JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Hamis acsár

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 23. Megtekintve: 2633
Az indiai fűszeres savanyúság, vagyis acsár házi készítése meglehetősen hosszadalmas, munkát, hozzáértést és nem utolsósorban erős napsütést igénylő feladat. Ez a gyorsan elkészíthető hamis acsár lényegében átmenet a saláta és a savanyúság között; a tipikus acsároknál enyhébb fűszerezésű (bár a fűszertartalmát meg is növelhetjük), de hasonló alaphangulatú.
Tovább ( 83 szó — 1 hozzászólás )

Hamis acsár

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 23. Megtekintve: 1406
Az indiai fűszeres savanyúság, vagyis acsár házi készítése meglehetősen hosszadalmas, munkát, hozzáértést és nem utolsósorban erős napsütést igénylő feladat. Ez a gyorsan elkészíthető hamis acsár lényegében átmenet a saláta és a savanyúság között; a tipikus acsároknál enyhébb fűszerezésű (bár a fűszertartalmát meg is növelhetjük), de hasonló alaphangulatú.
Tovább ( 83 szó — 1 hozzászólás )

Keralai kókuszos szósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 22. Megtekintve: 3376
A kókusz édeskés-olajos aromája és a zöld csili friss csípőssége egy kis kesernyés karilevéllel kiegészítve - és készen van a tipikus keralai íz.
Tovább ( 52 szó — nincs hozzászólás )

Mogul mandulás szósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 19. Megtekintve: 9177
Ez egy enyhén fűszerezett, illatos-aromás könnyű szósz, amit bármilyen zöldséggel vagy húsfélével összefőzhetsz.
Tovább ( 82 szó — nincs hozzászólás )

Hagymacsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 16. Megtekintve: 3878
Egy végtelenül egyszerű csatni, ami a hagyma saját édességét használja ki egy csípősen édeskés ízkombináció megteremtéséhez. Bármilyen olajban sült csemegéhez, vagy egyszerű vajas kenyérhez is kiváló.
Tovább ( 41 szó — nincs hozzászólás )

Alapmaszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 13. Megtekintve: 2099
Ez itten annyira egyszerű, hogy talán nem is érdemes külön leírni. Egy alapvető nedves fűszer keverék, amit tetszés szerint lehet további fűszerekkel kiegészíteni, és bármilyen indiai ételt elkészíteni benne. Meg lehet csinálni nagyobb mennyiségben is előre, és adagokban lefagyasztani.
Tovább ( 36 szó — nincs hozzászólás )

Hüvelyes-főzelékek fűszerezőkéje

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 10. Megtekintve: 2063
Ez az olajban pirított fűszerkeverék kiválóan passzol hüvelyes-főzelékekhez (dál). Ezeknek a terményeknek a hosszú főzési ideje alatt a fűszerek íze eltompulna, ezért a készre főtt ételhez érdemes keverni a frissen pirított fűszerolajat. Az itt felsorolt alapfűszereket alkalom és kedv szerint bővítheted.
Tovább ( 55 szó — nincs hozzászólás )

Haidarábádi birjání

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 9. Megtekintve: 3401
A haidarábád (Hyderabad) környékén kialakult nizámí konyha az északi mogul kifinomultságot ötvözi a déli fűszerességgel és fejleszti tovább. A nizámok - a mesésen gazdag uralkodók - asztalára szánt ételek hagyománya ma is él. E konyhaművészet fő kritériuma a végtelenül türelmes pepecselés, minden részlet gondos, aprólékos tökéletesítése. Ezt a birjánít - húsos-rizses egytálételt vagy istentelenül gazdag köretet - sem annak ajánlom, aki tíz perc alatt szeretne összedobni valamit.
Tovább ( 217 szó — nincs hozzászólás )

Joghurtos saláták fűszerezőkéje

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 7. Megtekintve: 3075
Egy kis univerzális pirított fűszerolaj, ami bármiféle joghurtos salátához (raita) jól passzol.
Tovább ( 50 szó — nincs hozzászólás )

Számbár-por

[ Dálfélék | Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 4. Megtekintve: 2855
A számbár Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből. A készítéséhez használt fűszerkeverék maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket. Ezt az alapfűszert a háztartások - egyéni, gyakran nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptúra alapján - előre szokták elkészíteni. Persze ma már gyári kiszerelésben is kapható. A számbárhoz ezen a keveréken kívül természetesen friss alapanyagok és fris fűszerek is kellenek, tehát ez nem egy instant levespor receptje - bár annak is használható, és rizsre vagy egyéb ételre is szórható ízesítőnek.
Tovább ( 38 szó — nincs hozzászólás )

Goai hal-curry

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 2. Megtekintve: 4959
Goa ízét - a hal mellett - a friss kókusz és a zamatosan csípős piros csili hozza el a konyhánkba.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Pancs phoron

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 1. Megtekintve: 1477
A pancs phoron Kelet-India - elsősorban Bengál - hagyományos fűszerkeveréke. Pikáns, szúrósan kesernyés ízt lehet vele adni az ételnek.
Tovább ( 103 szó — nincs hozzászólás )

Illatos currypor

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 29. Megtekintve: 6620
Nyilván tudod, hogy igazából olyan, hogy curry, nem is létezik. Ha nem, akkor lásd: micsoda valójában a curry? és karilevél. Azért a curry-por mégsem olyan rossz dolog, tehát ha szeretnél egyet csinálni házilag, itt van hozzá egy recept.
Tovább ( 28 szó — nincs hozzászólás )

Dél-indiai currypor

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 27. Megtekintve: 1914
Nyilván tudod, hogy igazából olyan, hogy curry, nem is létezik. Ha nem, akkor lásd: micsoda valójában a curry? és karilevél. Azért a curry-por mégsem olyan rossz dolog, tehát ha szeretnél egyet csinálni házilag, itt van hozzá egy recept.
Tovább ( 37 szó — nincs hozzászólás )

Dél-indiai citromos rizs

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 26. Megtekintve: 3253
A citromos rizs Dél-Indiában nem köret, hanem önálló fogás, amiből egy kis adagot szokás enni nagyobb, sima rizsre alapuló étkezés mellett. Egyszer kedvem támadt egy ilyet főzni; megnéztem néhány netes receptet, aztán összedobtam belőle egy sajátot. Annyira elégedett voltam az eredménnyel, hogy mindjárt le is írtam, hogy csináltam...
Tovább ( 91 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű currypor

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 23. Megtekintve: 2760
Nyilván tudod, hogy igazából olyan, hogy curry, nem is létezik. Ha nem, akkor lásd: micsoda valójában a curry? és karilevél. Azért a curry-por mégsem olyan rossz dolog, tehát ha szeretnél egyet csinálni házilag, itt van hozzá egy recept.
Tovább ( 28 szó — nincs hozzászólás )

Csirke tikká maszálá

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 21. Megtekintve: 9756
A csirke tikká maszálá (ami talán magyarul is inkább a chicken tikka masala névre hallgat) a modern, enyhén fúziós indiai konyha sikerterméke. Állítólag Angliában működő indiai éttermekben találták ki a műfajt: kombináljuk a tandúr segítségével omlósra sütött, pácolt húsfalatokat egy tipikusan indiai, ugyanakkor nyugatiaknak is elsőre befogdható szósszal.
Tovább ( 74 szó — 5 hozzászólás )

Csirke tikká maszálá

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 21. Megtekintve: 3251
A csirke tikká maszálá (ami talán magyarul is inkább a chicken tikka masala névre hallgat) a modern, enyhén fúziós indiai konyha sikerterméke. Állítólag Angliában működő indiai éttermekben találták ki a műfajt: kombináljuk a tandúr segítségével omlósra sütött, pácolt húsfalatokat egy tipikusan indiai, ugyanakkor nyugatiaknak is elsőre befogdható szósszal.
Tovább ( 74 szó — 5 hozzászólás )

Aromás csát maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 20. Megtekintve: 1562
A csát maszálá a sült ropogtatnivalók vagy nyers zöldségből-gyümölcsökből készült csemegék pikáns fűszerkeveréke. Alapízét a tojássárgájára emlékeztető fekete só, valamint az édes-savanyú mangópor adja meg.
Tovább ( 40 szó — nincs hozzászólás )

Illatos paradicsomszósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 19. Megtekintve: 38866
Itt van egy egyszerűen elkészíthető alapszósz. Akár előre is megfőzheted nagyobb mennyiségben, és hűtőben vagy fagyasztóban tárolhatod egy darabig. Vagy csinálhatod frissen; aztán egyszerűen kicsit megpirítasz, majd félpuhára főzöl bármilyen zöldséget vagy húst, és ráöntöd a szószt.
Tovább ( 52 szó — nincs hozzászólás )





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.