JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Receptek


Opciók:
Cikktérkép
Archívum


Számbár

[ Levesek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Május 5. Megtekintve: 3819
A számbár Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből. A készítéséhez használt fűszerkeverék (Számbár-por) maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket. Ezt az alapfűszert a háztartások - egyéni, gyakran nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptúra alapján - előre szokták elkészíteni. A friss leves elkészítésének receptjét olvashatod itt.
Tovább ( 214 szó — nincs hozzászólás )

Számbár-por

[ Fűszerkeverékek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2008. Február 4. Megtekintve: 2796
A számbár Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből. A készítéséhez használt fűszerkeverék maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket. Ezt az alapfűszert a háztartások - egyéni, gyakran nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptúra alapján - előre szokták elkészíteni. Persze ma már gyári kiszerelésben is kapható. A számbárhoz ezen a keveréken kívül természetesen friss alapanyagok és fris fűszerek is kellenek, tehát ez nem egy instant levespor receptje - bár annak is használható, és rizsre vagy egyéb ételre is szórható ízesítőnek.
Tovább ( 38 szó — nincs hozzászólás )

Zöldséges khicsrí

[ Köretek és kenyerek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Július 22. Megtekintve: 2420
A khicsrí egyfajta kását jelent, aminek fő alapanyaga a rizs és a dál. Az enyhén fűszerezett, zöldségek nélküli sima khicsrí klasszikus betegkoszt Indiában - a hüvelyesek és a gabona kiválóan kiegészítik egymás aminosavait, vagyis hatékonyabban szívódik fel a tápanyagtartalmuk, ha együtt fogyasztjuk őket. Az ízletes zöldséges khicsrí viszont finom egytálétel, amit akár magában is fogyaszthatunk, esetleg egy kis joghurttal, salátával kiegészítve. Khicsrít nagy mennyiségben érdemes főzni; a kész étel hűtőben pár napig eláll, jól tűri a melegítést, és le is fagyasztható.
Tovább ( 189 szó — nincs hozzászólás )

Rádzsmá

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Május 20. Megtekintve: 2728
A rádzsmá a piros bab neve, amit nálunk csilibabnak, vagy angolból tükörfordítva vesebabnak szokás nevezni. Különösen Északnyugat-Indiában népszerű eleség, amelyből általában egy savanykás-paradicsomos, a nálunk is egyre elterjedtebb csilis babhoz hasonló ételt szoktak főzni. Itt van egy változata.
Tovább ( 143 szó — nincs hozzászólás )

Urad dál

[ Konyha ]
Beküldte: Pandus Megjelent: 2007. Március 11. Megtekintve: 3222
Ez bizony akárhogy is nézem, nem más, mint egy dál makkhaní variáció, ami urad dálból, vagyis nem apró, kerek fekete lencséből, hanem apró, hosszúkás fekete lencséből (/babból) készül. (Legalábbis feltételezem, hogy egész, és nem pedig hántolt-felezett urad dál az alapanyag.) Pandus receptje.
Tovább ( 55 szó — nincs hozzászólás )

Dál makkhaní

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 26. Megtekintve: 11687
A dál makkhaní a pórias, egyszerű dál-ételek királyi udvarba illő változata, és az egyik kedvenc indiai kajám. A neve vajas dált jelent, de gazdagságáról nem csupán a vaj gondoskodik, hanem az intenzív, ám nem túl csípős fűszerezés is. Előrebocsátom, hogy az itt közölt receptem alapján készített dál makkhaní ugyan megközelíti a magyar indiai éttermekben kaphatót, de nem kelhet versenyre az igazi indiaival.
Tovább ( 423 szó — 5 hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 10757
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )

Cshólé-panír

[ Főételek | Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Február 15. Megtekintve: 1195
A cshólé csicseriborsóból készült, csípős-savanykás főzelékféle. Észak-Indiában (és világszerte is) igen nagy népszerűségnek örvend. Klasszikus kísérője a bhatúrá nevű lepény – ami lényegében ugyanaz, mint a púrí, csak nagyobb. Az igazi cshólé sajátos pikáns aromáját a mangópor adja, de azért anélkül is meg lehet próbálkozni az elkészítésével. Az itt prezentált, házisajttal gazdagított verzió egy autentikus Dániel-féle recept, ami azt jelenti, hogy a improvizációval készült, aztán utólag leírtam, hogy nagyjából hogy csináltam.
Tovább ( 491 szó — 3 hozzászólás )

Egyszerű sárga dál

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 22. Megtekintve: 23093
A dálok – vagyis a felezett hüvelyestermények, mint nálunk a feles sárgaborsó és zöldborsó – az indiai konyha alap-alapanyagai. Ebben nyilván annak is szerepe van, hogy a vegetáriusok számára – akikből Indiában jócskán akad – fontos fehérjeforrást jelentenek ezek a növények. A legegyszerűbb "sárga dál" egész közel áll a magyar sárgaborsófőzelékhez.
Tovább ( 617 szó — nincs hozzászólás )

Egyszerű sárga dál

[ Konyha ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Január 22. Megtekintve: 4882
A dálok – vagyis a felezett hüvelyestermények, mint nálunk a feles sárgaborsó és zöldborsó – az indiai konyha alap-alapanyagai. Ebben nyilván annak is szerepe van, hogy a vegetáriusok számára – akikből Indiában jócskán akad – fontos fehérjeforrást jelentenek ezek a növények. A legegyszerűbb "sárga dál" egész közel áll a magyar sárgaborsófőzelékhez.
Tovább ( 617 szó — nincs hozzászólás )




<< Köretek és kenyerek Levesek >>

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.