JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Sita Sings the Blues - ingyen

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2009. Március 11. Megtekintve: 5089
Március elejétől ingyen letölthető és nézhető, sőt, vetíthető a Sita Sings the Blues. Ha nem tudod, mi az, olvass tovább.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Röviden: Nina Paley rajzfilmjéről van szó. Akinek mond valakit az, hogy Rámájana, az nézze meg, mert nem tudja, mit hagy ki, ha nem teszi. Amúgy a film hivatalos honlapját is érdemes megnézni. A trailere pedig itt található.

Egy kis háttérinformáció. Az alkotója egy Nina Paley nevű amerikai hölgyemény, akit a sorsa egyszer Indiába vetett, mert a pasija odaköltözött dolgozni. Ő lelkiösmeretesen - többek között a klasszikusok, például az eposzok olvasásával - készült a nagy kultúrkalandra, majd kiment a pasi után. Amaz meg emailben szakított vele. Ezek után nem csoda, ha a hölgy kiakadt - és talán az sem csoda, ha kissé pesszimista hangulatban olvasta tovább a Rámájanát. Felfigyelve arra, hogy ha őszintén megvalljuk, micsoda egy hímsoviniszta mű ez.

Hát ebből alakult ki néhány év alatt a Szítájana (Sitayana), vagyis mondjuk "Szítá pályafutása" munkacímet viselő rajzfilm, mígnem kinőtte magát az egészestés Sita Sings the Blues eposz-opusszá. A film zseniálisan gyermekded rajzaival, fárasztóan és bájosan idióta részleteivel és zseniálisan cinikus humorával már önmagában is remekmű volna, de ami még izgalmasabbá teszi ezt a kultúrközi kalandot, az a régi slágerek beledolgozása. A bollywoodi művekhez hasonlóan zenés betétek szakítják meg a filmet, melyekben a húszas-harmincas évek énekeire remekül koreografált nonszensz-jelenetek hangsúlyozzák a történet aktuális epizódját.

Csak ismételni tudom magamat: nézzétek meg!

És hogy hol? Hát először is - a google video szolgáltatásaként - akár itt helyben a  JÉ! India honlapon: Sita Sings the Blues - streaming. Amúgy pedig itt találhatjátok a listáját azoknak a letöltő szervereknek, streaming servereknek és torrenteknek, ahol a film különböző verziói elérhetőek. Aki pedig adakozni szeretne Ninának fantasztikus munkájáért és azért a csodálatos tettéért, hogy Creative Commons licensszel közkinccsé tette a filmjét, itt teheti meg.

És még valami. Nem tudom ugyan, hogy mennyi időm lesz rá mostanában, de dolgozom a magyar nyelvű feliraton hozzá. Úgyhogy ha érdekel a feliratfájl, pillants vissza időnként ide - remélem, március végéig elkészül, de nem ígérek semmit.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Sita Sings the Blues - ingyen
( uttam – 2009.07.04, 01:08 )

Lett valami a magyar feliratból? Nekem fontos lenne, szeretném nagyobb közönség előtt levetíteni...

Sita Sings the Blues - ingyen
( Dániel – 2009.07.04, 07:37 )

Ide ugyan nem linkeltem be, de az ez után következő hír épp arról szól, hogy kész van; a nyitólapról is van linkje. Ott találod a letöltések között: Sita Sings the Blues - magyar felirat

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.