JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Indiai tejberizs

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 15. Megtekintve: 125009
A tejberizs indiai változata, a khír India-szerte közkedvelt eleség. A magyar tejberizstől elsősorban abban különbözik, hogy folyékonyabb állagú: több tejjel és kevesebb rizzsel készül. Természetesen számtalan módon ízesíthető.
Tovább ( 308 szó — nincs hozzászólás )

Indiai padlizsánkrém

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 13. Megtekintve: 68969
A padlizsánkrém - hindíül baingan bhartá - igen közkedvelt Észak-Indiában. Bevallom, hogy én személy szerint jobban szeretem az erdélyies alapokon improvizált saját padlizsánkrémjeimet, de azért ez az indiai fűszerezésű változat sem rossz :)
Tovább ( 275 szó — 1 hozzászólás )

Ghí készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 15. Megtekintve: 55210
A ghít sokszor tévesen olvasztott vajnak fordítják vagy magyarázzák. A tisztított vaj sokkal helyesebb: a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
Tovább ( 628 szó — 3 hozzászólás )

Csípős sült csirke

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 24. Megtekintve: 49953
Egy szószos, sütőben sült, intenzíven fűszerezett csirkemell-variáció Pandustól.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Joghurt készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 17. Megtekintve: 45848
Joghurtot egyszerűen – és a bolti árnál határozottan olcsóbban – lehet készíteni házilag. Arról nem is beszélve, hogy már az első kísérlet is valószínűleg jobb lesz, mint a bolti.
Tovább ( 423 szó — 4 hozzászólás )

Illatos paradicsomszósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 19. Megtekintve: 38840
Itt van egy egyszerűen elkészíthető alapszósz. Akár előre is megfőzheted nagyobb mennyiségben, és hűtőben vagy fagyasztóban tárolhatod egy darabig. Vagy csinálhatod frissen; aztán egyszerűen kicsit megpirítasz, majd félpuhára főzöl bármilyen zöldséget vagy húst, és ráöntöd a szószt.
Tovább ( 52 szó — nincs hozzászólás )

Krumplis cukkini keralai módra

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 22. Megtekintve: 37999
Ezt az ételt a keralai konyha ihlette, de nem autentikus eredeti recept, hanem szokás szerint saját improvizáció. A zsenge cukkinit a hozzáadott krumpli teszi laktatóvá, és a kókuszos-joghurtos szósz ízletessé és különlegessé.
Tovább ( 151 szó — nincs hozzászólás )

Nán készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 25. Megtekintve: 34184
A nán szerintem – és sok ismerősöm szerint – az indiai kenyerek legkitűnőbbike. Talán azért, mert ez az egyetlen a gyakori indiai kenyerek közül, amely kelt tésztából készül, és ezért kicsit jobban hasonlít ahhoz, amit mi Magyarországon kenyérnek nevezünk. Vagy talán azért, mert egyszerűen annyira jó. A recepthez előre kell bocsátanom, hogy én magam nem tudok jó nánt sütni. Szerintem önhibámon kívül – ha elolvasod a receptet, megtudod, miért.
Tovább ( 802 szó — nincs hozzászólás )

Mogul krémlikőr, avagy hamis Baileys indiai beütéssel

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 24. Megtekintve: 33689
Karácsonyi meglepetésként teszem fel ezt a nem éppen hagyományos receptet, amit a közelmúltban kísérleteztem ki. Ha karácsony után nekiállsz, szilveszterre elkészítheted.
Tovább ( 176 szó — nincs hozzászólás )

Ghí készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 15. Megtekintve: 29263
A ghít sokszor tévesen olvasztott vajnak fordítják vagy magyarázzák. A tisztított vaj sokkal helyesebb: a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
Tovább ( 628 szó — 3 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 29221
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Egyszerű sárga dál

[ Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 22. Megtekintve: 23223
A dálok – vagyis a felezett hüvelyestermények, mint nálunk a feles sárgaborsó és zöldborsó – az indiai konyha alap-alapanyagai. Ebben nyilván annak is szerepe van, hogy a vegetáriusok számára – akikből Indiában jócskán akad – fontos fehérjeforrást jelentenek ezek a növények. A legegyszerűbb "sárga dál" egész közel áll a magyar sárgaborsófőzelékhez.
Tovább ( 617 szó — nincs hozzászólás )

Hamis barfí

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 8. Megtekintve: 22134
A barfí India talán legnépszerűbb édessége, amelynek alapanyaga a khójá. A khójá elkészítéséhez sok idő és munka kell, és általában nem a háziasszonyok csinálják, hanem a sarki édességárusok, nagy tételben – aztán árulják a kész barfít. Nálunk nincsenek ilyesféle sarki édességárusok, tehát választhatunk: gürcölünk a tej sűrítésével, vagy csalunk, és elkészítjük a bizony elég drága, de annál finomabb és egyszerűbb hamis barfít. Magyarországi krisnás körökben haribol-golyó néven fut ez az édesség. Hindíül 'Hari ból' annyit tesz: 'mondd, hogy Hari' – vagyis mondd ki Isten nevét.
Tovább ( 166 szó — 2 hozzászólás )

Ghí készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 15. Megtekintve: 20519
A ghít sokszor tévesen olvasztott vajnak fordítják vagy magyarázzák. A tisztított vaj sokkal helyesebb: a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
Tovább ( 628 szó — 3 hozzászólás )

Ghí készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 15. Megtekintve: 20031
A ghít sokszor tévesen olvasztott vajnak fordítják vagy magyarázzák. A tisztított vaj sokkal helyesebb: a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
Tovább ( 628 szó — 3 hozzászólás )

Körülbelül Vajas Csirke (Murgh Makhni Tchibo módra)

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: tchibo Megjelent: 2007. Június 18. Megtekintve: 18967
A makhnik (makkhaní) vajjal készült, rendkívül ízletes, egyszerűen készíthető Észak-indiai karik, jó sok verziójuk létezik. A vajas csirkével először egy bécsi fesztiválon találkoztam néhány éve, azonnal az egyik kedvencem lett. Az általam készített verzió több recept összevonásából született (Khazana of Indian recipies és hasonlók). Hozzávalói egyszerűen beszerezhetők. Lehet, hogy nem aratna maradéktalan sikert Delhiben, de baráti és családi körben már sokszor bizonyított. [Dániel megjegyzése: köszönöm a receptet, nagyon örülök neki, hogy vetted a bátorságot és fáradságot beküldeni. Jöhet több is.]
Tovább ( 264 szó — 3 hozzászólás )

Ghí készítése

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 15. Megtekintve: 17349
A ghít sokszor tévesen olvasztott vajnak fordítják vagy magyarázzák. A tisztított vaj sokkal helyesebb: a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik és nem ég oda, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól.
Tovább ( 628 szó — 3 hozzászólás )

Keralai pirított zöldség

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 28. Megtekintve: 17315
Bár a dél-indiai konyha általában kiemelkedően csípős és fűszeres, Kerala államban gyakran kerül az asztalra olyan étel is, amelyben a fűszer épp csak annyi aromát ad, amennyi kiemeli a zöldségek természetes ízét.
Tovább ( 68 szó — nincs hozzászólás )

Búzadara-halvá

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 3. Megtekintve: 17132
A halvá India egyik legkedveltebb édessége. Nevében ugyan testvére a Délkelet-Európában elterjedt halvának, de kivitelében nemigen hasonlít rá. A klasszikus indiai halvá búzadarából készül - ezt hívják hindíül úgy, hogy szúdzsí ká halvá. Léteznek halvá névre hallgató, totálisan különböző édességek is, de egyelőre maradjunk ennél a klasszikusnál. Ezt az egyszerű, finom, és elképesztően laktató édességet a magyar íny is kedvelni szokta, és kezd is már ismertté válni nálunk, mivel a krisnások előszeretettel készítik lakomáikra. Ők halava néven emlegetik, ami nem hibás, de nem a hindí kiejtést tükrözi.
Tovább ( 232 szó — 3 hozzászólás )

Lasszí készítése

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 5. Megtekintve: 16113
A lasszí joghurtból készült frissítő ital, amelynek édes és sós változata is van. Végtelenül egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom.
Tovább ( 361 szó — nincs hozzászólás )





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.