JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Költözési krónika

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Március 5. Megtekintve: 6574
Ha rendszeres látogató vagy a  JÉ! India honlapon, akkor nyilván nem kerülte el figyelmedet az e cikk megjelenését megelőző hetekben a költözködési mizéria. Ennek eseményeit foglalom most össze, és arról is olvashatsz, hogy mi változott - és mi fog majd még változni - a költözéssel összefüggésben.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A költözés előzményei

Szinte fennállása óta időről időre - és a szolgáltató által beígért határt jóval meghaladó időkre - előfordult, hogy a  JÉ! India honlap hibásan vagy egyáltalán nem működött. Ennek kapcsán elég sokszor panaszkodtam a tárhelyszolgáltatómnak, ám vagy semmilyen választ nem kaptam, vagy "mossuk kezeinket" típusú hárításokat. 2006 őszén végül a szolgáltató beismerte, hogy a szóban forgó szervere túl van terhelve, és felajánlotta a költözést egy másik szerverükre. Ehhez segítséget nem kínáltak, csak a hozzáférést adták meg. Csináltam próbaköltöztetést, és a működés meggyőzőnek tűnt, de gondom volt az adatbázis kódtáblájával, és nem tudtam megoldani, hogy a magyarékezetes és különleges karaktereim korrektül átvonuljanak az új adatbázisba. Időközben a régi szerveren is javult a működés, a problémák megszűntek, így maradtam ott.

2007 februárjában újra kezdődtek a leállások, majd váratlanul 30 mp-ről 5 mp-re csökkentették a maximális php futtatási időt, aminek következtében a honlap intenzívebb oldalai működésképtelenné váltak. Ezzel kapcsolatos panaszomra lényegében annyi volt a reakció, hogy ne használjak olyan php-t, ami 5 másodpercnél tovább szeretne futni. Ekkor újra nekivágtam a költöztetésnek, hiszen tapasztalatom szerint a másik szerverükön nem szokott 5 másodpercig tartani egy-egy oldal generálása. Megoldottam az adatbázis kódolásának a gondját, átköltöztettem a teljes honlapot, és kértem a domain átirányítását az új szerverre. Fél nap múlva az a szerver is behalt - a szolgáltató állítása szerint a  JÉ! India miatt, amely hatszor akkora szerver-terhelést okoz, mint az utána következő legintenzívebb géphasználó honlap. Ebben nyilván igazuk is volt - de erről azt hiszem, talán fél évvel korábban is tájékoztathattak volna, és megpróbálhattunk volna megoldást keresni; így rengeteg fölösleges munkától és bosszúságtól kímélhettek volna meg.

Mindenesetre a szolgáltató maga javasolta, hogy költözzek másik tárhelyszolgáltatóhoz, aki be van rendezkedve hasonló terhelésre. Én is erre hajlottam természetesen, hiszen már régóta csak azért nem kezdtem magam is másik szolgáltatót keresni, mert nem volt időm-erőm az ezzel járó pluszmunkára. Így kerültem végül a mostani szolgáltatóhoz, ahol már az ügyfélszolgálat korrektsége (és gyors reakciója) is jó benyomást tett rám. A puding végleges próbája persze az evés - meglátjuk majd, hogy hosszú távon hogy alakul egyfelől a honlap működőképessége, másfelől a kapcsolatunk a szolgáltatóval.

Következik a morgás. A régi szolgáltatóm az interneteuropa.hu, akik kedvező áraikkal és kis terhelés mellett feltehetőleg jól működő szervereikkel mindenképpen vonzóak lehetnek sokak számára. Ám hadd hangsúlyozzak két dolgot, amire az interneteuropa nagyon büszke. Honlapjukon hangsúlyozzák a 99.9%-os rendelkezésre állási idejüket - ehhez nekem nem volt szerencsém. 99.9% azt jelenti, hogy egy évben 9 óránál kevesebb ideig elérhetetlen valami - a  JÉ! India összes elérhetetlensége az interneteuropánál töltött 10 hónap alatt körülbelül a hússzorosa volt ennek. No de fogjuk rá, hogy a honlap maga alatt vágta a fát, és maga tette magát elérhetetlenné (bár mint fent említettem, az első utalást erre akkor kaptam, amikor a véglegesített költöztetés után a szolgáltató egyszercsak letiltotta a honlapot). Itt van a másik problémám az interneteuropával. Marketingjükben talán minden másnál jobban hangsúlyozzák ügyfélszolgálatuk kiválóságát (a saját nyitólapjukon publikált rajongói levélből idézve: "udvariasan, gyorsan és az ügyfél kéréseit maradéktalanul teljesítve intézik az ügyeiket"). Nos ez az, amihez nekem végképp nem volt szerencsém. Való igaz, hogy az esetek kb. 90%-ában valóban 24 órán belül választ kaptam emailjeimre, amint azt ígérték. (Kb. 10%-ban semmiféle választ nem kaptam - ezek jobbára a haragos leveleim voltak.) No de miféle választ? Azt hiszem, az interneteuropával 10 hónap alatt folytatott összes levelezésemben nem írtak nekem egyetlen olyan mondatot sem, amely a magyar helyesírás szempontjából hibátlan lett volna. Tudom, nem divat az interneten a helyesírás - de nekem speciel hiányzik, ha nincs meg. Ha eltekintünk a helyesírási problémáktól, akkor marad a stílus kérdése. Válaszaik összes tartalmának úgy háromnegyede alig megfejthető tőmondatokból állt, a legkonkrétabb tényekre szorítkozott, mindenféle magyarázat nélkül. Ha egy levélben több kérdést tettem fel nekik, csak a legritkább esetben kaptam mindre választ - általában véletlenszerűen kiválasztottak egyet. És ami talán mindezeknél durvább: soha - ismétlem: soha - egyetlenegy bocsánatkérő szót nem kaptam tőlük a problémákkal kapcsolatban. Nos, ez az az ügyfélszolgálat, amire a cég olyan büszke.

A szolgáltató, amely mostantól helyt ad a  JÉ! India honlapnak, a silihost.hu. Nem szándékozom őket sem sztárolni; eddigi tapasztalataim jobbára pozitívak. Emberhez méltó - és az interneteuropánál sokkal gyorsabban reagáló - ügyintézéssel találkoztam náluk, bár szintén előfordultak, már e rövid idő alatt is, félreértések illetve nem kellően tisztázott kérdések. A szerver működési sebességében nem érzek látható különbséget: annak ellenére, hogy a silihost épp villámsebességével hirdeti magát, a  JÉ! India oldalak generálása benyomásom szerint nagyjából ugyanannyi ideig tart, mint a korábbi tárhelyen. Mindenesetre számítok arra, hogy legalább leállások nem fognak történni - a sebességgel pedig később ráérek foglalkozni. (Kísérletképpen bekapcsoltam egy gyorsító rendszert, ami a tartalomkezelőmhöz tartozik. Ez úgy működik, hogy rendkívül összetett beállítások alapján eltárolja bizonyos ideig a legelerált oldalakat illetve oldalkomponenseket, és adatbázis-lekérés helyett ezeket tölti vissza, amikor újból megnyitja őket valaki. Egyelőre úgy tűnik, határozottan érezhetően gyorsítja a működést - viszont elképzelhető, hogy lesznek még vele apróbb galibák, például hogy az újdonságok nem jelennek meg azonnal az újdonság-blokkokban.)

Változások a költözés kapcsán

A költöztetéssel járó hercehurcát kihasználtam néhány alapvető változás bevezetésére. Ilyenkor egy ideig két változatban működik a honlap: egyfelől ott a régi tárhelyen lévő inkarnáció, amelyet be kellett fagyasztanom azért, hogy az olvasók ne változtassanak rajta, mialatt én már az új változatot építem; és másfelől ott a reinkarnáció az új tárhelyen, amelyhez én hozzáférek, de a nagyvilág még nem, tehát nyugodtan végezhetek rajta invazív műtéteket, és ha kinyírom, azzal csak magamnak okozok gondot a feltámasztásáig, másnak nem.

Történt egy mélyreható, de rövid távon nem túl feltűnő tartalmi változás: végigkerestem a honlap régebben keletkezett tartalmait, és mindenütt elkészítettem a szófejtőkre mutató linkeket. Ezek azok a pontozottan aláhúzott szavak, amelyek fölött megjelenik egy rövid magyarázat a szóhoz, és ugrani lehet a részletes szófejtő oldalra. Sőt, egy csomó olyan szót is előkészítettem, amikhez egyelőre még nem tartozik szófejtő-bejegyzés, de majd idővel lesz, és akkor hirtelen teljes fegyverzetben működni fog a szófejtő-hivatkozás az egész honlapon. Hadd untassalak titeket néhány technikai részlettel. Valójában a szófejtő-linkeknek két típusuk van. Az egyik a leggyakrabban előforduló kifejezések (például Brahmá vagy Visnu neve) linkesítése, ami teljesen automatikus: a honlap végigkeres minden szöveget, és ha ezeket a szavakat megtalálja benne, akkor linkelve jeleníti meg. A másik pedig a ritkább - de épp ezért pláne magyarázatra szoruló - szavak jóval nagyobb köre, amelyeket a tartalomban jelölnöm kell ahhoz, hogy a linkesítő rutin felszedje őket. A jelöléshez (most már, merthogy ezt is átdolgoztam) a wikikből ismerős dupla szögletes zárójelet használom. Teszem azt, a Csandrasékhara szó nem kap automatikusan linkeket, ha azonban dupla szögletes zárójelbe írom, akkor te, az olvasó, már zárójelek nélkül, linkelve fogod viszontlátni, így: Csandrasékhara. Ezért van az, hogy itt-ott (ha nagyon áttételesen szipkázódik be egy cikk részlete valami más oldalra) néha mégiscsak zárójelekben találsz szavakat - ilyenkor a honlap nem futtatta le a szövegen a megfelelő keresést.

Történt egy másik, még mélyrehatóbb és még kevésbé feltűnő háttérváltozás is: frissítettem a tartalomkezelő rendszert. A honlapot a Xaraya nevű ingyenes tartalomkezelő rendszer (CMS) működteti, és e motornak most a pillanatnyilag legújabb, 1.1.2-es verziója gondoskodik arról, hogy a  JÉ! India megbízhatóan és hatékonyan dolgozzon. Amúgy a Xaraya még ma sem tartozik az ismertebb ingyenes tartalomkezelők közé. Azt hiszem, ennek fő oka a bonyolultsága; de könnyen lehet, hogy bevallott és felvállalt lassúsága is szerepet játszik benne. Hogy mit ad cserébe e komoly negatívumokért? (Most jön az "óda a Xarayához" című szakasz.) A szinte végtelen testreszabhatóságot. Más ingyenes tartalomkezelőkkel valószínűleg sokkal könnyebben lehet észrevehetően gyorsabban működő honlapokat létrehozni - tucathonlapokat. Olyanokat, amik ugyanúgy néznek ki, mint ezer másik a világhálón, és ugyanabban a keretben helyezik el a cikkeiket - ha mégoly egyéniek is azok -, mint a többi. A Xarayával azonban meg tudtam csinálni azt, hogy a  JÉ! India honlapnak egyéniséget adjak, mind arcában, mind lelkében. Talán sok olvasóm nem bánná ennek elvesztését a praktikusság és a gyorsaság kedvéért - de én különc vagyok, és semmi szín alatt nem mondanék le a Xarayáról.

Egy kicsit láthatóbb általános változás a szófejtők egyszerűsítése. Ez még csak részben történt meg, és a középtávú jövőben folytatódni fog. Mindenesetre a jelentősebb istenek szófejtőinek részletes profilja kicsit egyszerűbbé vált. Ugyanannyi információt tartalmaz, mint korábban, de nem külön rubrikákban, hanem tömbösítve. Valószínűleg ezzel is néhány tizedmásodperccel javult a szófejtők sebessége.

És végezetül: történt egy, főleg az új tagok számára láthatóbb változtatás. Egy picikét átalakítottam a regisztráció folyamatát. A regisztráció - és az ezt követő aktiválás - sok  JÉ! India tagnak okozott már gondot. Őszintén bevallom, nem igazán értem, hogy miért, hiszen a világ közösségi honlapjainak nagyobb része ugyanilyen kétlépcsős regisztrációt használ. Arra szolgál ez, hogy ne regisztrálhassanak tagságot agyatlan programok, illetve olyan emberek, akik pusztán arra törekszenek, hogy kevés fáradság árán valamit - mindegy, hogy mit - romboljanak a neten. A kétlépcsős regisztráció tehát megmaradt, de lehetővé tettem, hogy a regisztráló tagjelölt maga adja meg leendő jelszavát. Azt hiszem, így talán kevesebben fogják összekeverni a jelszót az aktivációs kóddal. Valamelyest próbáltam még világosabbá tenni annak az emailnek a szövegét is, ami a regisztráció körüli teendőket magyarázza el. Azt hiszem, az aktiváció mellett a legtöbb sikertelenül félbemaradt regisztrálási kísérletet az email célba nem érése okozta. Ha még csak vendégként olvasod ezt, és egyszer regisztrálásra adod a fejedet, kérlek, szívleld meg tanácsomat: létező, működő, hibátlanul begépelt email-címet adj meg, különben nem fogod megkapni az aktivációs levelet; és ha nem találod ezt a levelet, akkor ellenőrizd, hogy nem a levelezőrendszered levélszemét-szűrője tüntette-e el.

További átalakulások a jövőben

Ha már ennyire aktuálissá vált a sebesség és a teljesítmény kérdése, azt hiszem, a továbbiakban is foglalkozni fogok vele. Támadt sok ötletem, hogy hogyan lehetne egy kicsit áramvonalasítani a honlapot. A bütykölésből most egyelőre elegem van, de valószínűleg nem túl sokára visszatértek ezekre a kérdésekre is. Két területen tervezek gyorsítani a honlap működésén - a komplexitás rovására.

A szófejtők további egyszerűsödése valószínű. Pillanatnyilag egy-egy szófejtő akár több tucat különálló adatbázis-lekérést használ; a szófejtő oldalak működését valószínűleg észrevehetően gyorsítja, ha az istenprofilokhoz hasonlóan összevonok bizonyos rubrikákat.

Ezen kívül könnyen lehet, hogy a honlap szélső hasábjainak tartalmát csökkenteni fogom. Azt hiszem, hogy az új cikkek, új fórumhozzászólások flekkje, vagy a "tudod-e" blokk és a szavazóka elég, ha kevesebbszer jelennek meg - a nyitólapon, vagy erre a célra rendszeresített külön oldalon. Az oldalsó hasábokban felszabaduló helyet másra is lehet használni - például részletesebb navigációs megoldásokra.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.