JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... mikor írtak Indiában értekezést arról, hogy a Föld a Nap körül kering?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Május 17. Megtekintve: 4176
Rövid válasz: A VI. században, közel 1000 évvel Kopernikusz előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Árjabhata, a VI. századi indiai matematikus és csillagász kifejtette, hogy a bolygók gömbök, amelyek elliptikus pályán keringenek a Nap körül, és a Nap visszavert fényétől fénylenek. A Föld egyenlítői kerületét 0.2% pontossággal számította ki. A csillagidő szerinti év hosszát kb. 3 percnyi tévedéssel számította ki, a csillagidő szerinti nap hosszát pedig kevesebb, mint egy századmásodpercnyi pontossággal. Számos matematikai eredmény is kötődik nevéhez; többek között 4 tizedesjegyig pontosan számította ki a pi értékét.

Forrás: nekem elhiheted :)


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.