JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Illatos paradicsomszósz

[ Félkészételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 19. Megtekintve: 2864
Itt van egy egyszerűen elkészíthető alapszósz. Akár előre is megfőzheted nagyobb mennyiségben, és hűtőben vagy fagyasztóban tárolhatod egy darabig. Vagy csinálhatod frissen; aztán egyszerűen kicsit megpirítasz, majd félpuhára főzöl bármilyen zöldséget vagy húst, és ráöntöd a szószt.
Tovább ( 52 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű csát maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 17. Megtekintve: 1348
A csát maszálá a sült ropogtatnivalók vagy nyers zöldségből-gyümölcsökből készült csemegék pikáns fűszerkeveréke. Alapízét a tojássárgájára emlékeztető fekete só, valamint az édes-savanyú mangópor adja meg.
Tovább ( 39 szó — nincs hozzászólás )

Illatos garam maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 14. Megtekintve: 1682
A garam maszálá azon kevés keverékek egyike, amiket érdemes előre elkészítve otthon tartani, hogy minimális fáradsággal indiaias alapízt adhassunk ételeinknek. A garam maszálának nincsen szabott összetétele; tájról tájra, sőt, akár házról házra, szakácsról szakácsra változik, hogy mit tesznek bele pontosan. Ezzel a keverékkel a főzés utolsó néhány percében – vagy akár a tűzről levétel után – érdemes fűszerezni, különben aromája részben elillan.
Tovább ( 32 szó — nincs hozzászólás )

Csirke csettinádi módra

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 12. Megtekintve: 1939
Tamilföld Csettinád (helyesebben Csettinádu) nevű vidékén a húsevésnek nagy hagyományai vannak az ott élő harcosi kasztú nép között, és az ottani stílusú konyha meglehetősen népszerűvé vált az államban. A csettinád konyhát még az amúgy zöld chilihez ízesítőnek piros chilit rágcsáló tamilok is fölöttébb csípősnek tartják.
Tovább ( 94 szó — nincs hozzászólás )

Csípős garam maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 11. Megtekintve: 1703
A garam maszálá azon kevés keverékek egyike, amiket érdemes előre elkészítve otthon tartani, hogy minimális fáradsággal indiaias alapízt adhassunk ételeinknek. A garam maszálának nincsen szabott összetétele; tájról tájra, sőt, akár házról házra, szakácsról szakácsra változik, hogy mit tesznek bele pontosan. Ezzel a keverékkel a főzés utolsó néhány percében – vagy akár a tűzről levétel után – érdemes fűszerezni, különben aromája részben elillan.
Tovább ( 40 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű garam maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 8. Megtekintve: 1573
A garam maszálá azon kevés keverékek egyike, amiket érdemes előre elkészítve otthon tartani, hogy minimális fáradsággal indiaias alapízt adhassunk ételeinknek. A garam maszálának nincsen szabott összetétele; tájról tájra, sőt, akár házról házra, szakácsról szakácsra változik, hogy mit tesznek bele pontosan. Ezzel a keverékkel a főzés utolsó néhány percében – vagy akár a tűzről levétel után – érdemes fűszerezni, különben aromája részben elillan.
Tovább ( 24 szó — nincs hozzászólás )

Mangócsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Manini Megjelent: 2008. Január 6. Megtekintve: 3211
A legtöbb csatnit főzik, de nyersen elkészítve egyszerűbb és gyorsabb. Ebben az esetben a ghín csak a fűszereket pirítjuk meg, a gyümölcsöt már nyersen adjuk hozzá.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Tandúri maszálá

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 5. Megtekintve: 2626
A tandúr nevű kemencében sült ételeket általában speciális fűszerkeverékbe, vagy ezzel elkevert joghurtba forgatva pácolják hosszabb-rövidebb ideig. A kereskedelemben készen kapható tandúri maszálá többnyire piros vagy narancsszínű ételfestéket is tartalmaz, hogy étvágygerjesztőbbé tegye az ennivalót; az itt ismertetett receptben ehelyett pirospaprika szerepel. A fűszerkeveréket kipróbálhatod grillezett vagy sütőben sült ételekhez, de főtt ételnek is adhatsz vele tipikus észak-indiai ízt.
Tovább ( 46 szó — nincs hozzászólás )

Birsalmacsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 29. Megtekintve: 2894
Csatni készülhet nyers fűszerekből és anyagokból is, de sok vidéken népszerű a gyümölcsökből főzött, édes csatni. Jó kis kulturális fúzió ez a recept: a pikáns magyar birsalmát indiai fűszerekkel és kemény csípősséggel egészítjük ki.
Tovább ( 67 szó — 1 hozzászólás )

Mogul krémlikőr, avagy hamis Baileys indiai beütéssel

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 24. Megtekintve: 33701
Karácsonyi meglepetésként teszem fel ezt a nem éppen hagyományos receptet, amit a közelmúltban kísérleteztem ki. Ha karácsony után nekiállsz, szilveszterre elkészítheted.
Tovább ( 176 szó — nincs hozzászólás )

Mogul krémlikőr, avagy hamis Baileys indiai beütéssel

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 24. Megtekintve: 1149
Karácsonyi meglepetésként teszem fel ezt a nem éppen hagyományos receptet, amit a közelmúltban kísérleteztem ki. Ha karácsony után nekiállsz, szilveszterre elkészítheted.
Tovább ( 176 szó — nincs hozzászólás )

Álú kí csát: krumplicsemege

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 22. Megtekintve: 1964
A csát bármiféle, dominánsan sós ízesítésű rágcsálnivaló lehet. Itt van egy egyszerűen elkészíthető, klasszikus keverék receptje.
Tovább ( 45 szó — nincs hozzászólás )

Avijal: keralai vegyesfőzelék

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 15. Megtekintve: 9689
A keralai konyha egyes ételei a "tipikus" dél-indiai vonulatba tartoznak annyiban, hogy intenzíven és csípősen fűszerezik őket. Ugyanakkor egész Indiához képest meglepően gyakoriak errefelé az enyhén fűszerezett ételek, amelyekben a nyersanyag íze érvényesül. Az avijal - mondhatni, a keralai alapfőzelék - itt leírt változatában Kerala domináns íze, a kókusz adja meg az alaphangot, és a keményen adagolt zöld csili a pikantériát.
Tovább ( 76 szó — 1 hozzászólás )

Zöldséges khicsrí

[ Köretek és kenyerek | Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 22. Megtekintve: 2449
A khicsrí egyfajta kását jelent, aminek fő alapanyaga a rizs és a dál. Az enyhén fűszerezett, zöldségek nélküli sima khicsrí klasszikus betegkoszt Indiában - a hüvelyesek és a gabona kiválóan kiegészítik egymás aminosavait, vagyis hatékonyabban szívódik fel a tápanyagtartalmuk, ha együtt fogyasztjuk őket. Az ízletes zöldséges khicsrí viszont finom egytálétel, amit akár magában is fogyaszthatunk, esetleg egy kis joghurttal, salátával kiegészítve. Khicsrít nagy mennyiségben érdemes főzni; a kész étel hűtőben pár napig eláll, jól tűri a melegítést, és le is fagyasztható.
Tovább ( 189 szó — nincs hozzászólás )

Paradicsomcsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 15. Megtekintve: 3296
Ez egy netről orzott paradicsomcsatni-recept. A csatni egyfajta fűszeres mártás, amit szinte bármilyen ételhez lehet adni kísérőként; a leggyakrabban sült snackek kiegészítőjeként fordul elő, de magában frissen sült lepénnyel (vagy vajas kenyérrel) is kellemes, könnyű étkezés lehet.
Tovább ( 113 szó — 1 hozzászólás )

Sült padlizsán

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 8. Megtekintve: 7939
Bevallom, hogy nem vagyok a padlizsánnak nagy rajongója. Szeretem a padlizsánkrémet, de zöldséges főételekhez ritkán használok padlizsánt. Ennek az a fő oka, hogy könnyen gumiszerű, kellemetlen állagú lesz ez a zöldség, különösen, ha nem sütik, hanem főzik, és különösen ha paradicsom vagy más savas dolog is van mellette. Ettől pedig én falra mászom. Itt van viszont egy végtelenül egyszerű recept, amiben a padlizsán vajpuhára sül.
Tovább ( 121 szó — nincs hozzászólás )

Sárgarépa-acsár

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 1. Megtekintve: 3082
Az acsár a savanyúság indiai megfelelője. Szinte bármilyen zöldségből, éretlen vagy érett gyümölcsből készülhet, sőt, létezik hal- és csirke-acsár is. Én személy szerint a legtöbb válfaját szeretem, de bevallom, hogy acsár készítésével még sohasem próbálkoztam, és ez a recept sem a sajátom. A sárgarépa-acsár általában meglepően finom tud lenni, és ellentétben például a zöld mangóval vagy a lótuszgyökérrel, a répa nálunk is könnyen beszerezhető. Akinek van kedve és türelme, próbálja ki ezt a receptet, aztán írjon beszámolót az eredményről; most, hogy itt a nyár, lehet acsárt csinálni.
Tovább ( 251 szó — nincs hozzászólás )

Sárgarépa-acsár

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 1. Megtekintve: 1129
Az acsár a savanyúság indiai megfelelője. Szinte bármilyen zöldségből, éretlen vagy érett gyümölcsből készülhet, sőt, létezik hal- és csirke-acsár is. Én személy szerint a legtöbb válfaját szeretem, de bevallom, hogy acsár készítésével még sohasem próbálkoztam, és ez a recept sem a sajátom. A sárgarépa-acsár általában meglepően finom tud lenni, és ellentétben például a zöld mangóval vagy a lótuszgyökérrel, a répa nálunk is könnyen beszerezhető. Akinek van kedve és türelme, próbálja ki ezt a receptet, aztán írjon beszámolót az eredményről; most, hogy itt a nyár, lehet acsárt csinálni.
Tovább ( 251 szó — nincs hozzászólás )

Karfiolos puláo

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 24. Megtekintve: 2456
A puláo olyan rizsételt jelent, ami különféle egyebekkel - elsősorban zöldségekkel - van gazdagítva. Etimologice egyébként ugyanaz a szó ez, mint amit mi a török nyelven keresztül piláf néven ismerünk. Ez itt egy kellemesen savanykás karfiolos puláo receptje, ami - mondjuk egy kis reszelt sajttal kiegészítve - egytálételként is beválik; vagy ünnepi köretnek kiváló.
Tovább ( 160 szó — nincs hozzászólás )

Körülbelül Vajas Csirke (Murgh Makhni Tchibo módra)

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: tchibo Megjelent: 2007. Június 18. Megtekintve: 19003
A makhnik (makkhaní) vajjal készült, rendkívül ízletes, egyszerűen készíthető Észak-indiai karik, jó sok verziójuk létezik. A vajas csirkével először egy bécsi fesztiválon találkoztam néhány éve, azonnal az egyik kedvencem lett. Az általam készített verzió több recept összevonásából született (Khazana of Indian recipies és hasonlók). Hozzávalói egyszerűen beszerezhetők. Lehet, hogy nem aratna maradéktalan sikert Delhiben, de baráti és családi körben már sokszor bizonyított. [Dániel megjegyzése: köszönöm a receptet, nagyon örülök neki, hogy vetted a bátorságot és fáradságot beküldeni. Jöhet több is.]
Tovább ( 264 szó — 3 hozzászólás )





Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.