JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Márvárí csiliacsár

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2008. Július 13. Megtekintve: 3973
Rajtunk a kánikula, és a tavasszal ettem egy rendkívül finom mustáros acsárt. Azt hittem, házi, és a kínáló felesége készítette - de tévedtem: piacon vette Rádzsaszthánban. Azóta tervezgetem, hogy megpróbálok valami hasonlót csinálni, ha itt a nyár és lesz időnk. Megcsináltam, és majdnem olyan jó lett, mint az ihletadó. Az acsár készítése kissé rizikós dolog, hiszen erjeszteni kell - a biztonság kedvéért sok sót és sok olajat tettem bele, hogy meg ne romoljon. Itt van tehát a recept - próbálja ki, akinek kedve van. Mivel a kánikula folytatódik, most karfiol-sárgarépa acsárt próbálok éppen készíteni.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Hozzávalók sok személyre
Időigény: fél óra munka, 4-5 nap érlelés

Mossál tisztára (esetleg gőzöléssel is fertőtleníts) egy befőttesüveget vagy savanyító köcsögöt. Hagyd teljesen megszáradni. A csilipaprikát mosd meg, aztán ruhára kiteregetve, néhányszor megforgatva szárítsd meg teljesen napon vagy nagyon enyhe fokozatra állított sütőben. Ha nagy "hegyes-erős" paprikával dolgozol, vágd keresztben karikára; ha pici paprikákkal, akkor hagyd rajtuk a csumájukat, és hosszában vágd be a hegyétől a tövéig. (Én vegyesen használtam a két típusból.)

Az egész fűszereket kávédarálóban őröld durvára, és tedd egy akkora tálba vagy fazékba, amiben majd össze tudod keverni a csilivel. A mustárolajat hevítsd addig, amíg kicsit füstölni kezd, majd öntsd hozzá a másik olajat és zárd el a lángot (erre azért van szükség, mert a mustárolaj káros anyagokat tartalmaz, amiket semlegesít a hő). Ha nincs mustárolajad, szerintem nem lesz sokkal rosszabb akkor sem, ha csak napraforgóolajat használsz. Öntsd a forró olajat a darált fűszerekre, és hagyd, hogy fokozatosan átitassa és kicsit megpörkölje őket. Keverd hozzá rögtön az asafoetidát, és ha már nem serceg, a kurkumát.

Az előkészített paprikát forgasd bele a fűszeres olajba, majd töltsed a savanyító edénybe. Fedd le sűrű szövésű ruhával vagy kis tálkával (tudjanak belőle távozni a gázok), és tedd meleg, napos helyre. (Ha üveget használsz, vond be papírral vagy alufóliával, hogy a tűző nap ne fakítsa az acsárt, csak a melege érlelje.) 4-5 napig érleld, éjszakára behozva, ha kint hűvös van.

Az első nap többször, később naponta legalább egyszer rázd össze alaposan az edény tartalmát. A második napon keverd hozzá fél citrom levét. A kész acsár elvileg szobahőmérsékleten is sokáig eláll, de célszerűbb jól záró üvegbe áttéve hűtőben tartani.

Mint a bevezetőben említettem, az itt megadott mennyiségekkel nagyon olajos és nagyon sós lesz a végeredmény - csökkentsd a só és az olaj mennyiségét kedved szerint, de én nem akartam rögtön kevesebbet írni a receptbe, mielőtt kipróbáltam volna, hogy úgy is jó lesz-e.Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Márvárí csiliacsár
( Dániel – 2008.07.19, 18:21 )

Hozzáteszem így utólag, hogy a karfiol-sárgarépa acsárom katasztrófa lett: úgy megromlott, mint a karikacsapás... Úgyhogy talán nem árt az a sok olaj meg só.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.