JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... mi India legmagasabb hegycsúcsa?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 24. Megtekintve: 11707
Rövid válasz: A K2, más néven Godwin Austen.

A cikk a hirdetés után folytatódik

India legmagasabb hegycsúcsa a 8616 méteres K2, avagy Godwin Austen – a Föld második legmagasabb csúcsa. (A világelső Csomolungma Nepál és Tibet határán magasodik.)

Azt a vidéket, ahol a csúcs található, India, Kína és Pakisztán mind magának szeretné – na persze nem a hegy miatt, hanem stratégiai okokból -, így különböző források más-más országhoz tartozónak mondhatják. Én a magam részéről elfogadom az alább hivatkozott Világatlaszt autoritásnak, de a kérdés vitatható.

A következő esélyes az India legmagasabb csúcsa címre a Kancsendzönga, amely 8597 méteres magasságával a világrangsor harmadik helyén áll – ám szintén határhegy, amelyre Indián kívül Nepál és Kína is igényt formálhat.

A legmagasabb, teljesen indiai területen álló hegy a Nanga Parbat, amely 8126 méter magas, és a dobogó nyolcadik helyére sorolódik.

Forrás: Cartographia Világatlasz 1999.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.