JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... melyik a világ legerősebb paprikája?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2007. Január 25. Megtekintve: 47673
Rövid válasz: Valószínűleg az északkelet-indiai "kígyópaprika" vagy annak valamelyik tenyészváltozata.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A paprikák erősségének mérésére ma már meglehetősen objektív és pontos vegyészeti módszereket használnak, amelyeknek alapja egy adott paprika kapszaicinoid-tartalma. Viszont a paprikák erőssége nagyon változó lehet egyetlen alfajon – sőt, akár egyetlen termőnövényen – belül is.

Mindenesetre manapság az internetes csiliszakértők azt állítják, hogy a korábbi Guiness rekorder "Red Savina Habanero" nevű mexikói csilinél körülbelül kétszer csípősebbeknek bizonyultak az asszámi "Naga Jolokia" (helyes átírása minden valószínűség szerint nága dzsolokia) paprika variánsai.

A csilipaprika erősségét mérő Scoville-skálán ezek a paprikafajták egymillió pont körüli, vagy afölötti értékeket érnek el; az előző rekorder ötszázegynéhányezer pontos volt. Sajnos magyar fajtákról nem találtam pontszám-adatokat, de az általam hasonlónak ismert közép-amerikai csilikkel összevetve úgy gondolom, hogy a nagy méretű zöld hegyes-erős paprika úgy öt-tízezer pontos lehet, a méregerős apró hegyes paprikák és a tulipán-paprika pedig ötven-százezer, de talán akár háromszázezer pontos is. Egy további érdekes összehasonlítási adat, hogy az önvédelmi fegyvernek használt paprikaspray erőssége kétmillió és ötmillió pont között változik, vagyis egy átlagos spray anyaga csak annyiszor csípősebb a nága-paprikánál, mint amennyiszer az csípősebb a legdurvább magyar piaci csiliknél...

A rekorderpaprikának jópár neve van, és ezeknek legalább egy része különböző variánst takar: vadon is előfordul, és termesztik is India északkeleti csücskének hegyi államaiban, és Nyugat-Bengálban is. Úgy tűnik, ha ugyanezt a paprikát India szárazabb és melegebb tájain nevelik, drasztikusan lecsökken a csípőssége; viszont egy angol kertészetnek Dorsetben sikerült egy páratlanul erős változatát kitenyészteni.

Paprikánk neveiben előszeretettel fordul elő a "kísértet" és a "kígyó" szó – de nem biztos, hogy ezekkel halálosságára utalnak; népnevek is lehetnek. Mindenesetre potenciájáról jó képet ad az, hogy termesztői szerint kimagozni kizárólag szabad levegőn, kesztyűben és maszkban szabad; és hogy egy szakács szerint a legjobb úgy fűszerezni vele az ételünket, hogy a paprikát finoman hozzáérintjük a kajához. Egy internetes recept szerint három közepes üveg pokolian erős csiliszósz előállításához négy szem ilyen paprikát érdemes használni.

Frissítés: a cikk megírása óta új rekord született. Az ezúttal "Naga Morich" (talán bengáliul lehet ez, és akkor valószínűleg Nago Morics lenne a kiejtése) néven futó paprikák egy újabb termése 1 598 000 Scoville pontot ért el, vagyis kb. háromszor tüzesebb a Red Savinánál. Ezen kívül úgy tűnik, hogy legalábbis egyes termesztők vagy vizsgálóintézetek már nem szinonimaként használják a Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Bih Jolokia és Naga Morich szavakat, hanem különálló kultúrváltozatok megjelölésére.

Forrás: Chileman honlapja


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

melyik a világ legerősebb paprikája?
( Névtelen – 2012.06.18, 13:39 )

tirande scorpion öhömm

melyik a világ legerősebb paprikája?
( Dániel – 2012.06.18, 14:02 )

Ha ezt úgy érted, hogy Trinidad Scorpion, akkor valóban, a cikkre ráférne némi frissítés. 2007-ben, amikor készült, illetve nemtommikor, de pár évvel ezelőtt, amikor a frissítést írtam, a fentiek voltak az ismert és bejegyzett rekordok - nem rögzítettem az azóta mért újabbakat. Simán lehet, hogy trinidadi barátunk beelőzött.

Re: melyik a világ legerősebb paprikája?
( Névtelen – 2012.07.17, 16:22 )

Most tudtam szerezni magot az egyik legerősebb paprikából. Valahonnan Indiából származik és "Satans eyes" néven fut. Kíváncsi vagyok kikel-e, és hoz-e termést.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.