JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek

Tallózás: [ Ételfajta | Konyha ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

A JÉ! India receptgyűjteménye nem törekszik arra, hogy kimerítő vagy reprezentatív válogatást adjon az indiai konyha receptjeiből. A rovat fokozatosan fog bővülni, részben alapvető dolgokkal, részben pedig saját kedvenceim receptjeivel.

Természetesen a főzésben és az indiai kajákban is a józan észt igyekszem propagálni. Ezért az általam feltett receptek ritkán tartalmaznak precíz mennyiségeket és pontosan-így-kell-csinálni-különben-nagy-baj-lesz instrukciókat. Inkább arról szól egy recept, hogy ötleteket ad összetevők kombinációihoz és elkészítési technikákhoz - de nem szabályokat. Ha kitaláltál egy jól sikerült variációt valamelyik receptemre, örömmel látom a leírását a recepthez fűzött kommentben.

Abban reménykedem, hogy ti, az olvasók is hozzájárultok majd a recepttár bővítéséhez - minden regisztrált felhasználó gyarapíthatja a gyűjteményt. Recept beküldéséhez elegendő, ha a bal oldali főmenüben a Receptek címszó alatt a kis Beküldés feliratra kattintasz, és értelemszerűen kitöltöd a megjelenő űrlap mezőit. A beküldött recept nem fog azonnal megjelenni a honlapon, és így - sajnos - szerkeszteni sem tudod majd, ha egyszer beküldted. A nyilvánosság elé csak akkor kerül, ha én mint adminisztrátor már jóváhagytam - ez általában 1-2 napon belül meg fog történni.

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Urad dál

[ Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 11. Megtekintve: 3476
Ez bizony akárhogy is nézem, nem más, mint egy dál makkhaní variáció, ami urad dálból, vagyis nem apró, kerek fekete lencséből, hanem apró, hosszúkás fekete lencséből (/babból) készül. (Legalábbis feltételezem, hogy egész, és nem pedig hántolt-felezett urad dál az alapanyag.) Pandus receptje.
Tovább ( 55 szó — nincs hozzászólás )

Hagyma bhadzsi

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 10. Megtekintve: 2279
Csak hogy ehhez is nyelvi bevezetőt írjak, a bhadzsí itt nem főzeléket jelent, hanem a bhudzsijá megfelelője - vagyis sós rágcsák gyűjtőneve. A klasszikus hagyma bhadzsí a pakóra egyszerű és ízletes rokona. Ez meg itten Pandus újabb receptje.
Tovább ( 24 szó — nincs hozzászólás )

Kofta hará maszálá

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 9. Megtekintve: 3799
A  JÉ! India első húsos receptje: egy észak-indiai stílusú szószos-húsgombócos étel. Más szempontból is első: tudniillik most először kerül fel olyan recept a honlapra, amit nem én küldtem be.
Tovább ( 126 szó — nincs hozzászólás )

Hamis barfí

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 8. Megtekintve: 22678
A barfí India talán legnépszerűbb édessége, amelynek alapanyaga a khójá. A khójá elkészítéséhez sok idő és munka kell, és általában nem a háziasszonyok csinálják, hanem a sarki édességárusok, nagy tételben – aztán árulják a kész barfít. Nálunk nincsenek ilyesféle sarki édességárusok, tehát választhatunk: gürcölünk a tej sűrítésével, vagy csalunk, és elkészítjük a bizony elég drága, de annál finomabb és egyszerűbb hamis barfít. Magyarországi krisnás körökben haribol-golyó néven fut ez az édesség. Hindíül 'Hari ból' annyit tesz: 'mondd, hogy Hari' – vagyis mondd ki Isten nevét.
Tovább ( 166 szó — 2 hozzászólás )

Sült karfiolos krumpli

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 5. Megtekintve: 14804
Az indiai zöldségétel-kombinációk között nagy klasszikus az álú góbhí, vagyis a karfiolos (esetleg káposztás) krumpli. Ez a recept egy gazdag, és mégis könnyű változat.
Tovább ( 114 szó — 5 hozzászólás )

Guláb dzsámun

[ Édességek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 1. Megtekintve: 9250
A guláb dzsámun India egyik legnépszerűbb édessége. Tejtésztából készült golyócskákat jelent, amelyeket sütés után rózsavízzel illatosított szirupba áztatnak. Sok európai túlontúl geilnek találja – de én ezzel nem értek egyet, bár amúgy kevés az a tömény, szirupos édesség, amit élvezni tudok. Inkább azt gondolom, hogy akinek a guláb dzsámun nem jön be, az még nem evett jót – merthogy rosszat készíteni könnyebb és olcsóbb.
Tovább ( 409 szó — 2 hozzászólás )

Dál makkhaní

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 26. Megtekintve: 11978
A dál makkhaní a pórias, egyszerű dál-ételek királyi udvarba illő változata, és az egyik kedvenc indiai kajám. A neve vajas dált jelent, de gazdagságáról nem csupán a vaj gondoskodik, hanem az intenzív, ám nem túl csípős fűszerezés is. Előrebocsátom, hogy az itt közölt receptem alapján készített dál makkhaní ugyan megközelíti a magyar indiai éttermekben kaphatót, de nem kelhet versenyre az igazi indiaival.
Tovább ( 423 szó — 5 hozzászólás )

Zöldborsós tök

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 22. Megtekintve: 1895
Íme egy újabb Dániel-féle adaptáció. Ezt a receptet valamikor nagyon régen, egy nyári vizsgaidőszakban főztem, amikor a bradzs nyelvről kellett tanulni – úgyhogy alcímként a "bradzsbhásá tök" nevet viseli. Az indiai tökfélék általában viszonylag kemény húsúak. Magyarországon akár cukkinit, akár sima nyáritököt lehet helyettük használni – de mindkettőt minél zsengébb formájában.
Tovább ( 68 szó — nincs hozzászólás )

Navábí álú dam

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 19. Megtekintve: 2200
A dam egy főzési technika neve, amelyet iszlám befolyás alatt álló kultúrközpontokban – Lakhnauban és Hajdarábádban – fejlesztettek tökélyre az angol hódoltságot kevéssel megelőző időkben. A szó gőzt jelent: az eljárás lényege, hogy az étel lassú tűzön, saját gőzében párolódva fő meg. Ez a recept egy Dániel-féle improvizatív alapú modern adaptáció – szerény krumpliból.
Tovább ( 250 szó — 2 hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 10839
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Dálfélék | Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 1277
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )

Szamósza sütése

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 12. Megtekintve: 8706
A szamósza India egyik legnépszerűbb sós csemegéje. Háromszögletű tésztabatyu, amelyet fűszeres zöldségekkel (esetleg hússal) töltenek meg, majd bő olajban kisütik. A szamósza tölteléke is, tésztája is végtelenül variálható.
Tovább ( 474 szó — 1 hozzászólás )

Pakóra sütése

[ Snackek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 8. Megtekintve: 9791
A pakóra nagyjából a rántott zöldség indiai megfelelője – bár közelebb áll a japán tempurához, mint a magyarmód panírozott dolgokhoz, ugyanis tésztába mártva kisütött zöldségekről van szó. A pakóra fogyasztható önmagában – jól jön hozzá egy kis csatni – uzsonnaként vagy rágcsaként, de teljes étkezés kiegészítőjének, amolyan főzelékfeltétnek is remekül beválik. És persze végtelenül változatos – és nagyon finom.
Tovább ( 740 szó — 1 hozzászólás )

Lasszí készítése

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 5. Megtekintve: 16298
A lasszí joghurtból készült frissítő ital, amelynek édes és sós változata is van. Végtelenül egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom.
Tovább ( 361 szó — nincs hozzászólás )

Púrí sütése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 1. Megtekintve: 2874
A púrí India egyik kedvenc kenyérlepénye, amelynek fő sajátossága az, hogy olajban sül – tehát a mi fogalmaink szerint inkább lángosra, mint kenyérre hasonlít. Olajossága miatt a púrí a gazdagság sugallatát hordozza, és az ünnepi étkezések szinte elengedhetetlen kísérője – ugyanakkor egy útszélí púrísütő nagy mennyiségben nagyon olcsón képes előállítani e lepénykéket, minden arra járó örömére.
Tovább ( 442 szó — nincs hozzászólás )

Maszálá csáj

[ Italok | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 29. Megtekintve: 4210
Aki járt már Indiában, vagy vendégeskedett már indiaiaknál, az ismeri a csájt, a tejes-fűszeres indiai teát. Készítésének sok különböző módja van, és sokfelé lehet csáj maszálát, előre összeállított teafűszer-keveréket kapni. Én azt mondom, mellőzzük a gyári pacsmagokat, és fűszerezzük saját kezünkkel a teát.
Tovább ( 294 szó — nincs hozzászólás )

Nán készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 25. Megtekintve: 34676
A nán szerintem – és sok ismerősöm szerint – az indiai kenyerek legkitűnőbbike. Talán azért, mert ez az egyetlen a gyakori indiai kenyerek közül, amely kelt tésztából készül, és ezért kicsit jobban hasonlít ahhoz, amit mi Magyarországon kenyérnek nevezünk. Vagy talán azért, mert egyszerűen annyira jó. A recepthez előre kell bocsátanom, hogy én magam nem tudok jó nánt sütni. Szerintem önhibámon kívül – ha elolvasod a receptet, megtudod, miért.
Tovább ( 802 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű sárga dál

[ Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 22. Megtekintve: 23611
A dálok – vagyis a felezett hüvelyestermények, mint nálunk a feles sárgaborsó és zöldborsó – az indiai konyha alap-alapanyagai. Ebben nyilván annak is szerepe van, hogy a vegetáriusok számára – akikből Indiában jócskán akad – fontos fehérjeforrást jelentenek ezek a növények. A legegyszerűbb "sárga dál" egész közel áll a magyar sárgaborsófőzelékhez.
Tovább ( 617 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű sárga dál

[ Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 22. Megtekintve: 5400
A dálok – vagyis a felezett hüvelyestermények, mint nálunk a feles sárgaborsó és zöldborsó – az indiai konyha alap-alapanyagai. Ebben nyilván annak is szerepe van, hogy a vegetáriusok számára – akikből Indiában jócskán akad – fontos fehérjeforrást jelentenek ezek a növények. A legegyszerűbb "sárga dál" egész közel áll a magyar sárgaborsófőzelékhez.
Tovább ( 617 szó — nincs hozzászólás )

Csapáti készítése

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 19. Megtekintve: 29982
A csapáti az indiai kenyérlepények közül a legegyszerűbb, legalapvetőbb: nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. Ennek ellenére nem könnyű jó csapátit csinálni.
Tovább ( 556 szó — 3 hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.