JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


A kígyóáldozat - 13: A kígyóáldozat

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2010. Április 18. Megtekintve: 1831
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben a tizenharmadik részben (ta-da-da-damm!) megkezdődik Dzsanamédzsaja kígyóáldozata.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Miután Dzsaratkáru történetének ránk tartozó része véget ért, térjünk most vissza Dzsanamédzsajához. Tőle akkor búcsúztunk (A kígyóáldozat - 10: Dzsanamédzsaja trónra lépése), amikor megházasodott és boldogan élni kezdte az életet. Boldogságát egyetlen felhő homályosította el: egyre azon törte a fejét, hogy hogyan állhatna bosszút Taksaka kígyókirályon, amiért az megölte az apját. Mikor aztán tanácsosait is megkérdezte erről, a főpapja tájékoztatta, hogy létezik egy Kígyóáldozat nevű nagyon különleges áldozat.

Dzsanamédzsaját érdekelte a dolog, és a főpap instrukciói alapján végrehajtotta az áldozat előkészületeit, és megépíttette a díszes áldozati emelvényt. A rítus megkezdése előtt azonban egy bölcs énekmondó jött Dzsanamédzsajához, és informálta, hogy az előjelekből kirí: ez az áldozat félbe fog maradni, és egy bráhmana lesz ennek okozója.

Az ifjú király ennek fényében őröket állított az áldozati tér köré, és utasította őket, hogy senkit ne eresszenek be az ő személyes engedélye nélkül. Ezután annak rendje és módja szerint kezdetét vette az áldozat. Felvonultak a feketébe öltözött papok, és miközben megfelelő inkantációk közepette ghít locsoltak az áldozati tűzbe, különféle kígyók neveit szavalták. A kígyók pedig az áldozat erejétől odavonzva hullani kezdtek a tűzbe, amely elemésztette őket.

Hullottak, egyre hullottak a kígyók: kékek és feketék, fiatalok és öregek; volt közöttük egy méter hosszú és több kilométer hosszú is, és a kígyók hétköznapi szokásaival gyökeres ellentétben hangosan üvöltöztek, miközben a lángok közé zúdultak. A tűz körül patakokban folyt az égett kígyózsír, és rettenetes bűz támadt.

Mindezekről értesülvén Taksaka zaklatottan Indra elé járult, és a védelmét kérte. Indra meg is nyugtatta, hogy ő már lebeszélte a dolgot Brahmával, és Taksakának nem kell tartania a kígyóáldozattól. Taksaka meg is nyugodott, és ettől fogva vidáman időzött Indra paradicsomában. Vászuki kígyókirály azonban valamivel lelkiismeretesebb volt, és szívét bánat öntötte el a seregestül pusztuló kígyók miatt. Ráadásul gyengének is érezte magát, és úgy vélte, hamarosan ő maga is a tűzbe hull majd. Hívatta tehát húgát, Dzsaratkárut, és megkérte, hogy vegye elő fiacskáját, Ásztíkát, akinek születését évezredekkel ezelőttől fogva tervezték és igazgatták csakis azért, hogy majdan megállítandja Dzsanamédzsaja kígyóáldozatát.

A kígyóasszony elő is vette fiát, és jelezte neki, hogy ideje volna teljesíteni a küldetést, amire született. Az ártatlan ifjú pedig megkérdezte, hogy mi is légyen az a küldetés, merthogy neki ez új. Anyja elbeszélte neki a történet lényegét. Ásztíka el is vállalta a feladatot, és ünnepélyesen megígérte Vászukinak, hogy minden tőle telhetőt megtesz a kígyóáldozat szabotálása végett.

El is utazott Dzsanamédzsaja áldozati teréhez, ám az őrök - utasításukhoz híven - nem eresztették be. Ezért kívülről kezdett zengedezni, hogy micsoda pompás és nagyszabású, minden szempontból precedens nélküli áldozat ez. Magasztaló énekét meghallotta a király is, és mindenki mással együtt ő is ámulatba esett, hogy bár zsenge ifjú, aki a kerítés mellett áll, mégis mekkora jártasságról tesz tanúságot a régmúlt hősök és ősök nagy áldozatait illetően.

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.