JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Tudod-e... micsoda eredetileg a lakk?

Beküldte: Dániel. Megjelent: 2006. Július 2. Megtekintve: 3620
Rövid válasz: A lakktetű váladéka.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A lakk szó végső soron a szanszkrit láksá szóból ered, melynek mai hindí alakja lákh. Ez a szó eredeti értelmében vett lakkot, vagyis a lakktetűből (Coccus lacca) nyert vörös színű, gyantás anyagot jelenti, amelyből aztán tisztítással készül a sellak (ez a magyar neve; az angol shell-lac, „lemezes” lakk szóból). Később, a modern Európában általánosodott mindenfajta egyéb fényes bevonófestékre.

Azért írtam meg ezt a tudod-e cikkecskét, mert épp most találtam egy – amúgy remek, és amúgy nem Indiáról szóló – könyvben egy félrecsúszott információmorzsát, amely szerint a lakk szó Indiából származik, és eredetileg azt jelenti: 'százezer'.

A helyzet az, hogy a hindí nyelvben valóban van egy másik – sokkal gyakoribb – lákh szó, amely valóban százezret jelent. Ennek a szónak – amelynek szanszkrit őse laksa, nem pedig láksá – azonban semmi köze a lakkhoz.

Forrás: nekem elhiheted :)


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.