JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

November – technikai gabalyok

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. November 17. Megtekintve: 1989
Ebben a cikkecskében a honlap körül mostanában történt technikai kellemetlenségekről írok. Gondolom, nem túl felemelő olvasmány, de – különösen akkor, ha már regisztrált tag vagy, mostanában szerettél volna vagy szeretnél regisztrálni, vagy tagság nélkül, de gyakran látogatsz el a honlapra – mindenképpen javasolnám, hogy olvasd el.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Miről is lesz itten szó?

Két problémakörről, és ezek gyakorlati következményeiről. Az egyik – a régebben fennálló – a honlapnak pillanatnyilag otthont adó szerver akadozása, és a honlap időnkénti elérhetetlensége vagy hibás betöltődése. Ennek a problémának a következménye az lesz, hogy a  JÉ! India hamarosan új szerverre költözik – bár azonos tárhelyszolgáltatónál marad. A másik – újsütetű – gond a honlap levelezőrendszerének megváltozása. Ez azt okozta, hogy október 27. és november 16. között a honlap nem tudott emailt küldeni sem nekem, sem olvasóknak. Ezért egyfelől nem lehetett tagságot regisztrálni, másfelől pedig nem lehetett a honlap "mondj véleményt" parancsával levelet küldeni nekem. Ha ilyesmivel próbálkoztál, mindenképpen olvasd el az erről a problémáról részletesebben szóló részt.

Honlaphibák és költözés

Ha rendszeres látogató vagy, akkor már ismered a hátteret, de azért röviden összefoglalom itt. Az a szerver, amelyen a  JÉ! India honlap helyet foglal, túl van terhelve, és időnként lefullad emiatt. Ezért a honlap gyakran nagyon lassan működik – biztosan te is találkoztál már olyannal, hogy 20-30 másodpercet, vagy még többet kellett várnod egy-egy oldal letöltődésére. Viszonylag ritkán, de az emberileg elviselhetőnél még mindig sokkal gyakrabban elérhetetlenné válik az SQL adatbázis, vagyis az a rendszer, ami a honlap struktúrájába a tartalmat – cikkeket, képeket, fórumanyagot, stb. – kéne, hogy produkálja. Ilyenkor a honlap helyett hibaüzenet jön elő. Végül – még ritkábban, de néha – a honlap tökéletesen elérhetetlenné válik.

Ez a gond szeptemberre rendeződni látszott, de azután újra felfokozódott. A tárhelyszolgáltató azt javasolta, hogy költöztessem – szintén őnáluk – másik, kevésbé túlterhelt, és jobb minőségű szerverre a honlapot. Ettől eleinte ódzkodtam, hiszen elég sok munkát (és webfejlesztői tanulást) követel tőlem, de végül belementem. Kaptam teszthozzáférést az új szerverhez, és elégedett voltam az eredménnyel – bár természetesen a puding próbája még hátravan. (No nem kell megenni a honlapot, de azért élesben és hosszú távon mégiscsak más, mint pár személyes próba.) Ekkor azonban közbejött az én indiai utazásom – nem akartam közvetlenül utazás előtt megejteni a költöztetést, mert akkor ha bármi gondra utólag derül fény, azt nem állt volna módomban orvosolni.

Most már itthon vagyok, és kezd egy kis időm lenni a honlapra is, így hát hamarosan csakugyan sor kerül a költözésre. Ennek felétek, olvasók felé két gyakorlati következménye lesz. Az első az, hogy hamarosan – talán már e hétvégén, de pontos dátumokat még nem tudok előre közölni – "befagyasztom" a honlapot. Úgy értem, hogy pár napon – legfeljebb egy héten – keresztül nem lesz majd lehetőség új tagnak regisztrálni, sem pedig fórumhozzászólást, kommentárt vagy cikket beküldeni. Erre azért van szükség, hogy lementhessem a mostani honlap teljes adatbázisát, és azt felépíthessem az új tárhelyen, és közben ne élje tovább az életét a mostani változat.

Az új honlap életre csiholása után megkérem a szolgáltatót, hogy a domainnevet irányítsa át az új tárhelyre. Ekkor jön a második gyakorlati következmény: az átirányítás 1-2 napig is eltarthat. Ezalatt előfordulhat, hogy a http://jeindia.hu domain a mostani honlapra mutat, előfordulhat, hogy már az újra vezet (amely már nem lesz befagyasztva, tehát nyitva áll a regisztráció és a hozzájárulások előtt), és az is előfordulhat, hogy semmi nem lesz található ezen a címen.

Miután az átirányítás lezajlott, minden megy tovább a régiben. Ez a költözés nem olyan lesz, mint a  JÉ! India idén májusi újjáteremtése, amikor egyszerű statikus honlapból dinamikus portállá fejlődött. Elképzelhető, hogy a Xaraya tartalomkezelő rendszernek egy újabb verzióját illesztem be háttérmotornak a költözéssel egyidőben, de komoly külsődleges változás most nem fog történni, és minden korábbi tartalom marad a régi helyén és a régi formájában.

Levelezőrendszer, üres oldalak és regisztráció

Amint arról már a fórumon is írtam, a levelezés szünetelésének első látható folyománya az volt, hogy néha – például ha fórumhozzászólást küldtél be – olyan oldallal találhattad magadat szembe, aminek a középső – fő – része üres volt. Ezzel magam is találkoztam kint Indiában, amikor az útibeszámolómat írtam. Mindenesetre együtt lehetett élni vele. Hazajövetelem után kiderült, hogy az okozta ezt, hogy a honlap nem tud levelet küldeni, mert időközben – talán éppen a szerver túlterheltsége elleni intézkedésképpen – beiktattak valami külön biztonsági lépést az automatizált levélküldésbe, ami miatt a korábbi utasításokkal nem ment el a levél. Erre a honlap hibaüzenetet szeretett volna adni, én viszont letiltottam a hibaüzenetet még korábban – ezért az üres közepű oldal.

Mostanában ébresztettek csak rá – én balga nem gondoltam rá magamtól is -, hogy ha nem lehet levelet küldeni, akkor regisztrálni sem lehet, hiszen regisztrációkor a honlap emailben küldi el az aktivációs kódot, majd pedig a jelszót. Eredetileg azt terveztem, hogy költözés előtt már nem foglalkozom a levelezőrendszerrel, de emiatt hirtelen sürgőssé vált a dolog, és sikerült is viszonylag egyszerűen javítanom a hibát. Mostantól tehát – azt hiszem – minden rendben működik a honlap körül.

Azoknak azonban, akik az október 27. és november 16. közötti időszakban próbáltak regisztrálni, egy kis kálváriát kell járniuk. Mindannyiuk tagságát aktiváltam, tehát ezt már nem kell megtenniük; viszont a jelszavuk füstbe ment, hiszen én nem tudom, nekik meg nem küldte el a rendszer. Ezért azok, akik ebben az időszakban regisztráltak, most új jelszót kell hogy kérjenek a honlaptól – mintha elfelejtették volna a régit. Erről részletes email-értesítést is kaptak. Sajnos egy kis malőr folytán ez a részletes email elment néhány olyan embernek is, akinek nem kellett volna.

Ha kaptál tőlem 16-án egy olyan emailt, ami arról szól, hogy kérj magadnak új jelszót, akkor először nézd meg, hogy be tudsz-e lépni a honlapra. Ha igen, akkor felejtsd el azt az emailt. Ha nem – vagy még soha nem léptél be – akkor cselekedj a levélben leírtak szerint. Ha továbbra is nehézséged van, akkor nyugodtan írjál nekem, és megpróbálok segíteni. Végezetül az a kérésem, hogy ha a kritikus időben regisztrációt kértél, de meggondoltad magadat (vagy éppen azóta sikeresen regisztráltad magadat másik email-címről), akkor erről is értesíts engem, hogy a használaton kívüli tagságot törölhessem.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

November – technikai gabalyok
( Dániel – 2006.11.23, 23:49 )

Megjegyzem így utólag, hogy tényleg elkezdtem a költöztetést még azon a hétvégén – 18-án, szombaton. Aztán kiderült, hogy a szolgáltató az új szerveren kikapcsolt egy php bővítményt, ami nélkül egy lépést sem tudok tenni (és ami október elején, amikor teszteltem, be volt kapcsolva). Ismételt érdeklődésemre az azóta eltelt öt nap alatt annyi választ sikerült kapnom, hogy majd megbeszélik a rendszergazdákkal, és hogy "a napokban" várhatom, hogy visszakapcsolják.

Készenlét
( Dániel – 2006.11.28, 20:49 )

Úgy tűnik, a szolgáltatónak sikerült megoldania a problémát – bár tegnap még tőlem kellett megtudniuk, hogy nem oldódott meg, mint azt ők hitték, és semmiféle tájékoztatást nem kaptam tőlük. Meg magyarázatot sem, és bocsánatkérést sem. Na mindegy. Mindenesetre ha továbbra is működni látszik az új szerver, akkor valószínűleg e hét végén megkezdődik a honlap költözése.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.