JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... micsoda valójában a curry?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 17. Megtekintve: 19621
Rövid válasz: Egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazaköltöző angolok találtak ki.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Eredetileg egy karhí nevű étel létezett csak (borsólisztből készült gombócok fűszeres szószban); az angol gyarmatosítók azonban – currynek írva – így neveztek minden szószos indiai ételt. A gyarmati szolgálatról hazaköltözőknek hiányoztak az indiai ízek, és kikísérletezték a "tipikus" indiai zamatot adó fűszerkeveréket, amelynek a currypor nevet adták.

A curry tehát nem egy bizonyos fűszer, hanem keverék, amelynek meghatározó összetevői a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros csili és a lepkeszegmag, de számos egyéb eleme is lehet.

Forrás: nekem elhiheted :)


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

micsoda valójában a curry?
( milendee – 2007.04.24, 21:09 )

találtam egy figyelemre méltó linket, írnak benne egy curry növényről: http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Murr_koe.html - ennek ugye semmi köze a keverékhez, sőt, európai növény.

micsoda valójában a curry?
( Dániel – 2007.04.24, 23:04 )

A belinkelt oldal egy fűszeres honlapra mutat, ami ott van a linkgyűjteményben is: Gernot Katzer fűszerei - ezen belül pedig a karilevél leírására visz a link. Az nem európai növény. Megemlíti rajta a nálunk "curry-növény" néven ismert lágyszárút - amiről szintén olvashatsz a jéindián a karilevél leírása alatt. Persze Gernot oldala részletesebb, meg illusztrálva is van, szóval a link hasznos - csak az illem kedvéért megjegyzem, hogy nem muszáj olyan messzire menni, mert a lényegi információt itt helyben is meg lehet találni Mosoly

micsoda valójában a curry?
( milendee – 2007.04.26, 14:46 )

értettem Mosoly azt hiszem, ideje belemélyednem a konyha rovatodba Mosoly

micsoda valójában a curry?
( Dániel – 2007.04.26, 15:03 )

Mosoly

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.