pacifikálta a környező országokat, majd tanácsosai úgy döntöttek, hogy immár ideje megházasodnia. Meg is kérték neki Kásí királyának leányát, egy Vapustamá nevű hölgyet. A párocska összeházasodott, egymásba szeretett, és boldogan hódolt az érzéki élet örömeinek.

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.