JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... mi az a Kohinoor?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 26. Megtekintve: 30415
Rövid válasz: Egy nagyhírű gyémánt; a neve perzsául azt jelenti: fényhegy.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A Kohinoor (kiejtés szerint írva: Kóh-i-núr) gyémántot Dél-India bányáiban találták valamikor a középkorban. A XIX. század végéig egyébként Indián kívül sehol nem ismertek a világon gyémántlelőhelyet. A Kóh-i-núr hosszú ideig a világ legnagyobb csiszolt gyémántja volt.

A drágakő gazdától gazdához vándorolt, mígnem a nagymogulok kincstárában kötött ki. A mogul dinasztia hanyatlásakor a perzsa Nadír Sáh rabolta el számos egyéb kinccsel egyetemben ezt a gyémántot. Később Afganisztánba került, majd vissza Indiába.

1851-ben a Kóh-i-núrt Viktória királynőnek ajándékozták, és azóta az angol koronaékszerek közé tartozik.

Forrás: főleg Wikipedia


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.