JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Babcsíra-karhí

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 17. Megtekintve: 5159
A karhí a hígabbfajta, joghurtos szószban főtt ételek gyűjtőneve. Jobbára hüvelyeslisztből készült gombócok úsznak ebben a lében, de egyéb dolgokból is készülhet karhí. Leginkább Gudzsarát és Mahárástra állam konyhájában van jelen ez az elkészítési mód. Könnyen lehet - de egyáltalán nem biztos -, hogy az angol curry szónak ez az eredetije. (Lásd még: micsoda valójában a curry?) Mindenesetre már egy ideje tervezgetem, hogy kéne egyszer karhít főzni - korábban még nem csináltam hasonlót. Most épp volt itthon egy csomó csíráztatott múng-babom, és recepteket nézegettem, hogy mit is csináljak belőle. Ekkor akadtam rá a babcsíra-karhí krisnás receptjére, amit szokásom szerint egy kicsikét persze a saját stílusomhoz adaptáltam. Szerintem remek lett az eredmény.
Tovább ( 324 szó — nincs hozzászólás )

Zöld koriandercsatni

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 10. Megtekintve: 2810
A korianderlevél India legalapvetőbb zöldfűszere. Sok európai kellemetlennek találja az ízét - de azt hiszem, ez is olyan valami, amire rá lehet kapni, méghozzá nagyon. A koriander zöldjéből pépesített csatni bármiféle sült csemegéhez kiváló kísérő.
Tovább ( 58 szó — nincs hozzászólás )

Búzadara-halvá

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 3. Megtekintve: 17382
A halvá India egyik legkedveltebb édessége. Nevében ugyan testvére a Délkelet-Európában elterjedt halvának, de kivitelében nemigen hasonlít rá. A klasszikus indiai halvá búzadarából készül - ezt hívják hindíül úgy, hogy szúdzsí ká halvá. Léteznek halvá névre hallgató, totálisan különböző édességek is, de egyelőre maradjunk ennél a klasszikusnál. Ezt az egyszerű, finom, és elképesztően laktató édességet a magyar íny is kedvelni szokta, és kezd is már ismertté válni nálunk, mivel a krisnások előszeretettel készítik lakomáikra. Ők halava néven emlegetik, ami nem hibás, de nem a hindí kiejtést tükrözi.
Tovább ( 232 szó — 3 hozzászólás )

Dahí vará

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 27. Megtekintve: 3134
A vará egy olajban sült sós rágcsaféle, olyasmi, mint amit nálunk egérke néven főzelékfeltét néven látni néha - csakhogy nem búzalisztből, hanem hüvelyesekből készül. Dél-Indiában különösen népszerű reggelire vagy uzsonnára, egy kis számbar és valami csatni kíséretében. A legpazarabb azonban akkor lesz, ha nem szárazon esszük, hanem dahí vagyis joghurt öntettel. Ennek a kombinációnak a magyarosított elkészítését írja le a recept.
Tovább ( 379 szó — nincs hozzászólás )

Rádzsmá

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 20. Megtekintve: 2805
A rádzsmá a piros bab neve, amit nálunk csilibabnak, vagy angolból tükörfordítva vesebabnak szokás nevezni. Különösen Északnyugat-Indiában népszerű eleség, amelyből általában egy savanykás-paradicsomos, a nálunk is egyre elterjedtebb csilis babhoz hasonló ételt szoktak főzni. Itt van egy változata.
Tovább ( 143 szó — nincs hozzászólás )

Indiai padlizsánkrém

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 13. Megtekintve: 69487
A padlizsánkrém - hindíül baingan bhartá - igen közkedvelt Észak-Indiában. Bevallom, hogy én személy szerint jobban szeretem az erdélyies alapokon improvizált saját padlizsánkrémjeimet, de azért ez az indiai fűszerezésű változat sem rossz :)
Tovább ( 275 szó — 1 hozzászólás )

Tojáskari

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 6. Megtekintve: 2082
Az indiai "curry"-szószba belefőzött keménytojás valószínűleg angol találmány. Mindenesetre jó dolog, bízvást ajánlom mindenkinek, aki nem annyira vega, hogy tojást se egyen.
Tovább ( 212 szó — 1 hozzászólás )

Uborka-raitá

[ Kísérőételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Április 29. Megtekintve: 3703
A raitá afféle joghurtöntetes salátát jelent. A hangsúly a joghurton (dahí) van, ami a meleg indiai időjárásban kiváló hűsítő; amellett a csípős ételek után az ínyet is kellemesen hűsíti, és ráadásul antibakteriális hatása van. Az uborkából készült raitá tulajdonképpen a tzatziki indiai megfelelője; szinte bármilyen ételhez adhatod kísérőnek.
Tovább ( 185 szó — nincs hozzászólás )

Száraz krumpli bhadzsí

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Április 22. Megtekintve: 3925
Már rég terveztem feltenni egy krumplis alapreceptet a saját elképzelésem szerint. A krumpli egyik csodás tulajdonsága, hogy szinte végtelenül változatos fűszerezéssel asztalra tehető. Mégis, a magyar asztalokon valami oknál fogva a némi (agyonfőzött) petrezselyemmel megszórt és a pirított hagymával ízesített főtt vagy főtt-sült krumplin kívül alig jelennek meg száraz variációk. Itt van tehát egy kiindulópont, aminek a fűszerezése ízlés és pillanatnyi hangulat szerint változtatható.
Tovább ( 288 szó — nincs hozzászólás )

Benáreszi karfiol

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Április 15. Megtekintve: 10680
Egy kellemesen rafináltnak tűnő zöldségétel Pandustól.
Tovább ( 70 szó — nincs hozzászólás )

Benáreszi karfiol

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Április 15. Megtekintve: 2797
Egy kellemesen rafináltnak tűnő zöldségétel Pandustól.
Tovább ( 70 szó — nincs hozzászólás )

Uppmá

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 29. Megtekintve: 1883
Az uppmá egyfajta darakása; a kuszkuszhoz is hasonlítható. Számtalan változata létezik India-szerte; a leggyakrabban Dél-Indiában lehet vele találkozni, ahol közkedvelt reggeli vagy uzsonna. Az uppmá egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Az itt megadott alaprecept szinte megköveteli, hogy kedved és fantáziád szerint variáld.
Tovább ( 311 szó — nincs hozzászólás )

Gurijá krumplicsemegéje

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 26. Megtekintve: 2294
Egy Magyarországon élő indiai ismerősömtől lestem el már jó régen ezt a rendkívül egyszerű, és kissé meglepő sós rágcsálnivalót. Nem hiszem, hogy az én receptem azonos lenne az övével, de izgalmasan finom és egyszerű.
Tovább ( 132 szó — nincs hozzászólás )

Csípős sült csirke

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 24. Megtekintve: 49993
Egy szószos, sütőben sült, intenzíven fűszerezett csirkemell-variáció Pandustól.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Csípős sült csirke

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 24. Megtekintve: 3005
Egy szószos, sütőben sült, intenzíven fűszerezett csirkemell-variáció Pandustól.
Tovább ( 113 szó — nincs hozzászólás )

Krumplis cukkini keralai módra

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 22. Megtekintve: 38048
Ezt az ételt a keralai konyha ihlette, de nem autentikus eredeti recept, hanem szokás szerint saját improvizáció. A zsenge cukkinit a hozzáadott krumpli teszi laktatóvá, és a kókuszos-joghurtos szósz ízletessé és különlegessé.
Tovább ( 151 szó — nincs hozzászólás )

Instant uttapam

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 19. Megtekintve: 2496
Az uttapam (korrektebb tamilsággal útápam) Dél-India közkedvelt uzsonnája. Európai fogalmak szerint egyfajta átmenetet képez a palacsinta és a pizza között, azonban nem búzalisztből, hanem részben rizs, részben dál (leggyakrabban urad dál) lisztjéből készül. A valódi uttapam készítése körülményes dolog, mivel a tésztának meg kell erjednie. Ezért találtam ki ezt a hamis uttapamot, aminek az a nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészíthető, ha épp nincs otthon semmi eledel.
Tovább ( 152 szó — nincs hozzászólás )

Bombayi krumpli

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 18. Megtekintve: 2880
Egy újabb recept Pandus tollából. Egyszerűnek és finomnak ígérkezik. Ezt szeretem a krumpliban, hogy nagyszerű dolgokat lehet belőle csinálni.
Tovább ( 42 szó — 1 hozzászólás )

Indiai tejberizs

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 15. Megtekintve: 125283
A tejberizs indiai változata, a khír India-szerte közkedvelt eleség. A magyar tejberizstől elsősorban abban különbözik, hogy folyékonyabb állagú: több tejjel és kevesebb rizzsel készül. Természetesen számtalan módon ízesíthető.
Tovább ( 308 szó — nincs hozzászólás )

Spenót panírral

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 12. Megtekintve: 11198
Észak-India egyik nagy kedvence a házisajt (panír) hozzáadásával készített spenót. Fűszerezésének számtalan módja lehetséges – ez itt egy saját változat.
Tovább ( 223 szó — 1 hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.