JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Második Nemzetközi Hindí Konferencia Budapesten

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Október 15. Megtekintve: 1997

2007. október 24-26. között az Indiai Köztársaság Külügyminisztériuma, a budapesti Indiai Nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének együttműködésével Nemzetközi Hindí Konferencia kezdődik.

Az ünnepélyes megnyitón, amely az ELTE aulájában, október 24-én de. 10 órakor lesz, a vendégeket Őexc. Ranjit Rae, az Indiai Köztársaság nagykövete fogja köszönteni.


A cikk a hirdetés után folytatódik

A konferenciát Dr. Hudecz Ferenc professzor, az ELTE rektora nyitja meg, üdvözlő beszédet mond V.P. Haran, az Indiai külügyminisztérium államtitkára és Dr. Gopinathan professzor, a Mahátmá Gándhí Nemzetközi Hindí Egyetem rektora.

Magyarországon India klasszikus nyelvének, a szanszkritnak a kutatása és oktatása több mint 130 éve folyik, a hindí nyelv és irodalom művelése viszonylag rövid időre, mintegy 50 évre tekinthet vissza. Az első olyan konferenciát a magyar indológia történtében, amelynek témája India államnyelve, a hindí, 2003 márciusában tartották ugyancsak a budapesti Indiai Nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének együttműködésével. Ez a jelentős kezdeményezés mérföldkőnek bizonyult, s az indológia területén a közép- és kelet-európai regionális együttműködés kiindulópontjául szolgált.

A hindí a nagy világnyelvek között a harmadik helyet foglalja el. Beszélőinek száma félmilliárdra tehető. Nemcsak az indiai szubkontinensen, de a nagyszámú indiai diaszpórának köszönhetően a világ minden sarkában használják az Egyesült Államoktól kezdve Afrika, Ázsia számos országán keresztül Dél-Amerikáig.

A budapesti nemzetközi hindí konferencia abban is egyedülálló, hogy olyan országok tudósait hívja egybe, ahol nincs a háttérben jelentős hindí nyelvű diaszpóra.

A konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy találkozzanak a közép- és kelet-európai régió egyetemeinek e tudományterületen dolgozó küldöttei, nagyhírű indiai tudósok, illetve olyan Indiából delegált anyanyelvi lektorok, akik államközi egyezmények keretében tanítanak ezen egyetemeken.

A nemzetközi hindí konferencia nemcsak azt tűzte ki céljául, hogy a résztvevők kapcsolatokat építhessenek ki egymással, felmérjék a hindí helyét és jelentőségét e térségben, hanem azt is, hogy megismertessék egymással eredményeiket és megosszák esetleges gondjaikat, nehézségeiket. A háromnapos konferencia elmélyült műhelymunkára is lehetőséget ad. A bologna-i egyezménynek megfelelően a résztvevők végiggondolhatják, hogyan lehetne a hindí stúdiumokat az adott régióban közösen továbbfejleszteni, s új utakat kereshetnek a további együttműködéshez.

A tanácskozáson nyolc ország – Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Magyarország, és természetesen India – jeles hindí tudósai, kutatók, egyetemi oktatók vesznek részt.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.