JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Megnyílt az Indiai Kulturális Központ

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2010. November 3. Megtekintve: 6925
2010. november másodikán, kedden este hivatalosan megnyitotta kapuit az Indiai Nagykövetség új épületszárnya, amely részben a követségi adminisztratív munkának ad több helyet, részben azonban kultúrközpontként fog üzemelni. Ennek az épületnek a létrehozása legalább egy évtizedes álom, amelynek immár évek óta - sokszori halasztással - folyamatban volt a megvalósítása. Most már minden jel arra mutat, hogy hamarosan csakugyan működni is kezd.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A Kultúrközpont terveit tudtommal India előző nagykövete, őexcellenciája Randzsít Ráj (Ranjit Rae) kezdte valósággá változtatni - az ő lelkesedése és munkája nélkül ki tudja, meddig halasztódott volna még a dolog. 2008-ban hivatalosan megkezdődött a munka az épületbővítményen (lásd: Letettük az Indiai Kulturális Központ alapkövét). Az eredetileg 2009 őszére tervezett megnyitó többször elhalasztódott különféle bürokratikus okok miatt. A jelenlegi nagykövet, őexcellenciája Gaurísankar Gupta (Gaurishankar Gupta) szintén nagy lelkesedéssel folytatta a terv megvalósítását.

Preneet Kaur asszony és Bába Iván úr meggyújtja az eseményt megszentelő hagyományos mécsest

A képaláírás a kurzorral a fotókra állva jeleníthető meg.

Kívülről már hónapok óta késznek látszik az új szárny. Kissé furán hat a követséget befogadó szecessziós villa mellett a geometrikus, csupa derékszögből álló, üveg-beton épület - én személy szerint nem találom rondának, több ismerősöm viszont igen. Az átadást különféle újonnan - a tervek eredeti jóváhagyása óta - bevezetett rendszabály késleltette.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Pranít Kaur (Preneet Kaur) asszony, India külügyi államminisztere, aki mellesleg - mint most megtudtam - a patiálái maharadzsa felesége, vagyis királyné is. Ott volt még indiai részről Banashri Bose Harrison asszony, a külügyminisztérium Közép-Európai ügyekkel foglalkozó joint secretary-je. A magyar államot elsősorban Bába Iván közigazgatási államtitkár és Szőcs Géza kulturális államtitkár képviselte. A nagykövet, a külügyi államminiszter és a közigazgatási államtitkár beszédében a magyar-indiai kapcsolatokat méltatta. A kultúrprogramról Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház gondoskodott, az elégedett távozásról pedig az eseményt követő fogadás.

Banashree Bose Harrison, Bába Iván, Preneet Kaur és Gaurishankar Gupta leleplezi a központ emléktábláját

Maga a megnyitó incidens és buktató nélkül zajlott, azonban úgy tűnik, a kultúrközpont tényleges működését még akadályozza néhány dolog. Ha más nem, legalábbis az mindenképpen, hogy a meghirdetett kultúrközpontos állásokkal kapcsolatban még nem volt eredményhirdetés - így a központnak egyelőre sem vezetője, sem mindenese nincsen.

Két kellemetlensége volt a megnyitónak: a szellőzés hiánya és a nézőtér konstrukciója. Az utóbbi valószínűleg velünk marad: valami számomra tökéletesen felfoghatatlan oknál fogva a nézőtér emelkedik. Így aki elöl a dobogón tart beszédet, annak a feje látható, ha feláll. A táncosokat sajnos csak melltől felfelé lehetett látni, és ugyan a lányok ezen a részen is szépek, azért a lábmunkában is biztos lett volna néhány érdekes dolog. Szomorúan képzelem el, mi lesz, ha mondjuk indiai klasszikus koncertet szerveznek ide, ahol a zenészek leülnek a pódiumon - és a második sortól hátrafelé a közönség akár csukott szemmel is élvezheti a muzsikát, mert látni úgysem fog semmit.

Az előbbi probléma minden bizonnyal átmeneti: szellőzőrácsok jól láthatóan vannak a mennyezetben, de levegőt nem kaptunk. Remélem, előbb-utóbb működni fog a szellőztető rendszer. A fogadást egyébként az épület mélygarázsában tartották - úgy tűnik, más közös helyiség nincsen az auditóriumon kívül. De ezzel be is fejezem a fikázást, mert nem ezt érdemli. Egy álom vált valóra, és bár egyelőre a valóság még ingatag lábakon áll, őszintén remélem, hogy meg fog erősödni, és jól működő, színvonalas indiai kultúrközpont lesz majd Budapesten.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Megnyílt az Indiai Kulturális Központ
( Névtelen – 2010.11.08, 07:34 )

Azért van még közösségi helység - úgy láttam a protokoll fogadás egy fenti szinten volt.

A nézőtér emelkedik
( Abhayanand – 2011.01.18, 14:16 )

>>valami számomra tökéletesen felfoghatatlan oknál fogva a nézőtér emelkedik<<

"A víz nem folyik felfelé" - tartja az ősi indiai bölcsesség, és ezért Indiában mindig az előadót, oktatót, tanárt, művészt, spirituális vezetőt helyezik a magasabb ülőhelyre. Az adás és befogadás folyamatában ő az aki a forrása valaminek, míg a néző, hallgató befogadja azt.

"Modern" korunkban azonban, sok minden mással együtt, ez is az ellenkezőjére fordult - az egyetemi előadótermektől a koncerttermekig mindenütt az előadó van legalul. Ez a fizikai látvány szempontjából előnyös lehet, de a kapcsolódó tudás, bölcsesség vagy lelkiség közvetítésének transzcendens folyamatát kifejezetten gátolja.

Re: A nézőtér emelkedik
( Névtelen – 2011.01.19, 10:41 )

Lehet, spirituálisan kifejezetten hátráltat(de miért is?)ellenben akusztikailag sokkal előnyösebb, nem kell ordítania az előadónak,hogy hátul is hallhassák.

Megnyílt az Indiai Kulturális Központ
( Névtelen – 2011.03.23, 13:08 )

Keresem world wide bartaimat és üzeletfeleimet Indiábol. És más földrészekröl. Jelenleg beteg vagyok és jogász.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.