JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Letettük az Indiai Kulturális Központ alapkövét

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2008. Szeptember 12. Megtekintve: 8575
Szeptember 11-e manapság feketebetűs napnak számít a világ nagy részén. Indiában azonban számon tartanak egy másik szeptember 11-ét is: 1906-ban e napon hirdetett először erőszakmentes ellenállást Mahátmá Gándhí – akkor még Dél-Afrikában. Most pedig a magyar-indiai kulturális kapcsolatokban lett egy apró kis saját szeptember 11-ünk, ami nem épületek rombolásához, hanem építéshez kapcsolódik.

A cikk a hirdetés után folytatódik

2008. szeptember 11-én Budapesten ünnepélyesen elhelyeztük az Indiai Kulturális Központ alapkövét. Delhiben immár 1978 óta folyamatosan működik a Magyar Kultúra Háza, vagy más néven a Magyar Intézet. Budapesten több mint egy évtizede érlelődik az a terv, hogy az Indiai Nagykövetség épületét kibővítsék, és a bővítményben egy indiai kultúrközpont kapjon helyet. Most végül - számos adminisztrációs akadály leküzdése után - végül mozgásba lendültek a nagy gépezet kerekei.

Az ünnepélyes alapkőletétel házigazdája őexcellenciája Ranjit Rae (Randzsít Ráj), az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete volt, akinek a terv megvalósulást nagy részben köszönhetjük. Az emléktáblát Anand Sharma (Ánand Sarmá), az indiai Külügyminisztérium államminisztere leplezte le, és ő hintette az első lapát földet az alapkőre.

Az eseményen jelen volt még - számos egyéb méltóság között - Dr. Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, valamint Dr. Négyesi Mária, az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének vezetője és az elmúlt jó 15 évben az Indiai Nagykövetség által támogatott kulturális programok szíve-lelke, aki nélkül ez a terv valószínűleg meg sem született volna, nemhogy a megvalósulás küszöbére lépett volna.

A 2 millió eurós projekt keretében épülő bővítmény többek között egy 165 férőhelyesre tervezett előadóteremnek ad majd helyet, és elkészültét 2009 szeptemberre ütemezték.

Szurkoljunk!


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.