JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... micsoda tulajdonképpen Goa?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 28. Megtekintve: 4590
Rövid válasz: Portugália hajdani indiai gyarmata.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Goa kikötővárosa és vidéke – Dél-India nyugati partjainál – akkor kezdett nevezetessé válni, amikor 1510-ben elfoglalták a portugálok. A gyarmati városka az ázsiai fűszerkereskedelem és hittérítés egyik fő központjává nőtte ki magát, a XVII. században azonban hanyatlani kezdett.

Goa vidéke India függetlenné válása után is portugál kézen maradt; 1961-ben jelképes katonai akcióval foglalták vissza, és ezt a lépést Portugália csak 1974-ben ismerte el. Eredetileg – több más volt gyarmati kikötőhöz hasonlóan – úgynevezett uniós terület volt Goa, 1987-ben azonban állami rangot kapott.

A goai zene- és bulikultúra gyökere a hatvanas évek hippimozgalmában találhatóak meg. Az elvágyódó hippik paradicsomi körülményekre leltek Goa fövenyein, ahol egész évben a szabadban lehet aludni, legfeljebb nyáron kell egy pálmalevél tető az eső ellen, és a közeli hegyekben magasra nő a fű. A hippiket mára kiszorította a csomagturizmus, a füvezést rendkívül szigorú törvényekkel próbálják akadályozni, a technósított goazenét pedig inkább Indián kívül lehet hallani.

Forrás: nekem elhiheted :)


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.