JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Miért van Ganésának elefántfeje?

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. Június 7. Megtekintve: 4080
Ganésa apja, Siva – egyéb kedvenc foglalatosságai mellett – a lemondó élet és az aszketikus jóga nagy híve. Időről időre faképnél hagyja szerető családját, és kivonul a Himalájába meditálni. Ezt cselekedte nem sokkal fiacskája, az ekkor még emberfejű Ganésa születése után is.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Leült a Kailásza hegyen, és meg sem moccant. Miután jól kijógázta magát – mondjuk úgy röpke harmincezer év múltával – egyszer csak hazaállított. Kopogtatás nélkül belépett a villájába, aztán a szava is elállt, hogy ott látja drága nejét pongyolában egy daliás fiatalemberrel beszélgetve. Harmincezer év jógázás megfontoltságát félretéve rögvest kinyitotta a homlokán a harmadik szemét, amelyet amúgy zárva tart, mert perzselő tűz tör elő belőle, és leégette vele az ifjú fejét, csak utána vonta kérdőre az asszonyt.

Párvatí azonban nem ám megszeppent, hanem tűzrőlpattant menyecske lévén és a jogosság teljes tudatában kapta a sodrófát, azzal fenyegette Sivát:
- Hát mit képzelsz, te semmirekellő, elmész jógázni, se képeslap, se e-mail, a fiad felnő közben, hazajössz, meg se ismered, és leégeted a fejét? Le se tedd a szigonyodat, hanem azonnal mars ki a házból, és hozd el neki az első fejet, amit találsz!

Szegény Siva erre mit tehetett volna? Kisunnyogott a kapun fejet keresni. Történetesen az első fej, amit talált, egy elefánté volt – így azt nyeste le gyorsan, és hozta haza Ganésának. Azt ráforrasztotta a törzsére (szerencsére nem vérzett el, mert jól ki volt égetve a seb) – és a fiú azóta is vígan él elefántfejjel – bár talán éppen megoldatlan apakomplexusa miatt menekült az édességekhez és hízott el.

[Variációk: Ganésának már újszülöttkorában leesett a feje. A szelíd verzió szerint azért, mert a kártékony hatású Szaturnusz istensége jóakaratból nem volt hajlandó ránézni, amikor Párvatí mutogatta a kisdedet az istenklubban, de a büszke kismama addig kekeckedett vele, amíg ő is rávetette rontó tekintetét, és volt fej, nincs fej. A durvább verzió szerint éppen Siva volt az, akinek pillantásától leesett a csecsemő feje (ebben a verzióban Siva nem is igazán apja a gyereknek, hanem Párvatí magának csinálja Ganésát egy rongyból vagy klónozza a bőre kaparékából – miután Siva kifejtette neki, hogy a következmények nélküli szex sokkal kellemesebb). Akárhogy is, a leesés után Siva ajtónállóját, Nandint (aki ekkor még nem azonos Siva bikájával) küldték el fejet keresni, ő pedig nem másra vetett szemet, mint Airávatára, Indra elefántjára. Miután földbe döngölte Indrát, elhozta az elefántfejet; végül azonban Siva rendes volt, és megmondta Indrának, hogyan támaszthatja fel az elefántját.]

Szerző: Balogh Dániel

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Miért van Ganésának elefántfeje?
( bogica – 2010.02.07, 13:31 )

A történetnek azt a verzióját ismertem eddig, hogy a gyermek Ganésa megleste apját és anyját szeretkezés közben. Ezt apuka igen rossz néven vette és mérgében levágta a gyermek fejét. Tettét azonban hamar megbánta és így az első fejet (épp egy elefánt fejét) - ami elé került - hozta gyermekének és ráforrasztotta a nyakára. Köszönöm a többi történetet!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.