JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... melyik a világ legterebélyesebb fafajtája?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 26. Megtekintve: 3431
Rövid válasz: A banjánfa.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A banján (Ficus benghalensis) ágaiból léggyökereket ereszt le a földre, amelyek idővel megvastagodnak, és másodlagos törzsekké alakulnak. Egy idős banjánfa komplett ligetté nő, amelyben komolyan el lehet sétálgatni. Egy legenda szerint egyszer Nagy Sándor hétezer fős serege egyetlen banjánfa alatt táborozott.

Sokan versengenek "a világ legnagyobb banjánfája" címért – na persze nem a fák, hanem a rájuk büszke gondozóik. A legtöbbnek van is valami érve, hogy miért kell a vetélytársakat diszkvalifikálni – például mert az nem is egy fa, hanem kettő összenőve, vagy mert annak a központi törzse már elkorhadt, tehát nem igazi, vagy éppen azért, mert ugyan nagyobb a mienknél, de a mienknek több törzse van... Mindenesetre a leghatalmasabb banjánfák több hektárnyi területet fedhetnek le. A két leghíresebb óriás Madrászban a Teozófiai Társulat parkjában, illetve a Kalkuttai Botanikus Kertben található; a legnagyobbak azonban Dél-India nevesincs falvai közelében terebélyeskednek.

Forrás: nekem elhiheted :)


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.