JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Nyelv

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. Június 3. Megtekintve: 2440
Michaux benyomásai India nyelveiről

A cikk a hirdetés után folytatódik

Különös hatást tett rám a hindí nyelv, ez a vontatott, paraszti együgyűséggel ejtett, áhítatos szavakkal teletűzdelt nyelv tömérdek vaskos magánhangzóval, ákkal és ókkal, horkanó, súlyos rezegtetéseivel vagy utálkozó, nehézkes elbambulásával, és főleg í-jeivel é-jeivel, micsoda suta hangok. Valóságos tehénbődülés. Ez az egész émelyítően fojtott, kényelmes, eunuchra valló, önelégült, a nevetés minden lehetőségétől megfosztott beszédmód.

A bengáli nyelv dallamosabb, hajlékonyabb, van benne valamily szelíd feddés, lágyság és kedély, zamatosak a magánhangzói és árad belőle egy kis tömjénillat.

[…]
A szanszkrit a világ legkötöttebb nyelve, a legszorosabban ölelkező, kétségen kívül az indiai szellem legszebb alkotása. Kitárulkozóan látványos nyelv, amit hallgatni is gyönyörűség, töprengő és töprengésre indító, gondolkodók nyelve, hajlékony, érzékeny és tapintatos, előrelátó, csak úgy hemzseg az esetektől és ragozásoktól.

[…]
Az északi nyelvek kerek ája, ója, éje eltűnik, a malajálam nyelvben mintha minden mássalhangzó szétázna, a tamilban viszont mindegyik erősen megkettőződik, a tamil nyelv ugyanolyan ősi nyelv, mint a szanszkrit, de egyébként semmi köze hozzá.

Szerző: Henri Michaux

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.