JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Elhunyt Puskás Ildikó

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2009. Január 19. Megtekintve: 4091
Súlyos betegség után 2009. január 4-én elhunyt Puskás Ildikó egyetemi tanár, az ELTE Ókortörténeti Tanszékének egykori vezetője, az ókori India szakavatott kutatója.

A cikk a hirdetés után folytatódik


kép: Múlt-Kor

Puskás Ildikó 1942. október 23-án született Nagyváradon, és 1956-ban telepedett családjával Magyarországra. Az ELTE indológia, ógörög és orosz szakjain végzett 1961 és 1966 között, majd - első magyar ösztöndíjasként - az 1967-es évet Indiában töltötte, Charles Fábry szárnyai alatt folytatott tanulmányokkal.

1968-tól különböző magyar egyetemeken tanított; az ELTE Ókortörténeti Tanszékét 12 éven át vezette. Több alkalommal vendéghallgatóként gyarapította tudását a Szovjetunióban és Angliában. 1978-ban védte meg kandidátusi disszertációját (a preárja Indiáról), 2001-ben pedig nagydoktoriját (az ókori India és a Mediterraneum kapcsolatairól).

Fő kutatási területe az ókori India és a vallástörténet volt; ezen belül kiemelten foglalkozott az Indus-civilizációval, az árja honfoglalással, és az ókori India más civilizációkkal való kapcsolataival. Nagyszabású munkáinak befejezését és kiadását váratlan és gyorsan súlyosbodó betegsége akadályozta.

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2009. január 23-án, pénteken, 11:15 órakor a budapesti Farkasréti temető Makovecz ravatolozójában lesz, a református egyház szertartása szerint.

További információ:


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.