JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Hamis barfí

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2007. Március 8. Megtekintve: 22827
A barfí India talán legnépszerűbb édessége, amelynek alapanyaga a khójá. A khójá elkészítéséhez sok idő és munka kell, és általában nem a háziasszonyok csinálják, hanem a sarki édességárusok, nagy tételben – aztán árulják a kész barfít. Nálunk nincsenek ilyesféle sarki édességárusok, tehát választhatunk: gürcölünk a tej sűrítésével, vagy csalunk, és elkészítjük a bizony elég drága, de annál finomabb és egyszerűbb hamis barfít. Magyarországi krisnás körökben haribol-golyó néven fut ez az édesség. Hindíül 'Hari ból' annyit tesz: 'mondd, hogy Hari' – vagyis mondd ki Isten nevét.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Hozzávalók 4-6 személyre
  • 10 deka vaj
  • 5 deka porcukor
  • 20 deka tejpor
  • esetleg kevéske tej vagy tejszín
  • kedved szerinti ízesítő

Időigény: 10 perc

A szobahőmérsékletű vajat keverd ki a porcukorral. Öntsd hozzá a tejport, és kézzel gyúrd egyenletes masszává. Ha nem tetszik az állaga, puhítsd kevéske tejjel vagy tejszínnel, vagy keményítsd még egy kis tejporral. Gyúrjál belőle diónyi golyókat, és kész is van.

Ami az ízesítést illeti, légy kreatív. Klasszikus indiai ízhatáshoz mehet bele egy fél kiskanál porrá tört kardamom, vagy néhány szál sáfrány, amit negyed órára egy kanál forró tejbe áztattál. Finomra darált (sózatlan) kesudióval is dúsíthatod. Vagy gyúrjál bele kókuszreszeléket. (Ha meg minden golyó közepére egy hámozott mandulaszemet sodorsz be, és aztán meghempergeted kókuszreszelékben, kész a hamis Raffaello.)

Kevésbé klasszikus verziókhoz ízesítheted kakaóval, kávéval, rummal. A krisnások gyakran tesznek bele karobot (szentjánoskenyérport), ami ízben némileg hasonlít a kakaóra, de nincs izgató hatása. Én egyszer főztem egy nagyon rövid, méregerős Earl Grey teát, és azt gyúrtam bele a golyókba. A mandulaaroma vagy a rózsavíz is remek ízesítő lehet. Ha a massza felét ételfestékkel vagy sáfránnyal megfested, aztán félig-meddig összegyúrod a két színt, igen izgalmas márványos hatásokat érhetsz el. Satöbbi, satöbbi.Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Hamis barfí
( Pandus – 2007.03.10, 10:23 )

én ezt eddig börfiként ismertem, akitől hallottam, nyilván angolból szedte és a curryhez hasonlóan nem á-val, hanem ö-vel mondta ki.
az első találkozásom a bárfival 1975-ben, Amszterdamban, egy krisnás összejövetelen volt. azt se tudtam, mi ez az egész, csak figyeltük ezeket a furcsán öltözött és éneklő embereket, akik felvonultak. hívtak magukkal - mentünk. felmentünk egy lakásba, ami részben templomnak volt berendezve. az előadás után megkínáltak bennünket néhány csemegével - ez volt az első. ahogy bekapta egy-egy külföldi a tejpor-golyót, azonnal eltorzult az arca. emlékszem egy jólöltözött középkorú spanyol nőre, ő óvatosan körülnézett, hogy ki látja, azután a zsebkendőjébe köpte. Képzelhetitek, milyen előítélettel kóstoltam meg én is. azután jót nevettem, tisztára olyan íze volt, mint a túrós palacsinta töltelékének, csak a mazsola hiányzott belőle. így én kétszer is vettem belőle, a külföldiek meg látták, hogy egy hülyével van dolguk.

Hamis barfí
( Dániel – 2007.03.10, 10:30 )

Igen, lásd a barfí szófejtőt. Tudtommal a legelső magyar krisnás szakácskönyv (meg aztán annak az átdolgozott változata is) tehet a "börfi" terjedéséről. Nem ismerek olyan indiai nyelvet, amiben lenne "ö" hang.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.