JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Elhunyt Töttössy Csaba

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2011. Július 14. Megtekintve: 7143
Váratlanul, derült égből érkezett a hír: július 13-án, néhány nappal nyolcvanadik születésnapja után Töttössy professzor úr hirtelen meghalt. Újabb frissítés (július 31): a temetésre július 28-án került sor a Farkasréti temetőben.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Töttössy Professzor 2010-ben, a 79. születésnapján. Fotó: Berki Eszter

Töttössy tanár úr egyéniségét, stílusát, modorát sokan nehezen tűrték, de tudását és tanítói tehetségét talán minden tanítványa nagyra értékelte: latinosok és indológusok mindenképpen, és valószínűleg sokan mások is. Ő nevelte belénk - belém legalábbis mindenképpen - azt a hozzáállást, hogy a nyelvet a szintaxison keresztül kell megközelíteni. Meg lehet sejteni egy mondat értelmét (mondom én, nem ő) anélkül, hogy felfognánk a benne lévő nyelvtani összefüggéseket, de ez csak költői intuíció lehet, és mivel az intuíció nem tévedhetetlen, a siker sem garantált, még akkor sem, ha azt hisszük, értjük a mondatot. Igazán érteni - és helyesen lefordítani - csak akkor lehet, ha felismerjük, melyik része micsoda, és hogyan viszonyul a többihez. Így keletkeztek a remekbe szabott "Töttössys" fordítások az órákon: a király botkézbenesként harciasságba ment a szolgára nézvést, vagy hasonlók. (Sokan vagyunk, akik műfordítói munkát végezve sem bírunk teljesen megszabadulni ettől az örökségtől - de ez már más téma, amibe nem megyek most bele.)

Akkor jobbára fintorogtunk, hogy mi a fenének kell így beszélni ahelyett, hogy magyarul beszélnénk. Mostanában viszont inkább azon szoktam csodálkozni, hogy lehet, hogy amikor az emberek nagy része meglát egy idegen nyelvű mondatot, akkor megért belőle két-három szót, aztán ezek alapján megtippeli, hogy mit kéne jelentenie a mondatnak. A király bottal megütötte a szolgát - fenét. A király kezében levő bot a szolga felé lendült - fenét. A harcias király bottal a kezében elment a szolga irányába - fenét. Aki egyszer megértette az eredeti szintaxist (a fenti példamondatomat egyébként most találtam ki magyarul, nem egy konkrét szanszkrit mondat bikkfanyelvű fordítása), az tudja csak értelmesen lefordítani még akkor is, ha az értelmes és magyarosan hangzó fordítás óhatatlanul el kell, hogy távolodjon az eredeti mondatszerkezettől.

A tanár úr halálhíre váratlan, megrendítő meglepetés volt. Ami viszont ellensúlyozza és kikerekíti a történetet: a Balatonban úszva érte a rosszullét, amelyből már a vízimentők gyors közbelépése ellenére sem tért magához. Azt pedig - gondolom - minden tanítványa és sok más ismerőse is tudja, hogy egyik kedvenc tevékenysége (amint az a Ki kicsodában is olvasható, a tanítás és a szex mellett) ez volt: "mély beúszások a Balatonba". Professzor úr: nem felejtünk el.

Frissebb hírek: temetés ideje

Töttössy professzor úr búcsúztatása és hamvainak temetése 2011. július 28-án (csütörtökön) 11:15-kor lesz a Farkasréti temetőben (Budapest XII., Németvölgyi út 99.). Aki postai vagy elektronikus úton nem kapott gyászjelentést, de írásban is szeretné kinyilvánítani részvétét, az levelét vagy táviratát az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékére (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., negyesi.maria@btk.elte.hu) küldheti.

Frissebb hírek: a búcsúztató

Az Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszék koszorúja

Július 28-án, csütörtökön délelőtt csendes esőben kezdtük meg a professzor úr végső búcsúztatását. Emlékét és örökségét Dr. Déri Balázs és Dr. Dezső Csaba méltatták - előbbi elsősorban latinista, utóbbi elsősorban indológus szemszögből, de mindketten kifejtve azt, hogy Töttössy professzor rendkívüli tanáregyéniség volt, aki meghatározó szerepet játszott sok tanítványa jellemének-szellemének és pályájának formálásában.

Urna a sírhely mellett
Hamvait a gyászoló család, tanítványok és ismerősök kísérték az urnasírhoz.


Fejfa

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.14, 21:05 )

Nagyon fog hiányozni. És igen, valami olyasmire tanított meg bennünket, szemléletre, a mondat "gazdai" birtokba vételére, amit mástól nem nagyon tanulhattunk volna meg, ami nem azért van, mert mások rossz tanáraink lettek volna, hanem mert ő volt egy egészen kivételes, öntörvényű zseni. Nyugodjék békében.

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.14, 21:07 )

Üdv! Szeretnénk a professzor úr Wikipédia-szócikkét egy jogszabad fotóval illusztrálni. Ha valaki tud segíteni, netán saját készítésű képet szabad licenc alatt rendelkezésre bocsátani, rendkívül hálásak lennénk.

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.15, 02:29 )

śivās te panthānaḥ santu, professzor úr.

Elhunyt Töttössy Csaba
( Dániel – 2011.07.15, 06:48 )

Wikipediások: nekem néhány 2006-os képem van, amikből szívesen felajánlok. Valószínűleg Beszter - a fenti fotó készítője - is ad képet, és neki van több és újabb; szívesen körbe is kérdezek, hátha akad valakinél valami olyan, ami portrészerűbb: semlegesebb, fókuszon kívüli háttér, jó arckifejezés, nem pedig csak valami elkattintott pillanatfelvétel. Javaslat: írjatok be ide kommentbe egy email-címet, amin erről levelezhetünk (vagy ha nem akarjátok publikussá tenni a címet, akkor vegyétek fel velem a kapcsolatot a daniel kukac jeindia pont hu címen). Kérdés: oké, hogy a fotó készítője hozzájárul a szabad felhasználáshoz, de mi a helyzet az ábrázolt személy örököseivel, az ő hozzájárulásukat hogyan kell/lehet rögzíteni?

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.15, 09:07 )

Üdv!!Jőrös Tamás vagyok a professzor Úr fogadott fia. Nagyon megható az a szeretet, amivel a professzor Úr iránt viseltetik minden ismerőse. Külön megköszönném Négyessy Mari segítségét, aki nélkül még mindig összeroppanva, tehetetlenül viselnénk gyászunkat. Természetesen, ha valakinek képekre lenne szüksége, kérem hogy a csenge121@t-online email címre írjon,és én szívesen küldők képeket,akár az utolsót is. Üdvözlet és köszönet :Jőrös Tamás

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.15, 09:45 )

elnézést,a helyes email cím:csenge121@t-online.hu
Jőrös Tamás

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.15, 14:50 )

Isten nyugosztalja: hatalmas ember volt, rendkívüli szélyiség, aki mindig hiányozni fog.

És most mi lesz velünk?

Mi lesz a "Tökéletes Latin Nyelvtan" készülő opusszal? Kiadásra kerülnek vajon a már megírt részek? Nem szabad veszni hagyni eddigi munkáját. Bárcsak befejezhette volna még a professzor úr!

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.16, 00:27 )

Azt hiszem, mások is, akik igazán tanítványainak érzik magukat, értik, mire gondolok: nem fog hiányozni, mert örökre velünk marad. Nem az emléke, hanem ő maga, karaktere, világlátása -- és mindenekelőtt a tanítása.
Nélküle nem lettem volna indológus; na und. De ennél sokkal fontosabb az a módszertan, hozzáállás, hit a titkok feltörhetőségében, ami szakmai és személyes létem kitörölhetetlen részévé vált. Nem ismereteket kaptam tőle, hanem a tudás képességét.
Remélem, kedvérevaló helyre került.

Ruzsa Ferenc

Elhunyt Töttössy Csaba
( Beszter – 2011.07.17, 02:06 )

Emailem: cho.tiieszter@gmail.com
(Fotók. Nincs sok, de szívesen adok.)

Elhunyt Töttössy Csaba
( Névtelen – 2011.07.23, 12:07 )

Tanár Úr, Tanár Úr! Ez a hülye Balaton! Azért a szex jobban hangzott volna! Isten nyugosztalja!

Priapos
( Névtelen – 2013.03.14, 22:32 )

És most Töttössy Úr találkozik a "hurikkal" végtelenségig átúszhatja a Stix-et miközben fügét szemezgetve győződik meg Catullus nemi eredetéről és humorérzékéről, Horatius akk-centusáról valamint hamisítatlan latinságáról na és persze végletekig menő szakmai vitát folytathat le Priaposszal:)))))))
Daszvidania

Elhunyt Töttössy Csaba
( Dániel – 2013.03.15, 11:23 )

Mosoly)

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.