JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Szamósza sütése

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2007. Február 12. Megtekintve: 8444
A szamósza India egyik legnépszerűbb sós csemegéje. Háromszögletű tésztabatyu, amelyet fűszeres zöldségekkel (esetleg hússal) töltenek meg, majd bő olajban kisütik. A szamósza tölteléke is, tésztája is végtelenül variálható.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Hozzávalók 6 személyre
  • 15 deka rétesliszt
  • 10 deka teljesőrlésű liszt
  • 1 kiskanál só
  • 3-4 deka vaj
  • 1 deci hideg víz
  • a kisütéshez bő olaj


Időigény: 2 óra munka és 1 óra pihentetés

Bár e kaja hindí nevének korrekt átírása szamószá lenne, a magyar hétköznapokban a szamósza alakot javaslom használatra.

A tészta elkészítése 

Először is morzsolgasd el a vajat a lisztben. Addig dörzsöld, amíg meglehetősen száraz, csomók nélküli, kissé sárgás nem lesz az eredmény. Utána gyúrd össze a vízzel (ne egyszerre; lehet, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb vizet vesz fel) – a cél az, hogy középkemény, nem ragadós tésztát kapjál. Dagasszad néhány percig kézzel vagy géppel, aztán letakarva tedd félre pihenni legalább egy órára.

A töltelék

Eközben készítsd el a tölteléket, amihez csak a fantáziád szabja a határt. Amit itt leírok, az egy klasszikus krumplis töltelék; keverhetsz hozzá némi karfiolt és/vagy zöldborsót a diszkrét izgalom kedvéért, de elmehetsz vad irányokba is.

A krumplit héjában főzd meg félkeményre, aztán hámozd meg és vágd fel 2-3 centis kockákra. Pirítsd meg olajon (vagy vajas olajon – a ghí meg még jobb) az apróra vágott hagymát; fél perc múlva szórd bele a finomra vágott vagy reszelt gyömbért, és ha a hagyma már üvegesedik, az apróra vágott csilipaprikát is. Kotord az edény szélére az egészet, és a közepén összegyűlő olajon pirítsd egy percig a mustármagot. Keverd össze, és kis lángon pirítsd tovább, amíg a hagyma sárgulni kezd.

Ekkor add hozzá a kockára vágott krumplit, szórd be a kurkumával, sózd meg, és nagy lángon kavargatva pirítsd még pár percig. Vedd le a tűzről, és tedd félre hűlni.

Az összerakás

Gyúrd át még egyszer a tésztát, aztán szaggasd szét, és gyúrjál belőle nagy diónyi golyókat – 10-15 darab lesz. Fogj egy golyót, lapítsd ki a tenyereddel, aztán nyújtsd ki sodrófával kb. 2 mm vastagra és 12-16 centi átmérőjűre – minél kerekebbre. Nyújtás közben, ha ragadni akar, ne lisztezd, hanem olajozd a kezedet, a sodrófát és a deszkát.

Vágd félbe a korongot, és nedves ujjal vizezd be mindkét felének a széleit. Fogd meg az egyik félkört, és hajtsd negyedkörré; az egyenes széle mentén tapaszd össze a nedves varratot. (Szebb lesz, ha nem hagysz kilógó szélt neki, hanem az egyenes egyik felét befelé hajtod.)

Az így kapott tasakba tegyél egy bő evőkanál tölteléket. Minél jobban meg van tömve a szamósza, annál jobb – de a köríves széle mentén hagyjál helyet, hogy le tudd zárni. Itt is nyomkodd össze az ujjaiddal a nedves széleket. Egyszerű díszítésül villával kicifrázhatod; hagyományos díszítésül menj végig a lezáráson úgy, mintha a hüvelyk- és mutatóujjaddal egy csipet sót morzsolnál, és szép sodrott minta keletkezik. Töltsd meg így az összes szamószát.

A sütés 

Végül forrósíts fel egy serpenyőben bő olajat. Az a legjobb, ha teljesen ellepi a szamószákat – de azért kevesebbel is lehet dolgozni. A forró olajba dobálj bele kicsit kevesebb batyut, mint amennyi elférne a serpenyőben (ne hűtse le nagyon az olajat), és 4-5 perc alatt süsd aranysárgára.

Elkészítheted olaj helyett sütőben sütve is, de akkor használj több vajat a tésztájához, és/vagy a megtöltött szamószákat egyenként mártsd olajba, mielőtt kiraknád őket a tepsire.

A szamószát akár nyersen, akár félig sütve le is fagyaszthatod.



Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Szamósza sütése
( Pandus – 2007.03.09, 10:56 )

Imádom a szamószát, ez az egyik kedvencem. de ha nem friss, eszméletlenül rossz, mint ahogy volt "szerencsém" hozzá egy hosszabb vonatút alkalmával.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.