JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Hírek


Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Elhunyt Töttössy Csaba

Szerző: Dániel Megjelent: 2011. Július 14. Megtekintve: 7205
Váratlanul, derült égből érkezett a hír: július 13-án, néhány nappal nyolcvanadik születésnapja után Töttössy professzor úr hirtelen meghalt. Újabb frissítés (július 31): a temetésre július 28-án került sor a Farkasréti temetőben.
Tovább ( 466 szó — 12 hozzászólás )

Megnyílt az Indiai Kulturális Központ

Szerző: Dániel Megjelent: 2010. November 3. Megtekintve: 6951
2010. november másodikán, kedden este hivatalosan megnyitotta kapuit az Indiai Nagykövetség új épületszárnya, amely részben a követségi adminisztratív munkának ad több helyet, részben azonban kultúrközpontként fog üzemelni. Ennek az épületnek a létrehozása legalább egy évtizedes álom, amelynek immár évek óta - sokszori halasztással - folyamatban volt a megvalósítása. Most már minden jel arra mutat, hogy hamarosan csakugyan működni is kezd.
Tovább ( 438 szó — 4 hozzászólás )

Grafikai pályázat az Iparművészeti Múzeumtól

[ Művészet | Nem India ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2010. Május 17. Megtekintve: 2409
Az Iparművészeti Múzeum pályázatot ír ki padlómatrica tervekre „Az indiai hatás – The Indian impact” témakörben. A legjobb terveket megvalósítjuk, a matricákat a Múzeumok Éjszakáján 2010. június 19-én az Iparművészeti Múzeumban vagy a Múzeum épülete előtt helyezzük el.
Tovább ( 112 szó — nincs hozzászólás )

Esszépályázat 2009

Szerző: Dániel Megjelent: 2009. Március 2. Megtekintve: 2448
A Hindí Nyelv Napja alkalmából az Indiai Nagykövetség támogatásával esszépályázat indul - a határidő záros!
Tovább ( 78 szó — nincs hozzászólás )

Elhunyt Puskás Ildikó

Szerző: Dániel Megjelent: 2009. Január 19. Megtekintve: 4125
Súlyos betegség után 2009. január 4-én elhunyt Puskás Ildikó egyetemi tanár, az ELTE Ókortörténeti Tanszékének egykori vezetője, az ókori India szakavatott kutatója.
Tovább ( 153 szó — nincs hozzászólás )

India-hét Budapesten

[ Kultúra ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2008. November 26. Megtekintve: 3692
Az Indiai Nagykövetség és egyéb résztvevők szervezésében november 30-tól december 6-ig egy India-hétnek titulált rendezvénysorozat lesz Budapesten. Ennek eseményei között lesz egy Gándhí-konferencia, indiai filmfesztivál, valamint különféle egyéb kulturális események.
Tovább ( 46 szó — 1 hozzászólás )

Letettük az Indiai Kulturális Központ alapkövét

[ Kultúra ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2008. Szeptember 12. Megtekintve: 8614
Szeptember 11-e manapság feketebetűs napnak számít a világ nagy részén. Indiában azonban számon tartanak egy másik szeptember 11-ét is: 1906-ban e napon hirdetett először erőszakmentes ellenállást Mahátmá Gándhí – akkor még Dél-Afrikában. Most pedig a magyar-indiai kulturális kapcsolatokban lett egy apró kis saját szeptember 11-ünk, ami nem épületek rombolásához, hanem építéshez kapcsolódik.
Tovább ( 198 szó — nincs hozzászólás )

Indiai rajz- és fotópályázat

[ Kultúra ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. December 29. Megtekintve: 17079
Az Indiai Nagykövetség felhívását olvashatjátok ebben a cikkben. További részleteket sajnos nem tudok, így nem érdemes hozzám fordulni tájékoztatásért. Amikor ezt a cikket felteszem, a Követség honlapján sem találtam releváns információt. Így például homályban marad, amit én is szeretnék tudni: hogy mi lesz a pályázatra beadott művek szerzői jogaival.
Tovább ( 127 szó — 4 hozzászólás )

Ganésa az állatkertben

[ Hinduizmus | Állatvilág | Nem India ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. November 24. Megtekintve: 4323
Csak most jutott a fülembe, hogy a Budapesti Állatkert elefántházában szép nagy Ganésa-szobrot helyeztek el.
Tovább ( 407 szó — 3 hozzászólás )

Minden ízében India

[ Konyha | JéBlog ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. November 23. Megtekintve: 7997
Ez egy teljességgel haszontalan cikk, ami már-már reklámnak, sőt, önreklámnak minősül. Azért olvasd el, légy szíves. Arról szól, hogy írtam egy könyvet indiai fűszerekről és főzésről, és most jó lenne kiadót illetve szponzorokat találni hozzá.
Tovább ( 795 szó — 1 hozzászólás )

Minden ízében India

[ Konyha | JéBlog ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. November 23. Megtekintve: 1811
Ez egy teljességgel haszontalan cikk, ami már-már reklámnak, sőt, önreklámnak minősül. Azért olvasd el, légy szíves. Arról szól, hogy írtam egy könyvet indiai fűszerekről és főzésről, és most jó lenne kiadót illetve szponzorokat találni hozzá.
Tovább ( 795 szó — 1 hozzászólás )

Második Nemzetközi Hindí Konferencia Budapesten

[ Nyelv ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Október 15. Megtekintve: 2019

2007. október 24-26. között az Indiai Köztársaság Külügyminisztériuma, a budapesti Indiai Nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének együttműködésével Nemzetközi Hindí Konferencia kezdődik.

Az ünnepélyes megnyitón, amely az ELTE aulájában, október 24-én de. 10 órakor lesz, a vendégeket Őexc. Ranjit Rae, az Indiai Köztársaság nagykövete fogja köszönteni.

Tovább ( 295 szó — nincs hozzászólás )

Esszéverseny Indiáról (lezárult)

[ Találkozások ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Július 17. Megtekintve: 1949
A Magyar-Indiai Baráti Társaság közleménye olvasható ebben a hírben: ndiáról szóló esszépályázatot hirdetnek meg. Én éppen Indiában vagyok, így nem tudom sokáig formázgatni a hirdetményt. Kérdésekre nem tudok válaszolni a pályázattal kapcsolatban.
Tovább ( 123 szó — 1 hozzászólás )

Meet India Club - Új helyszín

[ Nyelv | Találkozások ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Június 30. Megtekintve: 3633
Ingyenes hindí-magyar nyelvklub indul július elsején, mely szeretettel vár minden gyakorolni vágyót. Családias közegben tervezzük a klubot mindazoknak, akik szeretnék hindí anyanyelvűek segítségével fejleszteni a nyelvtudásukat, és készek hasonló segítséget nyújtani az itt élő indiaiaknak akik szeretnének magyarul tanulni. A további hírek a klubról ebben a fórumban találhatóak.
Tovább ( 315 szó — nincs hozzászólás )

Tagore Ösztöndíj

[ Kultúra ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Február 20. Megtekintve: 3695
A magyar-indiai kultúrkapcsolatok új megerősítést nyertek hála Ranjit Rae úrnak, India nagykövetének – és persze az ELTÉnek is. A most létesített Rabindranáth Tagore Ösztöndíj a Magyarországon végzett indológiai kutatások támogatását szolgálja.
Tovább ( 143 szó — nincs hozzászólás )

A hindí nyelv napja

[ Kultúra | Nyelv | Ünnepek | Nem India | JéBlog ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Február 19. Megtekintve: 16297
Február 17-én, szombaton megünnepeltük a hindí nyelv világnapját. Tavaly óta létezik ez az esemény; azelőtt csak a hindí nyelv sima napja volt, amit Indiában – ha jól emlékszem – nyáron ünnepelnek. Mivel azonban az Indián kívül hindível foglalkozók általában egyetemi körökbe tartoznak, a nyári időpont nem túl alkalmatos, így hát 2006-tól létezik egy hindí világnap is, amelynek hivatalos dátuma január 10. A nyári hindí-napot általában ősszel ünnepeltük itt Magyarországon; a januárira pedig most, februárban került sor. Következzék egy kis személyes beszámoló róla.
Tovább ( 1056 szó — 1 hozzászólás )

Február végi pezsgés

[ Film | Ünnepek | Nem India ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Február 14. Megtekintve: 2975
Kicsit megkésve, de végre kialakult a Hindí Nyelv Napjának és az e havi Filmklubnak a programja. Mindkét buli nagyon elközelgett már; a részleteket az oldal jobb széléről elérhető Eseménynaptárban találjátok (dátumsorrendben kissé összekutyulva – erről nem tehetek, ilyen a naptárkezelőm és kész).
Tovább ( 38 szó — nincs hozzászólás )

Csoma legendárium

[ Film | Buddhizmus | Nem India ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Szeptember 20. Megtekintve: 6407

Életemben nem írtam még filmkritikát. Nem értek hozzá, meg általában a filmhez sem. Azért megpróbálom elmesélni, miket gondolok Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjéről, ha már ellátogattam a bemutatóra.

Tovább ( 551 szó — 4 hozzászólás )

Kezdődik a csütörtökök évada

[ Kultúra ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Szeptember 2. Megtekintve: 2461

Szeptember 14-én lesz az eltés csütörtök esti programsorozat megnyitó ünnepsége, és szeptember 21-től a szokásos rend szerint halad majd a program. Az előadásokról még nincsen pontos információ, de ami késik, nem múlik. Az egyes alkalmakról nem fog külön hír megjelenni a honlapon, hanem az Eseménynaptárból tájékozódhatsz majd az aktuális tervezetről.

Tovább ( 104 szó — nincs hozzászólás )

Töttössy professzor köszöntése

[ Kultúra | Tudomány ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Július 8. Megtekintve: 4653
Július hatodikán köszöntöttük ex-tanszékvezetőnket, Töttössy Csaba professzor urat hetvenötödik születésnapja alkalmából az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékén. Az ünnepi eseményen jelen volt a magyar indológusok több generációjának számos képviselője, az őszes egyetemi tanártól a karonülő csecsemőig (aki ugyan még csak potenciális indológus).
Tovább ( 312 szó — nincs hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok

<< Világ JéBlog >>

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.