JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.


Figyelem! Az ékezetes betűket az A és a B között, illetve az "Egyéb" címszó alatt találod.
Kezdőbetűk:
Mind
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Egyéb



Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Alapmaszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 13. Megtekintve: 2102
Ez itten annyira egyszerű, hogy talán nem is érdemes külön leírni. Egy alapvető nedves fűszer keverék, amit tetszés szerint lehet további fűszerekkel kiegészíteni, és bármilyen indiai ételt elkészíteni benne. Meg lehet csinálni nagyobb mennyiségben is előre, és adagokban lefagyasztani.
Tovább ( 36 szó — nincs hozzászólás )

Aromás csát maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 20. Megtekintve: 1562
A csát maszálá a sült ropogtatnivalók vagy nyers zöldségből-gyümölcsökből készült csemegék pikáns fűszerkeveréke. Alapízét a tojássárgájára emlékeztető fekete só, valamint az édes-savanyú mangópor adja meg.
Tovább ( 40 szó — nincs hozzászólás )

Avijal: keralai vegyesfőzelék

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 15. Megtekintve: 9689
A keralai konyha egyes ételei a "tipikus" dél-indiai vonulatba tartoznak annyiban, hogy intenzíven és csípősen fűszerezik őket. Ugyanakkor egész Indiához képest meglepően gyakoriak errefelé az enyhén fűszerezett ételek, amelyekben a nyersanyag íze érvényesül. Az avijal - mondhatni, a keralai alapfőzelék - itt leírt változatában Kerala domináns íze, a kókusz adja meg az alaphangot, és a keményen adagolt zöld csili a pikantériát.
Tovább ( 76 szó — 1 hozzászólás )

Álú kí csát: krumplicsemege

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 22. Megtekintve: 1964
A csát bármiféle, dominánsan sós ízesítésű rágcsálnivaló lehet. Itt van egy egyszerűen elkészíthető, klasszikus keverék receptje.
Tovább ( 45 szó — nincs hozzászólás )

Babcsíra-karhí

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 17. Megtekintve: 5050
A karhí a hígabbfajta, joghurtos szószban főtt ételek gyűjtőneve. Jobbára hüvelyeslisztből készült gombócok úsznak ebben a lében, de egyéb dolgokból is készülhet karhí. Leginkább Gudzsarát és Mahárástra állam konyhájában van jelen ez az elkészítési mód. Könnyen lehet - de egyáltalán nem biztos -, hogy az angol curry szónak ez az eredetije. (Lásd még: micsoda valójában a curry?) Mindenesetre már egy ideje tervezgetem, hogy kéne egyszer karhít főzni - korábban még nem csináltam hasonlót. Most épp volt itthon egy csomó csíráztatott múng-babom, és recepteket nézegettem, hogy mit is csináljak belőle. Ekkor akadtam rá a babcsíra-karhí krisnás receptjére, amit szokásom szerint egy kicsikét persze a saját stílusomhoz adaptáltam. Szerintem remek lett az eredmény.
Tovább ( 324 szó — nincs hozzászólás )

Búzadara-halvá

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 3. Megtekintve: 17187
A halvá India egyik legkedveltebb édessége. Nevében ugyan testvére a Délkelet-Európában elterjedt halvának, de kivitelében nemigen hasonlít rá. A klasszikus indiai halvá búzadarából készül - ezt hívják hindíül úgy, hogy szúdzsí ká halvá. Léteznek halvá névre hallgató, totálisan különböző édességek is, de egyelőre maradjunk ennél a klasszikusnál. Ezt az egyszerű, finom, és elképesztően laktató édességet a magyar íny is kedvelni szokta, és kezd is már ismertté válni nálunk, mivel a krisnások előszeretettel készítik lakomáikra. Ők halava néven emlegetik, ami nem hibás, de nem a hindí kiejtést tükrözi.
Tovább ( 232 szó — 3 hozzászólás )

Benáreszi karfiol

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Április 15. Megtekintve: 10315
Egy kellemesen rafináltnak tűnő zöldségétel Pandustól.
Tovább ( 70 szó — nincs hozzászólás )

Benáreszi karfiol

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Április 15. Megtekintve: 2432
Egy kellemesen rafináltnak tűnő zöldségétel Pandustól.
Tovább ( 70 szó — nincs hozzászólás )

Birsalmacsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 29. Megtekintve: 2894
Csatni készülhet nyers fűszerekből és anyagokból is, de sok vidéken népszerű a gyümölcsökből főzött, édes csatni. Jó kis kulturális fúzió ez a recept: a pikáns magyar birsalmát indiai fűszerekkel és kemény csípősséggel egészítjük ki.
Tovább ( 67 szó — 1 hozzászólás )

Bombayi krumpli

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 18. Megtekintve: 2841
Egy újabb recept Pandus tollából. Egyszerűnek és finomnak ígérkezik. Ezt szeretem a krumpliban, hogy nagyszerű dolgokat lehet belőle csinálni.
Tovább ( 42 szó — 1 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 29389
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 11575
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 11575
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 11575
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 11575
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Csípős garam maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 11. Megtekintve: 1703
A garam maszálá azon kevés keverékek egyike, amiket érdemes előre elkészítve otthon tartani, hogy minimális fáradsággal indiaias alapízt adhassunk ételeinknek. A garam maszálának nincsen szabott összetétele; tájról tájra, sőt, akár házról házra, szakácsról szakácsra változik, hogy mit tesznek bele pontosan. Ezzel a keverékkel a főzés utolsó néhány percében – vagy akár a tűzről levétel után – érdemes fűszerezni, különben aromája részben elillan.
Tovább ( 40 szó — nincs hozzászólás )

Csípős sült csirke

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 24. Megtekintve: 49960
Egy szószos, sütőben sült, intenzíven fűszerezett csirkemell-variáció Pandustól.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Csípős sült csirke

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 24. Megtekintve: 2972
Egy szószos, sütőben sült, intenzíven fűszerezett csirkemell-variáció Pandustól.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 10787
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 1225
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )


Figyelem! Az ékezetes betűket az A és a B között, illetve az "Egyéb" címszó alatt találod.
Kezdőbetűk:
Mind
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Egyéb



Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.