JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Babcsíra-karhí

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2007. Június 17. Megtekintve: 5060
A karhí a hígabbfajta, joghurtos szószban főtt ételek gyűjtőneve. Jobbára hüvelyeslisztből készült gombócok úsznak ebben a lében, de egyéb dolgokból is készülhet karhí. Leginkább Gudzsarát és Mahárástra állam konyhájában van jelen ez az elkészítési mód. Könnyen lehet - de egyáltalán nem biztos -, hogy az angol curry szónak ez az eredetije. (Lásd még: micsoda valójában a curry?) Mindenesetre már egy ideje tervezgetem, hogy kéne egyszer karhít főzni - korábban még nem csináltam hasonlót. Most épp volt itthon egy csomó csíráztatott múng-babom, és recepteket nézegettem, hogy mit is csináljak belőle. Ekkor akadtam rá a babcsíra-karhí krisnás receptjére, amit szokásom szerint egy kicsikét persze a saját stílusomhoz adaptáltam. Szerintem remek lett az eredmény.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Hozzávalók 6 személyre
  • kb. 1/2 kiló babcsíra
  • 3 púpos evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1/2 liter joghurt
  • 2 deci tejföl
  • 3-4 deci víz
  • 3 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 púpos kiskanál kurkuma
  • 2 kiskanál őrölt koriander
  • 1/2 kiskanál őrölt lepkeszegmag


Időigény: 20 perc

Először is beszéljünk a babcsíráról. Ehhez a recepthez ne a kínai konyha óriásira nőtt, ropogós szójacsíráit használjad (amik egyébként gyakran nem szójából, hanem múng-babból vannak), hanem házilag csíráztatott fiatalabb, legfeljebb 3-4 centis bajuszú babot; de ha épp csak elkezdett csírázni, akkor is nagyon jó.

Csíráztatáshoz a zöld héjú egész múngon kívül bármilyen apró szemű hüvelyes megfelel, amihez épp hozzájutsz, például a sima magyar lencse is. Mosd át a babot, és legalább duplán ellepő meleg (de nem tűzforró) vízben tedd félre áztatni. 4 óra múlva öntsd le róla a vizet, öblítsd át (óvatosan, mert ilyenkor már általában elkezd kiütközni a csíra), aztán önts le róla minden vizet, és egy nedves konyharuhával letakarva tedd megint félre, átlátszatlan edényben. Naponta kétszer finoman öblítsd le; szobahőmérsékleten általában 3 nap alatt lesznek jó méretűek a csírák. Millió ételt fel lehet dobni velük; nyers salátának is nagyon finom, és elképesztően egészséges.

Nos, akkor tegyük fel, hogy előállt a csírád. Én nem mértem le, hogy mennyit használtam ehhez az ételhez, csak szórtam bele, amennyi jól esett, a többit meg félretettem más kajához - saccra fél kiló lehetett.

Egy jó vastag aljú lábosban keverd el a csicseriborsólisztet az őrölt fűszerekkel, adj hozzá kevéske vizet, és keverd sűrű krémmé. Fokozatosan add hozzá a joghurtot, és habverővel folyton keverd egyenletesre. Keverd hozzá a tejfölt és a vizet is, aztán gyújts alá, cukrozd, sózd, és kevergetve forrald fel.

3-4 percig hagyd forrni közepes lángon, hogy egy kicsit besűrűsödjön, aztán szórj bele annyi babcsírát, amennyi tetszik - ne sűrű főzelék legyen, hanem szószban úszkáló csírahalmaz. Az egészet főzd - fedetlenül, időnként megkeverve - még kb. 5 percig, amíg a babcsíra megpuhul, de egy picit még ropogós marad.

A vége felé egy serpenyőben forrósítsd fel a vaj és olaj keverékét annyira, hogy már érződjön a piruló vaj édeskés szaga. Szórd bele a csilipaprikát, kevergesd pár másodpercig, aztán az összes többi fűszert is szórd hozzá. Még 10-20 másodpercig pirítsd, aztán az egészet öntsed a megfőtt karhí tetejébe, és jól keverd össze. Jó étvágyat!



Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.