JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Kasmíri őszibarackfagyi

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2009. Július 24. Megtekintve: 3573
Frissen találtam ki a mostani kánikulában ezt az Észak-Indiát idéző hangulatú fagyit. Próbáljátok ki, aztán írjátok meg, mit szóltok hozzá.
Tovább ( 149 szó — nincs hozzászólás )

Márvárí csiliacsár

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Július 13. Megtekintve: 3982
Rajtunk a kánikula, és a tavasszal ettem egy rendkívül finom mustáros acsárt. Azt hittem, házi, és a kínáló felesége készítette - de tévedtem: piacon vette Rádzsaszthánban. Azóta tervezgetem, hogy megpróbálok valami hasonlót csinálni, ha itt a nyár és lesz időnk. Megcsináltam, és majdnem olyan jó lett, mint az ihletadó. Az acsár készítése kissé rizikós dolog, hiszen erjeszteni kell - a biztonság kedvéért sok sót és sok olajat tettem bele, hogy meg ne romoljon. Itt van tehát a recept - próbálja ki, akinek kedve van. Mivel a kánikula folytatódik, most karfiol-sárgarépa acsárt próbálok éppen készíteni.
Tovább ( 295 szó — 1 hozzászólás )

Zírá puláo: fűszeres rizs

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Június 10. Megtekintve: 7528
Egy egészen egyszerű, mégis határozottan indiai hangulatú rizsköret.
Tovább ( 47 szó — 2 hozzászólás )

Vindálú: goai ecetes disznóhús

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Június 4. Megtekintve: 7018
A vindálú indiai ételként terjedt el a világon, pedig ez a goai specialitás eredetileg portugál étel volt; neve is a vinho e alho, vagyis "ecet és fokhagyma" kifejezésből származik. Goa konyháján sokféleképpen érezhető a portugál hatás, egybek között abban is, hogy viszonylag sok húsételt esznek errefelé, és népszerű az - India más részein általában csak a legszegényebbek által fogyasztott - disznóhús.
Tovább ( 74 szó — nincs hozzászólás )

Rógan dzsós: kasmíri birkapörkölt

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 24. Megtekintve: 10249
Kasmír hagyományos konyhájára a nyugat-ázsiai iszlám világ hatott, így többek között abban is különbözik India más részétől, hogy gyakrabban használ húst. (Errefelé a magas kasztú hinduk is általában húsevők - a marhahús kivételével.) A rógan dzsós Kasmír hagyományos, zsíros birkapörköltje.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Rógan dzsós: kasmíri birkapörkölt

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 24. Megtekintve: 2998
Kasmír hagyományos konyhájára a nyugat-ázsiai iszlám világ hatott, így többek között abban is különbözik India más részétől, hogy gyakrabban használ húst. (Errefelé a magas kasztú hinduk is általában húsevők - a marhahús kivételével.) A rógan dzsós Kasmír hagyományos, zsíros birkapörköltje.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Thukpa: tibeti tésztás leves

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 21. Megtekintve: 13990
Tibet kemény klímáján alapvető élelmiszer a hús, hiszen friss zöldség csak az év rövid szakaszában terem. A száraztészta viszont egész évben eláll, és zöldségszezonban a magashegyi napsugárzásban remekül nőnek a káposztafélék és egyéb zöldségek.
Tovább ( 82 szó — nincs hozzászólás )

Szószban főtt páparh

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 10. Megtekintve: 3101
A páparh napon szárított, hártyavékony lepény, amelyet általában pirítva vagy sütve fogyasztanak ropogós csemegének. Azonban száraztésztaként is felhasználható - különösen Észak-India nyugati fertályán, a sivatagos, friss zöldségben szűkölködő vidékeken jellemző ez az elkészítési mód.
Tovább ( 116 szó — nincs hozzászólás )

Számbár

[ Dálfélék | Levesek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 5. Megtekintve: 4014
A számbár Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből. A készítéséhez használt fűszerkeverék (Számbár-por) maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket. Ezt az alapfűszert a háztartások - egyéni, gyakran nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptúra alapján - előre szokták elkészíteni. A friss leves elkészítésének receptjét olvashatod itt.
Tovább ( 214 szó — nincs hozzászólás )

Sukto: bengáli kesernyés főzelék

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 26. Megtekintve: 3497
A bengáli konyhában a kesernyés íz kiemelt helyet kap, és úgy tartják, minden rendes étkezéshez kell tartoznia egy kesernyés fogásnak. A leggyakoribb keserű ízesítők a keserűtök (karéla) és a ním-fa levele - ám nálunk az előbbi igen ritkán kapható, az utóbbi pedig soha. Itt van hát egy lepkeszegmaggal keserített főzelék.
Tovább ( 91 szó — nincs hozzászólás )

Sríkhand: gudzsaráti túrókrém

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 19. Megtekintve: 11318
Egy könnyű, egyszerűen elkészíthető, mégis pazar édesség Nyugat-Indiából.
Tovább ( 104 szó — 4 hozzászólás )

Sondés: bengáli túródesszert

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 12. Megtekintve: 4306
Ez a friss, édes házi túróból készített édesség egy kicsit munkaigényes, de abszolúte fenséges. A titka az, hogy nem szabad tőle sajnálni a munkát, és a túrót selymesen simára kell gyúrni hozzá.
Tovább ( 101 szó — 1 hozzászólás )

Sáhí tukrá: anglo-indiai kenyérpuding

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 6. Megtekintve: 9109
Mi történik, ha az angol ízlés találkozik az indiaival? Lehet jó is, rossz is az eredmény. Például elterjed egész Indiában a habszivacsízű gyári szendvicskenyér. No de gondolnád, hogy ebből a szivacskenyérből pompás desszertet lehet csinálni?
Tovább ( 69 szó — 2 hozzászólás )

Nímbú pání: indiai limonádé

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 1. Megtekintve: 15333
Nimbú pání egyszerűen annyit tesz: citrom-víz. India klasszikus hűsítője, amit a legmezeibb citromos víztől egzotikus költeményekig variálhatsz.
Tovább ( 40 szó — 1 hozzászólás )

Macshlí tikká: nyárson sült halfalatok

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 22. Megtekintve: 4125
A tikká a saslik indiai megfelelője. A fűszeres joghurtba pácolt falatkákat nyársra húzva sütik meg a tandúr nevű kemencében. Persze tandúrt nem tartunk otthon, de grillsütőben, kontaktgrillben vagy akár egy jó forróra állított sima sütőben is elkészítheted ugyanezt.
Tovább ( 83 szó — nincs hozzászólás )

Mentacsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 15. Megtekintve: 4067
Az aromás-friss mentacsatni kiváló kiegészítője a tandúr-kemencében sült ételeknek, de bármilyen - nem indiai stílusú - száraz sülthöz is kipróbálhatod.
Tovább ( 24 szó — 2 hozzászólás )

Lencsés padlizsán

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 8. Megtekintve: 3636
A dekkáni konyha több sajátságát egyesíti ez a mahárástrai ihletésű étel. Gyakori ezen a vidéken, hogy a zöldségfélét hüvelyesekkel együtt főzik meg, és sajátos ízt hoz az ételbe a füstösre pirított fűszerkeverék, valamint a mogyoró.
Tovább ( 131 szó — nincs hozzászólás )

Gudzsaráti joghurtszósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 5. Megtekintve: 2798
Egy nyugat-indiai hangulatú savanyú, testes alapszósz, amibe bármit belefőzhetsz, vagy csak egyszerűen rálocsolhatod a rizsre.
Tovább ( 23 szó — nincs hozzászólás )

Tamarindos szósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 2. Megtekintve: 3036
A tamarindot nálunk alig ismerik, legfeljebb természetes hashajtóként hallhatunk róla. Az ázsiai konyhákban azonban alapvető ízesítő, és Indiában is - szinte minden régióban - gyakran használják édeskés-savanykás gyümölcsét ételek ízesítésére. A leggyakrabban a félig megszárított, tömbökbe sajtolt gyümölcshúst használják főzéshez, de létezik - és Magyarországon is kapható - konyhakész tamarindkoncentrátum is, amiből csak ki kell vennünk egy kevéskét, és az ételhez adnunk.
Tovább ( 39 szó — nincs hozzászólás )

Keralai pirított zöldség

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 28. Megtekintve: 17451
Bár a dél-indiai konyha általában kiemelkedően csípős és fűszeres, Kerala államban gyakran kerül az asztalra olyan étel is, amelyben a fűszer épp csak annyi aromát ad, amennyi kiemeli a zöldségek természetes ízét.
Tovább ( 68 szó — nincs hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.