JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek


Opciók:
Cikktérkép
Archívum




Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok

Vindálú: goai ecetes disznóhús

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Június 4. Megtekintve: 6873
A vindálú indiai ételként terjedt el a világon, pedig ez a goai specialitás eredetileg portugál étel volt; neve is a vinho e alho, vagyis "ecet és fokhagyma" kifejezésből származik. Goa konyháján sokféleképpen érezhető a portugál hatás, egybek között abban is, hogy viszonylag sok húsételt esznek errefelé, és népszerű az - India más részein általában csak a legszegényebbek által fogyasztott - disznóhús.
Tovább ( 74 szó — nincs hozzászólás )

Rógan dzsós: kasmíri birkapörkölt

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 24. Megtekintve: 9710
Kasmír hagyományos konyhájára a nyugat-ázsiai iszlám világ hatott, így többek között abban is különbözik India más részétől, hogy gyakrabban használ húst. (Errefelé a magas kasztú hinduk is általában húsevők - a marhahús kivételével.) A rógan dzsós Kasmír hagyományos, zsíros birkapörköltje.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Rógan dzsós: kasmíri birkapörkölt

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 24. Megtekintve: 2459
Kasmír hagyományos konyhájára a nyugat-ázsiai iszlám világ hatott, így többek között abban is különbözik India más részétől, hogy gyakrabban használ húst. (Errefelé a magas kasztú hinduk is általában húsevők - a marhahús kivételével.) A rógan dzsós Kasmír hagyományos, zsíros birkapörköltje.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Szószban főtt páparh

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 10. Megtekintve: 2991
A páparh napon szárított, hártyavékony lepény, amelyet általában pirítva vagy sütve fogyasztanak ropogós csemegének. Azonban száraztésztaként is felhasználható - különösen Észak-India nyugati fertályán, a sivatagos, friss zöldségben szűkölködő vidékeken jellemző ez az elkészítési mód.
Tovább ( 116 szó — nincs hozzászólás )

Sukto: bengáli kesernyés főzelék

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Április 26. Megtekintve: 3350
A bengáli konyhában a kesernyés íz kiemelt helyet kap, és úgy tartják, minden rendes étkezéshez kell tartoznia egy kesernyés fogásnak. A leggyakoribb keserű ízesítők a keserűtök (karéla) és a ním-fa levele - ám nálunk az előbbi igen ritkán kapható, az utóbbi pedig soha. Itt van hát egy lepkeszegmaggal keserített főzelék.
Tovább ( 91 szó — nincs hozzászólás )

Macshlí tikká: nyárson sült halfalatok

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 22. Megtekintve: 3991
A tikká a saslik indiai megfelelője. A fűszeres joghurtba pácolt falatkákat nyársra húzva sütik meg a tandúr nevű kemencében. Persze tandúrt nem tartunk otthon, de grillsütőben, kontaktgrillben vagy akár egy jó forróra állított sima sütőben is elkészítheted ugyanezt.
Tovább ( 83 szó — nincs hozzászólás )

Lencsés padlizsán

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Március 8. Megtekintve: 3496
A dekkáni konyha több sajátságát egyesíti ez a mahárástrai ihletésű étel. Gyakori ezen a vidéken, hogy a zöldségfélét hüvelyesekkel együtt főzik meg, és sajátos ízt hoz az ételbe a füstösre pirított fűszerkeverék, valamint a mogyoró.
Tovább ( 131 szó — nincs hozzászólás )

Keralai pirított zöldség

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 28. Megtekintve: 17305
Bár a dél-indiai konyha általában kiemelkedően csípős és fűszeres, Kerala államban gyakran kerül az asztalra olyan étel is, amelyben a fűszer épp csak annyi aromát ad, amennyi kiemeli a zöldségek természetes ízét.
Tovább ( 68 szó — nincs hozzászólás )

Haidarábádi birjání

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 9. Megtekintve: 3391
A haidarábád (Hyderabad) környékén kialakult nizámí konyha az északi mogul kifinomultságot ötvözi a déli fűszerességgel és fejleszti tovább. A nizámok - a mesésen gazdag uralkodók - asztalára szánt ételek hagyománya ma is él. E konyhaművészet fő kritériuma a végtelenül türelmes pepecselés, minden részlet gondos, aprólékos tökéletesítése. Ezt a birjánít - húsos-rizses egytálételt vagy istentelenül gazdag köretet - sem annak ajánlom, aki tíz perc alatt szeretne összedobni valamit.
Tovább ( 217 szó — nincs hozzászólás )

Goai hal-curry

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 2. Megtekintve: 4950
Goa ízét - a hal mellett - a friss kókusz és a zamatosan csípős piros csili hozza el a konyhánkba.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )

Csirke tikká maszálá

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 21. Megtekintve: 9733
A csirke tikká maszálá (ami talán magyarul is inkább a chicken tikka masala névre hallgat) a modern, enyhén fúziós indiai konyha sikerterméke. Állítólag Angliában működő indiai éttermekben találták ki a műfajt: kombináljuk a tandúr segítségével omlósra sütött, pácolt húsfalatokat egy tipikusan indiai, ugyanakkor nyugatiaknak is elsőre befogdható szósszal.
Tovább ( 74 szó — 5 hozzászólás )

Csirke tikká maszálá

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 21. Megtekintve: 3228
A csirke tikká maszálá (ami talán magyarul is inkább a chicken tikka masala névre hallgat) a modern, enyhén fúziós indiai konyha sikerterméke. Állítólag Angliában működő indiai éttermekben találták ki a műfajt: kombináljuk a tandúr segítségével omlósra sütött, pácolt húsfalatokat egy tipikusan indiai, ugyanakkor nyugatiaknak is elsőre befogdható szósszal.
Tovább ( 74 szó — 5 hozzászólás )

Csirke csettinádi módra

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Január 12. Megtekintve: 1927
Tamilföld Csettinád (helyesebben Csettinádu) nevű vidékén a húsevésnek nagy hagyományai vannak az ott élő harcosi kasztú nép között, és az ottani stílusú konyha meglehetősen népszerűvé vált az államban. A csettinád konyhát még az amúgy zöld chilihez ízesítőnek piros chilit rágcsáló tamilok is fölöttébb csípősnek tartják.
Tovább ( 94 szó — nincs hozzászólás )

Avijal: keralai vegyesfőzelék

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. December 15. Megtekintve: 9670
A keralai konyha egyes ételei a "tipikus" dél-indiai vonulatba tartoznak annyiban, hogy intenzíven és csípősen fűszerezik őket. Ugyanakkor egész Indiához képest meglepően gyakoriak errefelé az enyhén fűszerezett ételek, amelyekben a nyersanyag íze érvényesül. Az avijal - mondhatni, a keralai alapfőzelék - itt leírt változatában Kerala domináns íze, a kókusz adja meg az alaphangot, és a keményen adagolt zöld csili a pikantériát.
Tovább ( 76 szó — 1 hozzászólás )

Sült padlizsán

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 8. Megtekintve: 7911
Bevallom, hogy nem vagyok a padlizsánnak nagy rajongója. Szeretem a padlizsánkrémet, de zöldséges főételekhez ritkán használok padlizsánt. Ennek az a fő oka, hogy könnyen gumiszerű, kellemetlen állagú lesz ez a zöldség, különösen, ha nem sütik, hanem főzik, és különösen ha paradicsom vagy más savas dolog is van mellette. Ettől pedig én falra mászom. Itt van viszont egy végtelenül egyszerű recept, amiben a padlizsán vajpuhára sül.
Tovább ( 121 szó — nincs hozzászólás )

Körülbelül Vajas Csirke (Murgh Makhni Tchibo módra)

[ Konyha ]
Beküldte: tchibo Megjelent: 2007. Június 18. Megtekintve: 18947
A makhnik (makkhaní) vajjal készült, rendkívül ízletes, egyszerűen készíthető Észak-indiai karik, jó sok verziójuk létezik. A vajas csirkével először egy bécsi fesztiválon találkoztam néhány éve, azonnal az egyik kedvencem lett. Az általam készített verzió több recept összevonásából született (Khazana of Indian recipies és hasonlók). Hozzávalói egyszerűen beszerezhetők. Lehet, hogy nem aratna maradéktalan sikert Delhiben, de baráti és családi körben már sokszor bizonyított. [Dániel megjegyzése: köszönöm a receptet, nagyon örülök neki, hogy vetted a bátorságot és fáradságot beküldeni. Jöhet több is.]
Tovább ( 264 szó — 3 hozzászólás )

Babcsíra-karhí

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Június 17. Megtekintve: 5022
A karhí a hígabbfajta, joghurtos szószban főtt ételek gyűjtőneve. Jobbára hüvelyeslisztből készült gombócok úsznak ebben a lében, de egyéb dolgokból is készülhet karhí. Leginkább Gudzsarát és Mahárástra állam konyhájában van jelen ez az elkészítési mód. Könnyen lehet - de egyáltalán nem biztos -, hogy az angol curry szónak ez az eredetije. (Lásd még: micsoda valójában a curry?) Mindenesetre már egy ideje tervezgetem, hogy kéne egyszer karhít főzni - korábban még nem csináltam hasonlót. Most épp volt itthon egy csomó csíráztatott múng-babom, és recepteket nézegettem, hogy mit is csináljak belőle. Ekkor akadtam rá a babcsíra-karhí krisnás receptjére, amit szokásom szerint egy kicsikét persze a saját stílusomhoz adaptáltam. Szerintem remek lett az eredmény.
Tovább ( 324 szó — nincs hozzászólás )

Rádzsmá

[ Dálfélék | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 20. Megtekintve: 2746
A rádzsmá a piros bab neve, amit nálunk csilibabnak, vagy angolból tükörfordítva vesebabnak szokás nevezni. Különösen Északnyugat-Indiában népszerű eleség, amelyből általában egy savanykás-paradicsomos, a nálunk is egyre elterjedtebb csilis babhoz hasonló ételt szoktak főzni. Itt van egy változata.
Tovább ( 143 szó — nincs hozzászólás )

Tojáskari

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 6. Megtekintve: 2025
Az indiai "curry"-szószba belefőzött keménytojás valószínűleg angol találmány. Mindenesetre jó dolog, bízvást ajánlom mindenkinek, aki nem annyira vega, hogy tojást se egyen.
Tovább ( 212 szó — 1 hozzászólás )

Száraz krumpli bhadzsí

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Április 22. Megtekintve: 3861
Már rég terveztem feltenni egy krumplis alapreceptet a saját elképzelésem szerint. A krumpli egyik csodás tulajdonsága, hogy szinte végtelenül változatos fűszerezéssel asztalra tehető. Mégis, a magyar asztalokon valami oknál fogva a némi (agyonfőzött) petrezselyemmel megszórt és a pirított hagymával ízesített főtt vagy főtt-sült krumplin kívül alig jelennek meg száraz variációk. Itt van tehát egy kiindulópont, aminek a fűszerezése ízlés és pillanatnyi hangulat szerint változtatható.
Tovább ( 288 szó — nincs hozzászólás )





Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok

<< Levesek Kísérőételek >>

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.